Με σταθερά βήματα προχωρά η εξυγίανση της Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με σταθερά βήματα προχωρά η εξυγίανση της Eurobank
Η δεύτερη φάση του σχεδίου μετασχηματισμού αφορά στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, με τον δείκτη NPE μειώνεται στο 16% στο τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προχωρά το σχέδιο μετασχηματισμού η Eurobank, με στόχο στο τέλος του 2020 ο δείκτης κόκκινων δανείων να υποχωρήσει στο 16% από 29% το 2019.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε την Παρασκευή ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου τραπεζικών δραστηριοτήτων και τη σύσταση νέου νομικού προσώπου με την επωνυμία «Eurobank AE». Η εταιρεία συμμετοχών θα ελέγχει το σύνολο των μετοχών της νέας τράπεζας και θα μετονομαστεί σε Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών (Eurobank Holding).

Στο σημερινό νομικό πρόσωπο θα εγγραφεί το σύνολο της ζημίας που θα προκύψει από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης FPS και τον τίτλο μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω της συστημικής λύσης «Ηρακλής». Στο πρώτο στάδιο του μετασχηματισμού, η θυγατρική εταιρεία ακινήτων Grivalia απορροφήθηκε από την τράπεζα ενισχύοντας τα κεφάλαιά της κατά 300 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τμήμα της συναλλαγής εγκρίθηκε από τους μετόχους της τράπεζας εντός του 2019. Η δεύτερη φάση, η οποία είναι και η πλέον σύνθετη, αφορά στην επιτάχυνση της εξυγίανσης της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Cairo, την πώληση του servicer FPS και το «hive down», την απόσχιση δηλαδή που εγκρίθηκε χθες από τους μετόχους.

Όπως είναι γνωστό, η Διοίκηση της Eurobank έχει δώσει τα «χέρια» με τη doValue για τη διπλή συναλλαγή, δηλαδή των πώληση της FPS και την αγορά του Cairo. Όπως δήλωσε ο CEO Φωκίων Καραβίας κατά τη ΓΣ, η τιτλοποίηση (senior ομόλογο) εκτιμάται ότι θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του «Ηρακλή». Τον Ιούνιο η τράπεζα θα προχωρήσει σε διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των ομολόγων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης στους μετόχους μέσω διανομής εις είδος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, στόχος της τράπεζας είναι μονοψήφιος δείκτης κόκκινων δανείων στα τέλη του 2021. Το τραπεζικό δίκτυο και το προσωπικό δεν θα αλλάξει στη νέα σύνθεση του ομίλου, ενώ ίδιο με το σημερινό θα παραμείνει και το αντικείμενο εργασιών. Στη νέα τράπεζα το ΤΧΣ θα διατηρήσει το ποσοστό του το οποίο κινείται στο 1,40%.

Επόμενος σταθμός για τη Διοίκηση είναι η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 450 περίπου εργαζομένων από την τράπεζα στη FPS με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή και πιο ομαλές διαδικασίες. Οι ενδείξεις, σύμφωνα με πηγές του insider.gr είναι για την ώρα θετικές και φαίνεται πως το σχέδιο μεταφοράς απολαμβάνει αποδοχής από το προσωπικό. Ο απολογισμός, ωστόσο, θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου που θα ολοκληρωθεί η μεταβατική φάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider