«Συμμαχία» ΑΔΜΗΕ-Sunlight για πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ηλ. ενέργειας με μπαταρίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συμμαχία» ΑΔΜΗΕ-Sunlight για πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ηλ. ενέργειας με μπαταρίες
Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο εταιρειών, ώστε με το πιλοτικό έργο να δοκιμαστούν στην πράξη τα οφέλη στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος, από την εγκατάσταση μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών.

Τα οφέλη στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος από την εγκατάσταση μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί η ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, σχεδιάζει να διαπιστώσει στην πράξη ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τη Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia. Έτσι, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν μέσα στις επόμενες ημέρες Σύμφωνο Συνεργασίας, για την εγκατάσταση μίας πιλοτικής μονάδας μπαταριών στον υποσταθμό της Θήβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συστοιχία μπαταριών της πιλοτικής μονάδας στη Θήβα θα έχει συνολική ισχύ 20 MW και χωρητικότητα 20 MWh. Συστοιχία που θα προέλθει από τη Sunlight, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες στην ανάπτυξη και παραγωγή συσσωρευτών για ποικίλες εμπορικές εφαρμογές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, ΑΔΜΗΕ και Sunlight θα αναπτύξουν από κοινού το σύστημα διαχείρισης και λειτουργίας της μονάδας.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031 που έχει υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Κάτι που σημαίνει ότι η υλοποίησή του «περνά» από την έγκριση της ΡΑΕ, όπως ισχύει με όλα τα έργα που δίνουν το «παρών» στο πρόγραμμα του Διαχειριστή.

Εναλλακτική λύση ενόψει της αύξησης των ΑΠΕ

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης, η ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό «μίγμα» δημιουργεί νέες απαιτήσεις για τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος. Ωστόσο, για τεχνικούς ή περιβαλλοντικούς περιορισμούς, συχνά δεν είναι εφικτή η ενίσχυση του συστήματος, είτε με την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς που ήδη υπάρχουν, είτε με τη δημιουργία νέων γραμμών μεταφοράς. Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ θέλει να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι μία εναλλακτική λύση που ήδη χρησιμοποιείται από αρκετούς Διαχειριστές στο εξωτερικό.

Όπως είναι φυσικό, τα οφέλη από την πιο αποδοτική λειτουργία του συστήματος «αγγίζουν» και τους ηλεκτροπαραγωγούς. Από την άλλη πλευρά, για την πιλοτική μονάδα επιλέχθηκε ο υποσταθμός της Θήβας, επειδή στη Βοιωτία υπάρχει ήδη εγκατεστημένο ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, όσο και από ΑΠΕ. Μάλιστα, τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να εγκατασταθεί στην περιοχή ένας σημαντικός αριθμός από νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνεται μία ακόμη πιλοτική μονάδα μπαταριών, η οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Νάξο. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι να δοκιμασθεί η αποτελεσματικότητα της μονάδας σε ρόλο εφεδρείας, για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα του νησιού, σε περίπτωση βλάβης στη διασύνδεση των Κυκλάδων. Σήμερα τον ρόλο της εφεδρείας παίζουν οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όμως είναι ακριβές και επιπλέον σύντομα θα απαγορευθεί η λειτουργία τους για περιβαλλοντικούς λόγους.

Νέο κέντρο R&D της Sunlight για μπαταρίες λιθίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sunlight διακρίνεται για τις καινοτόμες και «πράσινες» λύσεις αποθήκευσης ενέργειας που εδώ και περίπου 30 χρόνια εμπορεύεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία του Ομίλου Olympia έχει επενδύσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία στην έρευνα και ανάπτυξη γύρω από τις ασφαλέστερες και πιο προηγμένες εφαρμογές μπαταριών λιθίου, με σκοπό να επεκταθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία αποθήκευσης. Φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μπαταρίες για «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων και για τη ναυτιλία.

Στην ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο θα προστεθεί και θα ενδυναμώσει το υπάρχον R&D Center, που λειτουργεί στην Ξάνθη. Το νέο κέντρο αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Η επένδυση ανέρχεται σε 105,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49,9 εκατ. θα καλυφθούν μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider