Το 2021 η πρώτη τιτλοποίηση της Εθνικής - Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2021 η πρώτη τιτλοποίηση της Εθνικής - Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές
Στις πωλήσεις ρίχνει το βάρος της μείωσης των NPEs η Εθνική την επόμενη διετία. Τι δήλωσαν τα στελέχη της στο Λονδίνο και τι αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολούθησαν την παρουσίαση στο insider.gr.

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Με έμφαση στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, και όχι τις τιτλοποιήσεις, σχεδιάζει την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου την επόμενη διετία η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με το σχέδιο μετασχηματισμού που παρουσίασε σήμερα στο Λονδίνο η διοίκηση.

«Δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε με τις τιτλοποιήσεις, θα περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες στην αγορά ώστε να μην υποστεί απώλειες η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας στο βωμό της επιτάχυνσης και να αξιοποιήσουμε πλήρως τη μελλοντική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕ στο insider.gr που ήταν παρόν στην παρουσίαση στο Λονδίνο.

Στόχος της τράπεζας είναι έως το 2022 το απόθεμα των NPEs να έχει μειωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 14 δισ. ευρώ περίπου, από τα σημερινά επίπεδα. Εξ αυτών, η μισή περίπου μείωση θα προέλθει από οργανικά μέσα, όπως αναδιαρθρώσεις δανείων, και η μισή από μη οργανική, όπως πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Για το 2029, έχουν σχεδιαστεί πωλήσεις 2,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη τιτλοποίηση με συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας προγραμματίζεται για το 2020 με το πρόγραμμα Solar, το οποίο αφορά σε αναδιαρθρώσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όπως δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης η κ. Φωτεινή Ιωάννου, επικεφαλής του Τομέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της τράπεζας, το Solar δεν έχει ακόμη αποφέρει καρπούς αλλά ήδη σχεδιάζονται οι πρώτες αναδιαρθρώσεις και σύντομα η κοινή διαχείριση θα αποφέρει καρπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια, το 2020 προγραμματίζεται η πρώτη τιτλοποίηση μέσω του Solar, ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποτελέσει και το πρώτο τεστ του σχεδίου APS (σχέδιο ΤΧΣ) το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά στην πρώτη τιτλοποίηση-μαμούθ της ΕΤΕ, αυτή σχεδιάζεται αργά και προσεκτικά για το 2021 και αναμένεται να περιλαμβάνει 2,5 δισ. «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και 500 εκατ. δανείων ΜμΕ κ.α. Αναλόγως των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, η τράπεζα είναι ανοιχτή να αξιοποιήσει και τις δύο συστημικές λύσεις που δρομολογούνται για την ταχύτερη μείωση των NPEs, το APS και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μυλωνάς: Το APS δεν θα αλλάξει το παιχνίδι

Ερωτηθείς, πάντως, από τους αναλυτές πώς σκοπεύει η τράπεζα να αξιοποιήσει τις δύο λύσεις και γιατί αυτές δεν περιλαμβάνονται στους στόχους που παρουσίασε, ο CEO Παύλος Μυλωνάς απάντησε ότι «το APS δεν είναι αυτό που θα αλλάξει το παιχνίδι των NPEs στην Ελλάδα». Η κ. Ιωάννου διευκρίνισε, πάντως, ότι η τράπεζα εργάζεται εντατικά για την προετοιμασία του πλαισίου που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του APS, «όταν η τράπεζα αποφασίσει να το αξιοποιήσει».

Με αυτή την άποψη συμφώνησε αναλυτής κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας, σε δηλώσεις του στο insider.gr. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικού βαθμού δημιουργεί προβλήματα στην τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων και αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι του Σχεδίου του ΤΧΣ συγκριτικά με το GACS που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, πολύ πιο σημαντικά οφέλη αναμένεται να έχει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που περιλαμβάνει κρατική επιδότηση. Το έσοδο της ΕΤΕ από τα 200 εκατ. της κρατικής επιδότησης ετησίως υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας ανέφερε στο insider.gr ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κίνητρο της επιδότησης αναμένεται να «θεραπεύσει» κόκκινα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ.

Τι λένε τα ξένα funds

«Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΤΕ είναι καλό και όφειλε να είναι φιλόδοξο, όπως είναι», αναφέρουν στο insider.gr διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων που παρακολούθησαν την παρουσίαση στο Four Seasons Hotel. «Μαζί με το σχέδιο της Eurobank, δημιουργούνται βελτιωμένες προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα», σημειώνει.

Ειδικά για την τιμολόγηση των δανείων που πωλούνται «πακεταρισμένα» σε επενδυτές, με αφορμή και την πρόσφατη συναλλαγή «Symbol» από την Εθνική Τράπεζα, αναλυτής κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας αναφέρει ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η τιμολόγηση αυτών των συναλλαγών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Εκτιμά δε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης όσο η αγορά βαθαίνει και οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται στη χώρα.

Εν κατακλείδι, πάντως, οι διεθνείς αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το insider.gr δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο το σχέδιο είναι εφικτό. «Σε καμία χώρα με ανάλογο πρόβλημα NPEs, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, δεν έγινε δραστική μείωση χωρίς επιπτώσεις για τα κεφάλαια», αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας. «Οι συνθήκες είναι ρευστές και δεν μπορεί η ΕΤΕ να έχει τον έλεγχο, όπως είναι η τιμολόγηση των πωλήσεων χαρτοφυλακίων, οι οποίες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, όπως έχει αποδειχθεί από την εμπειρία μας στις υπόλοιπες χώρες», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider