Παύλος Μυλωνάς: Αυτή τη φορά η Εθνική μπορεί να τα καταφέρει

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παύλος Μυλωνάς: Αυτή τη φορά η Εθνική μπορεί να τα καταφέρει
Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας, ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως οι πελάτες εμπιστεύθηκαν την Εθνική πριν και μετά την κρίση, κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, «δεν το έχει καμία άλλη τράπεζα».

«Αυτή τη φορά η Εθνική μπορεί να τα καταφέρει», δήλωσε με βεβαιότητα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο.

Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Εθνικής, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως οι πελάτες εμπιστεύθηκαν την Εθνική πριν και μετά την κρίση, κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, «δεν το έχει καμία άλλη τράπεζα».

Έχουμε περισσότερα από 5 εκατομμύρια καταθέτες σε σύνολο 8 εκατομμυρίων», πρόσθεσε για να επισημάνει πως «σε επίπεδο κόκκινων δανείων η Εθνική εμφανίζει τον καλύτερο ισολογισμό».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες μας. Είμαστε μια νέα ομάδα, που δεν έχει κουραστεί από την κρίση. Οι καλές ομάδες παίζουν καλή μπάλα και νικάνε», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Μυλωνάς.

Αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας

O ίδιος εξέφρασε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της τράπεζας, τονίζοντας πως η ανάγκη αυτή αφορά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

«Αν το ανθρώπινο δυναμικό ξυπνήσει, ξυπνάει και η τράπεζα. Χρειάζεται αλλαγή στις διαδικασίες και νέα τεχνολογία. Οι τράπεζες χρειάζονται πλέον πιο ευέλικτο προσωπικό, πιο μοντέρνο, προσωπικό που θα παίρνει πρωτοβουλίες», σημείωσε, ενώ δεσμεύθηκε για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής, καθώς «θυμίζει δημόσιο». Θα αλλάξει ο τρόπος σε λιανική και επιχειρηματική και θα δοθεί περισσότερος χρόνος στον πελάτη, παρά στις διαδικασίες, εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής.

«Θα αλλάξει η πληροφορική, να αλλάξουν οι διαδικασίες», συνέχισε ο ίδιος για να αποκαλύψει πως πλέον το «transformation office θα είναι βασικό μέρος της διαδικασίας».

«Θα παρακολουθούμε καθημερινά τους στόχους για κάθε μια από τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε. Κάθε ένα από τα μέλη της διοίκησης, άλλωστε, έχει ένα συγκεκριμένο τομέα με στόχους που μετριούνται σε εβδομαδιαία βάση».

Η Εθνική δεν έχει ανάγκη αύξησης κεφαλαίου

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μυλωνάς απέρριψε το ενδεχόμενο η Εθνική να χρειαστεί νέα κεφάλαια, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου.

«Έχουμε ήδη πετύχει αρκετές μικρές νίκες, οι οποίες γίνονται ορατές στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, στις πωλήσεις θυγατρικών, καθώς και στις πωλήσεις δανείων».

Ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε ότι η Εθνική ετοιμάζει νέο χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων και καρτών, ενώ επανέλαβε ότι στόχος του πλάνου μετασχηματισμού της Εθνικής είναι να γεννηθεί μια «νέα άλλη τράπεζα, που θα είναι η πρώτη επιλογή όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι έκανε γνωστό και στο Λονδίνο, ήτοι ότι προς το 2021 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τιτλοποίηση της Εθνικής.

«Κάποια κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει χρήματα στις τράπεζες»

«Θα πρέπει κάποια κυβέρνηση να δώσει χρήματα στις τράπεζες», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάς, κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων. «Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το χαρακτήρισε δύσκολο πολιτικά, ενώ εξήγησε πως δεν έχει φτάσει ακόμη για έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές (DG Comp και SSM)».

«Στην Ισπανία τα δάνεια που πουλήθηκαν αγοράστηκαν ξανά από τις τράπεζες. Ακόμη και λίγο χειρότερα να τα καταφέρουμε, συμφέρει να τα κρατήσουμε», ανέφερε στη συνέχεια, λαμβάνοντας ως παράδειγμα το ισπανικό μοντέλο.

Η Εθνική θα έχει 390 καταστήματα και συνολικά 420 σημεία εξυπηρέτησης

Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν κλείσει 65 σημεία, ενώ γνωστοποίησε πως ακόμη τόσα θα κλείσουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Θα είμαστε 390 καταστήματα και συνολικά 420 σημεία εξυπηρέτησης, αποκάλυψε, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει άλλη μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων.

«Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική»

Εστιάζοντας στην πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε πως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από τώρα, με στόχο την επίτευξη πιο ευνοϊκού κλίματος μετά τις εκλογές. «Ακόμα δεν μας έχει προσεγγίσει κάποιος σοβαρός επενδυτής», δεν δίστασε να δηλώσει ο κ. Μυλωνάς, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στην κατεύθυνση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αποτυχία». Ως σοβαρό επενδυτή περιέγραψε κάποια άλλη ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία και όχι funds.

«Πρέπει να υποχωρήσουν οι συνταξιούχοι για το ΛΕΠΕΤΕ»

Σε ό,τι αφορά τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι είναι τρεις οι εμπλεκόμενοι (Εθνική, κυβέρνηση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι) και πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. «Πρέπει να υποχωρήσουν οι συνταξιούχοι»., τόνισε, για να προσθέσει πως «η διαφορά με την κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερη από τη διαφορά με τους συνταξιούχους».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κάνει λόγο για μια ευνοϊκή συγκυρία, διαπιστώνοντας πως πράγματι βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τώρα, όπως εξήγησε, κυρίαρχος στόχος καθίσταται η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η στήριξη στον κλάδο της εταιρικής τραπεζικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider