Η μείωση του προσωπικού μονόδρομος για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μείωση του προσωπικού μονόδρομος για τις τράπεζες
Στο μισό θα έχουν μειωθεί το 2022 οι εργαζόμενοι στις τράπεζες σε σύγκριση με το 2009.

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων, ενώ σημαντική είναι και η μείωση του προσωπικού στον κλάδο.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά λειτουργικά κέρδη και χαμηλά έσοδα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιεστική την ανάγκη βελτίωσης των δεικτών οργανικής κερδοφορίας μέσω της μείωσης προσωπικού.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, αναμένεται διψήφιο ποσοστό μείωσης (-11,2%) στις δαπάνες μισθοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, ενώ μικρότερες θα είναι οι μειώσεις στην Eurobank (3%) -η οποία είχε προβεί σε δραστική συρρίκνωση του δικτύου τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Alpha Bank (4%).

Τη μεγαλύτερη μείωση εκτιμά η επενδυτική τράπεζα ότι θα καταγράψει η Τράπεζα Πειραιώς, με το κόστος μισθοδοσίας να υποχωρεί από 473 σε 391 εκατ. ευρώ (17,3%). Όπως αναφέρει η έκθεση, η Τράπεζα Πειραιώς θα αντισταθμίσει τις πιέσεις που θα δεχθεί σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους με εξορθολογισμό του δικτύου και του απασχολούμενου προσωπικού.

Θυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει βαθιά το «μαχαίρι» στο τραπεζικό προσωπικό, αφού εκτιμάται ότι στα τέλη του 2022, ο αριθμός των απασχολούμενων θα έχει πέσει σε 32.000, δηλαδή περίπου στο μισό του προσωπικού που είχαν οι τράπεζες το 2009 (64.000).

Αποκοπή των τμημάτων κόκκινων δανείων

Εξάλλου, η μείωση προσωπικού έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις συστημικές τράπεζες και μέσω της αποκοπής των τμημάτων διαχείρισης κόκκινων δανείων. Πρώτη προχώρησε στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας η Τράπεζα Πειραιώς, με μετακίνηση 900 περίπου εργαζομένων στη θυγατρική που σύστησε με την Intrum.

Τη σκυτάλη παίρνει η Eurobank με τη μεταφορά 450 εργαζομένων στην FPS αυτή την περίοδο, ενώ ακολουθεί και η Alpha Bank η οποία έχει εξαγγείλει ανάλογη πρωτοβουλία μέσω του σχεδίου μετασχηματισμού «Galaxy» για τη μεταφορά 800 ατόμων στη νέα Cepal. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαχωρισμό των υπηρεσιών διαχείρισης κόκκινων δανείων δρομολογεί ήδη και η Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της.

Ψηφιοποίηση των τραπεζών

Την ίδια ώρα, σημαντική πρόκληση για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο αποτελεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Με στόχο τη μείωση των οργανικών δαπανών και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, όλες οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν σημαντικά ποσά προκειμένου να αυτοματοποιηθεί μεγάλο μέρος των τραπεζικών εργασιών, όπως είναι για παράδειγμα οι εγκρίσεις.

Η πορεία προς την ψηφιακή τραπεζική είναι μη αναστρέψιμη, όχι μόνο για τον εγχώριο κλάδο αλλά και διεθνώς, και η εκτίμηση στελεχών του κλάδου είναι ότι αυτό που θα χρειάζονται πρωτίστως οι τράπεζες στα καταστήματα είναι «πωλητές» προκειμένου να πετύχουν επανεκκίνηση των χορηγήσεων εστιασμένοι στους κλάδους και τις κατηγορίες δανειοληπτών που θα δεν επιτρέψουν νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider