Πάνω από 200 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στα γραφεία της Αθήνας 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στα γραφεία της Αθήνας 
Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία σε Κηφισίας, κέντρο Αθήνας και Πειραιά.

Δυναμικά ξεκίνησε το 2019 για την αγορά γραφείων στην Αθήνα, καθώς λόγω της έλλειψης νέων χώρων οι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν ότι ποιοτικό κτήριο βγαίνει προς πώληση σε λογική τιμή. Τους τρεις πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκαν 13 συμφωνίες συνολικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων, ενώ για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.

Στους πρώτους τρεις μήνες του έτους μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες αφορούσε την πώληση του κτηρίου που στεγάζει τα κεντρικά του ομίλου Ελλάκτωρ στην Orilina ΑΕΕΑΠ έναντι τιμήματος 25,5 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφεται η συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου τεσσάρων ακινήτων που άνηκαν στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» έναντι τιμήματος 95,3 εκατ. ευρώ από το fund Brook Lane Capital μέσω διαγωνισμού της Alpha Bank.

Τα γραφεία της πρωτεύουσας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους επενδυτές, και αυτό διότι οι νέες αναπτύξεις είναι ελάχιστες. Οι ποιοτικοί χώροι γραφείων είναι ελάχιστοι και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν ενοικιαστές για αυτούς παράγοντας εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους.

Η έλλειψη ποιοτικών χώρων φαίνεται και από την άνοδο των ενοικίων η οποία όμως παρατηρείται μόνο στους ποιοτικούς χώρους γραφείων. Πολλοί χώροι δεύτερης κατηγορίας παραμένουν αδιάθετοι καθώς οι εταιρείες είναι πολύ επιλεκτικές όταν καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την μετεγκατάστασή τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Proprius – Cushman & Wakefield οι επιχειρήσεις προτιμούν την Λεωφόρο Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας για τα γραφεία τους. Επί της Κηφισίας οι καλύτεροι χώροι γραφείων νοικιάζονται κατά μέσο όρο προς 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα με την τιμή ενοικίασης να έχει καταγράψει αύξηση 6,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας οι τιμές ενοικίασης των καλύτερων χώρων καταγράφουν ετήσια αύξηση της τάξης του 11,1% και διαμορφώνονται στα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετήσια αύξηση 7,7% καταγράφουν και τα ενοίκια στον Πειραιά όπου οι τιμές διαμορφώνονται στα 14 ευρώ/τμ.

Σύμφωνα πάντα με την Proprius στην Αθήνα αναπτύσσονται μόλις 65.000 τετραγωνικά μέτρα νέων χώρων γραφείων κάτι το οποίο σημαίνει πως η προσφορά θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Η εταιρεία αναμένει πως οι ενοικιαστές θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην ποιότητα των χώρων και οι υποψήφιοι επενδυτές θα εξακολουθούν να διατηρούν στο ραντάρ τους την Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider