Χωρίς φορτιστή έρχονται τα νέα iPhone 12: Τι θα σημάνει για την εταιρεία αυτή η απόφαση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς φορτιστή έρχονται τα νέα iPhone 12: Τι θα σημάνει για την εταιρεία αυτή η απόφαση
H είδηση ενόχλησε τους καταναλωτές αλλά δεν αναμένεται επιζήμια για την εταιρεία.

Ντεμπούτο τις προηγούμενες ημέρες έκανε το iPhone 12, η νέα σειρά smartphones της Apple η οποία περιλαμβάνει τέσσερις αντί για τις συνηθισμένες τρεις συσκευές. Πέρα από τις καινοτομίες στα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν τα νέα μοντέλα, η κυκλοφορία τους συνοδεύτηκε από μια ακόμα πρωτοτυπία: την απουσία φορτιστή και ακουστικών από τη συσκευασία.

Η είδηση, όπως φάνηκε ευθύς εξαρχής, ενόχλησε τους καταναλωτές, αφού στην ήδη υψηλή τιμή των μοντέλων θα πρέπει να προσθέσουν και μερικά ακόμα ευρώ ή δολάρια για την αγορά ενός φορτιστή, που επιτρέπει και την ταχεία φόρτιση που υποστηρίζουν τα iPhone, αλλά και ακουστικών.

Το ενδιαφέρον στην εν λόγω κίνηση όμως είναι πως παρά τον ισχυρισμό της Apple ότι η απουσία καλωδίου ήταν μια απόφαση προς όφελος του περιβάλλοντος, η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει μια μεγάλη αύξηση εσόδων από την απόφαση αυτή, στην κατηγορία των περιφερειακών αξεσουάρ.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη προϊόντική κατηγορία περιλαμβάνει το Apple Watch, τα AirPods, τους φορτιστές και τα λοιπά αξεσουάρ που διαθέτει η εταιρεία, και ήδη προδιαγράφεται πολλά υποσχόμενη. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σχεδόν 17% κατά το τρίτο τρίμηνο φτάνοντας τα 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στις 29 Οκτωβρίου όπου και θα παρουσιαστούν τα οικονομικά αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Να διευκρινίσουμε ότι τα εν λόγω αποτελέσματα δεν θα περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των νέων συσκευών και των συναφών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία των αξεσουάρ είναι ένας κλάδος παρόμοιος με αυτόν των υπηρεσιών στον οποίο ποντάρει για το μέλλον η Apple δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός από τα προηγμένα smartphones άλλων κατασκευαστών έχει αυξηθεί αισθητά στερώντας μερίδια αγοράς από τον αμερικανικό κολοσσό.

Στην κατηγορία των υπηρεσιών περιλαμβάνονται τα ψηφιακά προϊόντα που προωθεί, όπως η ροή μουσικής, η αποθήκευση στο iCloud και φυσικά το Apple TV+. Το στοίχημα για την ανάπτυξη των υπηρεσιών δείχνει μέχρι στιγμής να πετυχαίνει αφού ο κολοσσός του κουπερτίνο εκμεταλλεύεται την πελατειακή βάση του ενός περίπου δισ χρηστών iPhone που ήδη διαθέτει. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία η κατηγορία των υπηρεσιών κατέγραψε αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με πέρυσι προσθέτοντας στα ταμεία της εταιρεία 13,16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και λόγω του καλωδίου φόρτισης και των ακουστικών που λείπουν από τις νέες συσκευασίες iPhone. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι φορτιστές ξεκινούν από 19 δολάρια ενώ το νέο αξεσουάρ φόρτισης MagSafe κοστίζει 39 δολάρια, κατανοεί ότι η Apple θα δει μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις αξεσουάρ αυτό το τρίμηνο. Στην αύξηση των εσόδων από την συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία θα συμβάλλουν βέβαια και η νέα έκδοση του ηχείου HomePod αξίας 99 δολαρίων καθώς και το Apple Watch το οποίο είναι φθηνότερο από ποτέ, ξεκινά από τα 199 δολάρια.

«Ενώ η Apple ισχυρίζεται ότι δεν περιλαμβάνει ακουστικά και φορτιστή στο iPhone για να σώσει το περιβάλλον, η πραγματικότητα είναι ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο οικονομικό όφελος προς την εταιρεία» έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμά τους οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Αν δε επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό, σύμφωνα με τις οποίες απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να αφαιρέσει την θύρα φόρτισης από τις επόμενες γενιές iPhone,ακολουθώντας το μοτίβο αφαίρεσης της θύρας ακουστικών, τότε θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο «λογαριασμός».

Ακόμα κι αν η αφαίρεση των συγκεκριμένων αξεσουάρ κάνει καλό στο περιβάλλον, αφού στα εκατομμύρια iPhone που θα σταλούν στα επόμενα τρίμηνα θα περιλαμβάνεται πολύ λιγότερο πλαστικό, σίγουρα θα κάνει καλό και στην «τσέπη» της Apple, όχι όμως και στην «τσέπη» των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider