«Φρένο» στην παραγωγή και των τριών iPhone βάζει η Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» στην παραγωγή και των τριών iPhone βάζει η Apple
Χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση έχουν και τα τρία νέα μοντέλα iPhone, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ακυρώνει μέρος της παραγωγής και η μετοχή της να κάνει κάνει βουτιά.

«Φρένο» στην παραγωγή και των τριών νέων iPhones φέρεται να βάζει η Apple Inc τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για τα νέα μοντέλα του κολοσσού του Κουπερτίνο αλλά και η απόφαση της εταιρείας να παρουσιάσει τρία μοντέλα αυτή τη χρονιά καθιστούν δυσκολότερη την πρόβλεψη για τον ακριβή αριθμό των τεμαχίων που θα χρειαστούν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η είδηση ωστόσο δεν είναι καινοφανής. Ήδη την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύματα σχετικά με την μείωση της παραγωγής και την χαμηλότερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη πωλήσεων εν μέσω εορταστικής περιόδου έχουν προκαλέσει τριγμούς στην μετοχή της εταιρείας αλλά και των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εξαρτήματα του iPhone. Πολλοί μάλιστα αναλυτές έστειλαν και σχετικά προειδοποιητικά σημειώματα στους πελάτες τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα ενέτειναν τις ανησυχίες για το iPhone XR, ισχυριζόμενα ότι η Apple ακυρώνει σχεδόν το ένα τρίτο των παραγγελιών - περίπου 70 εκατ. συσκευές - που είχε ζητήσει να παραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Η τελευταία προειδοποιητική ένδειξη για την χαμηλή ανταπόκριση που έχουν τα τελευταία μοντέλα ήρθε το πρωί της πρηγούμενης Δευτέρας, όταν η Lumentum Holdings Inc. αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, λόγω του ότι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της ακύρωσε μεγάλο μέρος της παραγγελίας του για συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Παρότι η Lumentum δεν κατονόμασε τον πελάτη, τα «βλέμματα» όλων στράφηκαν στην Apple η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρείας εισφέροντας περί το 30% του τζίρου της. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Lumentum έκαναν ελεύθερη πτώση χάνοντας 33% - ποσοστό ρεκόρ για τα δεδομένα της εταιρείας - ενώ κατακρημνίστηκε και η μετοχή της Apple με την πτώση να φτάνει το 5%.

Οι φήμες συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα η μετοχή της Apple να βυθιστεί κατά 20% από τις αρχές Οκτωβρίου χάνοντας 200 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία σε μόλις 40 ημέρες.

Κι όλα αυτά σε πολύ σύντομο διάστημα από την ημέρα κυκλοφορίας των νέων iPhones - η εταιρεία ξεκίνησε την πώληση των νέων μοντέλων iPhone XS και iPhone XS Max τον Σεπτέμβριο ενώ το iPhone XR κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο.

Παρά την έντονη φημολογία όλο το τελευταίο διάστημα και τις απώλειες της μετοχής, η Apple δεν έχει σχολιάσει κανέναν από τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider