Πρεμιέρα σήμερα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας – «Βροχή» οι αιτήσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα σήμερα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας – «Βροχή» οι αιτήσεις
Tο Ταμείο Εγγυοδοσίας προβλέπει την παροχή εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ από το Δημόσιο με στόχο τη χορήγηση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ μέσω μόχλευσης.

Σήμερα «ανοίγει» το Ταμείο Εγγυοδοσίας για χορήγηση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία ενώ εξαιρετικά έντονο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από τον τραπεζικό κλάδο, εντός της ημέρας θα ξεκινήσει η ροή πληροφοριών για τους αιτούντες από τις τράπεζες στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η ζήτηση της έκτακτης χρηματοδότησης με εγγύηση Δημοσίου είναι πολλαπλάσια της προσφοράς, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για κεφάλαια κίνησης άνω των 15 δισ. ευρώ.

Θυμίζεται ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας προβλέπει την παροχή εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ από το Δημόσιο με στόχο τη χορήγηση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ μέσω μόχλευσης. Στο πρόγραμμα αυτό οι τράπεζες «ποντάρουν» πολλά, καθώς θεωρείται ότι θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά το χρειάζονται, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί προσημείωση ακινήτων για την πλειονότητα των δανείων.

Σε τοποθέτησή του στο Φόρουμ των Δελφών πριν λίγες ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, εξήγσε ότι η Eurobank περιορίζει τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις σε κάτω του 40% του δανείου, ενώ 9 στα 10 δάνεια του προγράμματος θα είναι χωρίς προσημείωση.

Ολοκληρώθηκε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Εν τω μεταξύ, έκλεισε ο πρώτος κύκλος στήριξης των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία προέβλεπε παροχή κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για δύο έτη. Θυμίζεται ότι προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν η μηδενικές απολύσεις για τουλάχιστον αυτό το διάστημα.

Το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα, για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου, ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2020 και απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας CoViD 19 έχοντας ρήτρα μη απόλυσης.

Μέσα στο διάστημα των 7 εβδομάδων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιολόγησε 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1.400 εκ ευρώ όπως είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές, Τρίτη, ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1.290 εκ ευρώ ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

Για το σύνολο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ αναλώθηκε πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός των 816 εκατ. Ευρώ (που συμπεριλαμβάνει και τις δύο προηγούμενες δράσεις του ΤΕΠΙΧ όπως είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019) ο οποίος με την μόχλευση και συγχρηματοδότηση κατά 40% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έδωσε τη δυνατότητα παροχής δανείων και τόκων ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider