Morgan Stanley: Κόκκινα δάνεια 22 δισ. θα «σηκώσει» ο «Ηρακλής» το 2020

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Κόκκινα δάνεια 22 δισ. θα «σηκώσει» ο «Ηρακλής» το 2020
Η συστημική λύση θα κάνει ελκυστικές τις ελληνικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, ενώ θετικά «βλέπει» και τις οργανικές μειώσεις.

Κατά 22 δισ. ευρώ θα «ελαφρύνει» τα ενεργητικά των τραπεζών το σχέδιο «Ηρακλής» εντός του 2020, εκτιμά η Morgan Stanley στη σημερινή της έκθεση, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 23% από 36% που αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2019.

Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι η συστημική λύση θα καταστήσει τις ελληνικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ελκυστικές, ενώ θετικά «βλέπει» και τις οργανικές μειώσεις, δηλαδή την θεραπεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω του ευνοϊκού πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώνεται. Στις θετικές ενδείξεις πιστώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% το τρέχον έτος, καθώς και τη βελτίωση στις τιμές των ακινήτων κατά 7-8% ετησίως σε βάθος τριετίας.

Ειδικότερα για την κάθε τράπεζα, η Morgan Stanley σημειώνει:

  • Eurobank: Τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί

Αναμένουμε μείωση του δείκτη NPE στο 16% φέτος και στο 10% τον επόμενο χρόνο. Τα οφέλη, ωστόσο, για τον ισολογισμό του οργανισμού σε επίπεδο απομείωσης του κινδύνου έχουν ήδη προεξοφληθεί. Υποβαθμίζουμε τη μετοχή στο «Equal-weight».

  • Εθνική Τράπεζα: Το βάρος πέφτει οργανικές μειώσεις

Διατηρούμε τη σύσταση «Overweight» στη μετοχή, «ποντάροντας» στο σενάριο μείωσης των NPEs κυρίως μέσω οργανικών μειώσεων, το οποίο δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας.

  • Alpha Bank: Θετική επίδραση στα κεφάλαια και βελτιωμένη κερδοφορία

Η Alpha bank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από τις κρατικές εγγυήσεις που προβλέπει ο «Ηρακλής» στα κεφάλαια CET. Αυτό θα της επιτρέψει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Αυξάνουμε την εκτίμησή μας για τα λειτουργικά έσοδα κατά +24% και αναβαθμίζουμε τη μετοχή σε «Equal-weight».

Τράπεζα Πειραιώς: Σταθερή σύσταση «Underweigh»

Παρά την κεφαλαιακή ενίσχυση που πέτυχε φέτος η Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου TIER1, εκτιμούμε ότι τα NPEs θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ROE έχει περιορισμένες δυνατότητες βελτίωσης. Υποβαθμίζουμε τη μετοχή σε «Underweight».3

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider