Κοροναϊός: Πώς θα λαμβάνεται η γονική άδεια με αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοροναϊός: Πώς θα λαμβάνεται η γονική άδεια με αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η εν λόγω άδεια είναι με αποδοχές και θα αφορά τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία, τα οποία έκλεισαν λόγω κοροναϊού.

Σήμερα θα δημοσιευθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την «άδεια ειδικού σκοπού» που μπορούν να λάβουν όλοι οι γονείς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία.

Η εν λόγω άδεια είναι με αποδοχές και θα αφορά τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάρκεια της άδειας θα είναι έως 15 ημέρες στη μητέρα και έως 15 ημέρες στον πατέρα και θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά, ώστε να καλυφθεί και η πρώτη μέρα πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή η Τετάρτη 11 Μαρτίου.

Μάλιστα, εξετάζεται και το σενάριο αύξησης των ημερών αδείας των γονέων εφόσον, απαιτηθεί να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους, ανάλογα αν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό υπάλληλο.

Στην πρώτη περίπτωση την «άδεια ειδικού σκοπού» θα καλύπτει το Δημόσιο ως εργοδότης και ο υπάλληλος με παραχώρηση τμήματος της κανονικής του άδειας. Στη δεύτερη περίπτωση θα συμμετέχει και ο ιδιώτης εργοδότης στην χρηματοδότηση της άδειας.

Με την ΠΝΠ αναμένεται να ρυθμίζονται και ζητήματα τηλεργασίας, πέρα από τις άδειες για την μέριμνα των παιδιών.

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έχουν σε λίγη ώρα οι κοινωνικοί εταίροι, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για το θέμα του κοροναϊού. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την δέσμη φοροελαφρύνσεων, αλλά και η χορήγηση του εφαπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες (45 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) στους εργαζόμενους που είναι σε αναγκαστική αργία, που προβλέπεται για περιπτώσεις αναστολής οικονομικής δραστηριότητας λόγω έκτακτων συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider