«Παζάρι» κυβέρνησης και τραπεζών για το σχέδιο «Ηρακλής»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παζάρι» κυβέρνησης και τραπεζών για το σχέδιο «Ηρακλής»
Το παζάρι αφορά στο λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου». Το θέμα θα συζητηθεί εντός της ημέρας σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Αναλυτική ενημέρωση έχει παρασχεθεί στις τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών και τους οικονομικούς του συμβούλους για το σχέδιο «Ηρακλής», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, μέσω ειδικού σχήματος εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan που λειτουργεί ως σύμβουλος του Δημοσίου έχει παράσχει αναλυτική ενημέρωση στα πιστωτικά ιδρύματα για το Asset Protection Scheme και έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των παρατηρήσεών τους στο τελικό σχέδιο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και εστάλη προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Άλλωστε σε αυτό το σχέδιο αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την σύντομη παρουσία του στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM και ο επικεφαλής του Αντρέα Ένρια θεωρούν μονόδρομο την εφαρμογή του «Ηρακλής» στην τρέχουσα του μορφή, παρά το γεγονός ότι θα απαιτηθούν 9 δισ. ευρώ εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι «αναγκαίο κακό» για να αποσυρθούν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Πάντως, προκειμένου να είναι διασφαλισμένο το Δημόσιο, ότι ενδεχόμενη κατάπτωση των εγγυήσεων δεν θα βαρύνει το χρέος και δεν θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους, έχει προβλεφθεί ένα «ασφάλιστρο κινδύνου», ήτοι μια προμήθεια μεσοσταθμικού ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως, που στο τέλος της δεκαετούς λειτουργίας του Asset Protection Scheme θα οδηγήσει στο σχηματισμό ενός «κουμπαρά» 2 δισ. ευρώ.

Αυτός ο κουμπαράς θα μπορεί να απορροφήσει το κόστος κατάπτωσης του 20% των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο, ήτοι θα καλύπτει σχεδόν όλο το ρίσκο του Asset Protection Scheme.

Αν και οι τράπεζες αρχικά φέρονται να είχαν αποδεχθεί το σχετικό σχέδιο, πλέον θέλουν να αρχίσουν να καταβάλουν το ασφάλιστρο κινδύνου με καθυστέρηση -ειδικά διότι το υφιστάμενο σχέδιο προβλέπει γενναίες καταβολές μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια, αντιγράφοντας σε αυτό το μοντέλο του Asset Protection Scheme που ίσχυσε στην Ιταλία-.

Στη βάση αυτή οι τράπεζες ζητούν τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μην αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior ομολόγου που θα φέρει την κρατική εγγύηση.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και ειδικά ο SSM θα αποδεχθούν ένα τέτοιο χειρισμό, ο οποίος ακολουθήθηκε και στην ιταλική περίπτωση.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider