Μυλωνάς: Καθαρή, κερδοφόρα και ευέλικτη η νέα Εθνική Τράπεζα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Καθαρή, κερδοφόρα και ευέλικτη η νέα Εθνική Τράπεζα
«Πιστεύουμε στο σχέδιό μας και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε, θα αλλάξουμε την Εθνική», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς και εξήγησε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανανεωμένης ανώτατης διοικητικής ομάδας.

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Το φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2022, παρουσίασε σε διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς με τον πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη και τους επικεφαλής των βασικών διευθύνσεων του ομίλου.

«Πιστεύουμε στο σχέδιό μας και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε, θα αλλάξουμε την Εθνική», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς και εξήγησε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανανεωμένης ανώτατης διοικητικής ομάδας της τράπεζας, αποτελούμενη από 16 στελέχη, πολλά εκ των οποίων ενσωματώθηκαν πρόσφατα σε αυτή. «Διαθέτουμε μια νέα γενιά τραπεζιτών με σαφή στόχευση και αποφασιστικότητα» ανέφερε ο ίδιος και τη χαρακτήρισε «διοίκηση μετά κρίσης». Τόνισε δε ότι στην ΕΤΕ έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη αλλαγή σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Μυλωνάς παρουσίασε την «Το 2022 θέλουμε η Εθνική Τράπεζα να είναι μια τράπεζα κερδοφόρα, χωρίς μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε χαρακτηριστικά. «Τα σημαντικά δεν γίνονται από το comfort zone», υπογράμμισε ο ίδιος και έδωσε έμφαση στα προβλήματα που κληρονόμησε από την κρίση η Εθνική Τράπεζα, με κυριότερο -πλέον των κόκκινων δανείων- το υψηλό λειτουργικό κόστος.

Αύξηση προμηθειών κατά 50%

Στον πυρήνα της νέας στρατηγικής της ΕΤΕ βρίσκεται η αύξηση των προμηθειών σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχει. Αυτό θα γίνει μέσω της εφαρμογής ενός πιο έξυπνου τιμολογιακού μοντέλου, καθώς παρατηρούνται σημαντικά διαφυγόντα κέρδη, επισήμαναν τα στελέχη της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, υπάρχει περιθώριο αύξησης των εσόδων από προμήθειες κατά 50%. Αυτό θα επιτευχθεί και με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της τράπεζας η οποία θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά 10-15%, οδηγώντας σε εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το 2020. Σύμφωνα με τους στόχους έως το 2022, εκτιμάται ότι τα έσοδα από προμήθειες θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς - Λονδίνο

Δραστική μείωση προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων

Ειδικά στο ζήτημα του λειτουργικού κόστους, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση του δυναμικού, κατά 20% έως το 2020. Λιγότερα από 400 θα είναι τα καταστήματα της ΕΤΕ σε τέσσερις μήνες από σήμερα, με το προσωπικό στα καταστήματα να μειώνεται σε βάθος τριετίας κατά 25%, όπως ανέφερε η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής. Στο τέλος της υλοποίησης του σχεδίου, τα καταστήματα θα διαθέτουν 40% λιγότερους ταμίες.

Ειδικά για τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ο κ. Μυλωνάς τα χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο» για τον μετασχηματισμό της τράπεζας. «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς προτείνουμε να πληρώνουμε τις συνταξιοδοτικές εισφορές τους και να παρέχουμε ασφαλιστική κάλυψη έως τη συνταξιοδότησή τους.

Πρόσφατα η τράπεζα εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση 1000 ατόμων έως το τέλος του έτους, ενώ αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και μέσω του επόμενου προγράμματος το 2020. Θυμίζεται ότι μέσω της προηγούμενης εθελούσιας αποχώρησαν 780 άτομα (έως τον Μάρτιο 2019).

Όσον αφορά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «θα την πωλήσουμε όταν η στιγμή θα είναι σωστή» και εξήγησε στους εκπροσώπους των funds ότι η τράπεζα έχει λάβει διετή διετή παράταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp).

Το πλήρες περιεχόμενο των δηλώσεων του Παύλου Μυλωνά μετά το τέλος του Investor Day

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Στρατηγικό μας Σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έχουμε άλλωστε καταρτήσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα Μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα μέχρι σήμερα. Ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας και δίνει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έχουμε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, με δεδομένο ότι όλοι οι συντελεστές ολοκλήρωσής του είναι ευνοϊκοί. Κατ’ αρχάς, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ευνοεί την υλοποίηση του Σχεδίου μας. Από την άλλη, ο εν λόγω μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας κεφαλαιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και την καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού. Σε μια αγορά όπου η αξιοπιστία της Τράπεζας μας υπήρξε ανέκαθεν ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, βασισμένοι στα δυνατά μας σημεία, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οργανισμό, που θα αποτελέσει την Εθνική Τράπεζα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών. Η βεβαιότητα για την επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα ομάδα Διοίκησης, αποφασισμένη και συντονισμένη να το υλοποιήσει. Η νέα Διοικητική μας ομάδα συνδυάζει τη γνώση και την εμπειρία με τη φρεσκάδα, το δυναμισμό και το ταλέντο , λειτουργεί ομαδικά και με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες.

Αποτελεί λοιπόν πεποίθησή μου ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και πάλι την Τράπεζά μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με αρωγό την ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων μας και στόχο την ενδυνάμωση των μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες μας. Είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε και πάλι την Τράπεζα που προσφέρει αξία σε πελάτες, μετόχους, εργαζόμενους και στην κοινωνία. Την Τράπεζα που επιλέγουν και αγαπούν όλοι οι Έλληνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider