H αδύναμη ζήτηση των iPhone φέρνει «τριγμούς» στην Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H αδύναμη ζήτηση των iPhone φέρνει «τριγμούς» στην Wall Street

Τις μετοχές τους να κατρακυλούν είδαν πολλοί από τους προμηθευτές της Αpple στη συνεδρίαση της Δευτέρας καθώς μια από τις πιο σημαντικές γραμμές παραγωγής στην βιομηχανία της τεχνολογίας ρίχνει ταχύτητα, μειώνοντας τις παραγγελίες των νέων έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Η τελευταία προειδοποιητική ένδειξη για την χαμηλή ανταπόκριση που έχουν τα τελευταία μοντέλα του κολοσσού του Κουπερτινο ήρθε το πρωί της Δευτέρας όταν η Lumentum Holdings Inc. αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνο. Όπως εξήγησε η αιτία ήταν πως ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της ακύρωσε μεγάλο μέρος της παραγγελίας του για συστήματα 3D λέιζερ.

Παρότι η Lumentum δεν κατονόμασε τον πελάτη, τα «βλέμματα» όλων στράφηκαν στην Apple η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρείας εισφέροντας περί το 30% του τζίρου της.

Οι μετοχές της Lumentum έκαναν ελεύθερη πτώση χάνοντας 33% - ποσοστό ρεκόρ για τα δεδομένα της εταιρείας - ενώ κατακρημνίστηκε και η μετοχή της Apple με την πτώση να φτάνει το 5%.

Η βουτιά παρέσυρε και την Oclaro Inc. - έχει εξαγοραστεί από την Lumentum - η οποία έπεσε κατά 12% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο.

Μεταξύ των προμηθευτών του κολοσσού του Κουμπερτίνο που πήραν την κάτω βόλτα συγκαταλέγονται και οι Cirrus Logic Inc η μετοχή της οποίας έπεσε κατά 14%, Qorvo Inc και Broadcom Inc. με τις μετοχές τους να κινούνται πτωτικά κατά κατά 6.4%, ON Semiconductor Corp. που κατέγραψε πτώση 5.9%, Skyworks Solutions Inc. η οποία έπεσε κατά 5% και Finisar Corp. που έγραψε πτώση 4%.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η Lumentum’s αναθεώρησε τις προβλέψεις της εξαιτίας της μείωσης κατά 30% των παραγγελιών της Apple», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Wells Fargo αναλυτής της Aaron Rakers σε σημείωμα του προς τους πελάτες του.

Το γεγονός ότι ο πελάτης που εννοεί η Lumentum είναι η Apple υποστήριξε και η Loop Capital Markets.

«Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι η αγορά των τρισδιάστατων αισθητήρων και άλλων εξαρτημάτων τέτοιου τύπου θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις», αναφέρει ο αναλυτής Τζέιμς Κίσνερ (James Kisner) σε σημείωμα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Lumentum κατασκευάζει τα VCSEL με τα οποία γίνεται η αναγνώριση προσώπου στα νέα τηλέφωνα της Apple.

Παρά τις χρηματιστηριακές αναταράξεις η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Να σημειωθεί ότι η μείωση των προβλέψεων της Lumentum’s έρχεται μια εβδομάδα αφότου ένα δημοσίευμα της Nikkei ανέφερε ότι η Apple ακύρωσε την πρόσθετη παραγγελία για τα iPhone XR, αλλά και δυο εβδομάδες μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου που έδειξαν χλιαρή άνοδο πωλήσεων από άποψη τεμαχίων.

Η εταιρεία μάλιστα ανέφερε ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τις πωλήσεων για τα iPhones, iPads, and Macs μέσα στο 2019, ένα βήμα που κατά την Nomura Instinet ενισχύει τους φόβους για φθίνουσα πορεία των πωλήσεων. Στις αμφιβολίες της αγοράς ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση της Longbow Research η οποία προειδοποιεί και για πτώση των πωλήσεων των iPhones στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider