Ανάρπαστη η έκτακτη ρευστότητα – Στην «ουρά» οι μικρομεσαίες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάρπαστη η έκτακτη ρευστότητα – Στην «ουρά» οι μικρομεσαίες
Μόνο 1 στις 10 μικρομεσαίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ που προσφέρει επιδότηση επιτοκίου.

Στην «ουρά» του Ταμείου Εγγυοδοσίας συνέρρευσαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την προσδοκία να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης χωρίς εγγυήσεις, μετά την αδυναμία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ να καλύψει τη ζήτηση.

Η πραγματικότητα, βέβαια, απέχει σημαντικά από αυτό, αφού ικανοποιήθηκαν μόνο 1 στα 10 αιτήματα ΜμΕ που υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ που προσφέρει ρευστότητα 2,5 δισ. ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Πριν λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την Τετάρτη, ξεκίνησε η αποστολή των αιτήσεων για το δεύτερο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, από τις τράπεζες στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Και σε αυτή τη διευκόλυνση, όμως, η ζήτηση ξεπερνά μακράν την προσφορά, αφού έχουν υποβληθεί 74.000 αιτήσεις για ποσό χρηματοδότησης 18 δισ. ευρώ. Θυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση 7 δισ. ευρώ με εγγυήσεις Δημόσιου 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ζήτηση προήλθε κυρίως από ΜμΕ επιχειρήσεις, αφού και κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας αλλά και οι αιτήσεις τους είναι οι πρώτες που υποβλήθηκαν λόγω πιο απλών διαδικασιών σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρείες. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν απευθύνεται μόνο στις μεγάλες εταιρείες, ωστόσο, όπως είναι λογικό αυτές θα λάβουν μεγαλύτερα δάνεια αναλογικά των αναγκών τους.

Το ερώτημα που τίθεται από στους αρμόδιους του κυβερνητικού επιτελείου είναι τι προβλέπεται με όσους έμειναν «απ’ έξω», όσες δηλαδή -μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις αιτήθηκαν έκτακτη ρευστότητα αλλά δεν εντάχθηκαν στον πρόγραμμα. Προς το παρόν, πάντως, στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του επιπλέον 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων από τις οποίες θα προκύψει χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ μέσω της μόχλευσης στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυοδοσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider