Ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί η δράση με τίτλο «ο δρόμος της προσέγγισης του τουριστικού κύματος από την Κίνα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Όπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο η δράση θα παρουσιαστεί από τον «Welcome Chinese» που είναι ο φορέας που πιστοποιεί επιχειρήσεις και οργανισμούς, για την υποδοχή Κινέζων τουριστών.

Στην εκδήλωση σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου θα παρευρεθεί και η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue, ενώ κατά την διάρκεια της ο εκπρόσωπος του «welcome Chinese» στην χώρα μας Ηλίας Παπαγεωργίου θα μιλήσει για το πρόγραμμα και την σημασία του στην προσέλευση Κινέζων Τουριστών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι «ο πολιτισμός ως πόλος έλξης τουριστών από την Κίνα», «ψηφιακή ξενάγηση και πληροφόρηση» και «χρήση των Κινεζικών τρόπων πληρωμής - απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη». Την έναρξη των εργασιών της εσπερίδας στις 5:30 το απόγευμα της 13ης Φεβρουαρίου θα κάνει με ομιλία της η πρέσβειρα της Κίνας κ. Qiyue ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με ερωτήσεις των παρευρισκομένων στον υπεύθυνο του «Welcome Chinese» κ. Παπαγεωργίου.

Τόσο η Κρήτη όσο και η Ελλάδα στο σύνολό της φαίνεται να ποντάρουν αρκετά στην κινεζική αγορά η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως. Οι προσδοκίες μάλιστα αυξήθηκαν αισθητά από την στιγμή που η Air China που πετούσε προς Αθήνα μέσω Μονάχου, ξεκίνησε τις απευθείας πτήσεις. Να σημειωθεί ότι επιπλέον προσφέρονται πολλές προγραμματισμένες πτήσεις από 30 πόλεις της Κίνας προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλους ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινέζου υπουργούν εξωτερικών, Wang Yi, η Ελλάδα μπορεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να προσελκύει 1,5 εκατ. κινέζους τουρίστες, πολλαπλάσιους σε σχέση με το 2017 - όπου επισκέφτηκαν την χώρα μας 170.000 κινέζοι. Το γραφείο ΕΟΤ της Κίνας ανακοίνωσε αύξηση 30-40% στην υπογραφή συμβολαίων από τ. γραφεία και τουρ οπερέιτορ της Κίνας για την χρονιά που πέρασε, χάρη και στις αεροπορικές συνδέσεις που έχουν αυξηθεί. 

Σύμφωνα με την εθνική τουριστική αρχή της Κίνας, οι κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν το 2017, 130 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό και δαπάνησαν 115,29 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι δαπάνες τους σε ταξίδια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 163 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2024. Τα στατιστικά στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης αφορούν 120 εκατ. κινέζους που διαθέτουν διαβατήριο, δηλαδή το 9% του πληθυσμού της Κίνας έναντι 36% των Αμερικανών με διαβατήριο, δηλαδή η αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα η χώρα μας διαθέτει αρκετά ελκυστικά στοιχεία για την προσέλκυση κινέζων τουριστών όπως η ιστορία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι πολιστικές γνώσεις, οι εναλλακτικές δραστηριότητες, η θάλασσα και οι παραλίες, τα υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, η γευστική κουζίνα και άλλα.