Space X: 120 δορυφόροι σε τροχιά για την παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Space X: 120 δορυφόροι σε τροχιά για την παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου
Ακόμα 60 δορυφόροι της Space X εκτοξεύθηκαν στο διάστημα για την παροχή παγκόσμιου φθηνού ευρυζωνικού Ίντερνετ, από τον Έλον Μασκ.

Ακόμα 60 δορυφόρουν εκτόξευσε στο διάστημα η Space X και πλέον, συνολικά 120 δορυφόροι Starlink, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο Falcon 9. Ο πύραυλος μετέφερε 60 μικρούς δορυφόρους Starlink, οι οποίοι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη, με στόχο την παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου οπουδήποτε στον κόσμο.

Πρόκειται για τη δεύτερη «φουρνιά» δορυφόρων, καθώς οι πρώτοι 60 εκτοξεύθηκαν το Μάιο, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότεροι στο μέλλον, ώστε να απαρτίσουν ένα μεγάλο δίκτυο γύρω από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η Space Χ, είναι να αλλάξει το υπάρχον δαπανηρό σύστημα παροχής internet, δημιουργώντας ένα μεγάλο διεθνές δορυφορικό δίκτυο που θα παρέχει φθηνό και γρήγορο διαδίκτυο, οπουδήποτε.

Όπως αναφέρεται, οι δορυφόροι Starlink θα περιφέρονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος πάνω από τη Γη (350 έως 550 χιλιόμετρα), από ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι internet, πράγμα που θα επιτρέψει την παροχή αξιόπιστης online πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς μεγάλο κόστος, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ.

Ανησυχούν οι αστρονόμοι

Στον αγώνα της φθηνής δορυφορική ευρυζωνικής πρόσβασης βρίσκονται και άλλες εταιρείες, όπως η One Web, η TeleSat, η Amazon κ.α., οι οποίες έχουν παρόμοια σχέδια για εξ ουρανού παροχή διαδικτύου μέσω μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Πολλοί αστρονόμοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι ότι σε λίγο καιρό ο ουρανός θα είναι αγνώριστος με τόσο συνωστισμό λαμπερών δορυφόρων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού, καθώς πολλοί δορυφόροι θα λάμπουν σαν αστέρια και οι αστρονόμοι θα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν ανάμεσα τους.

Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ προσπαθεί να καθησυχάσει την αστρονομική κοινότητα, υποσχόμενος να μειώσει την ανακλαστικότητα των δορυφόρων του και διαβεβαιώνοντας ότι επ’ ουδενί δεν θέλει να μπει εμπόδιο στην επιστημονική έρευνα, ιδίως την αστρονομική. Όμως οι αστρονόμοι ήδη περιμένουν με αγωνία να δουν πώς θα φαίνονται στον ουρανό οι 60 πρόσθετοι μικροδορυφόροι της δεύτερης «φουρνιάς» Starlink.

Η Space X είχε αρχικά αναφέρει ότι σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά έως 12.000 δορυφόρους, αλλά τελικά ο αριθμός τους σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει τις 40.000. Σύμφωνα με τον Μασκ, χρειάζονται τουλάχιστον 400 δορυφόροι για μια «ελάχιστη» ευρυζωνική κάλυψη και 800 για μια «μέτρια» κάλυψη. Αν με τους περίπου 120 Starlink που υπάρχουν σήμερα, οι αστρονόμοι ανησυχούν, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider