Ε. Μυτιληναίος: Απόλυτη προτεραιότητα η ηλεκτροδότηση της βιομηχανικής παραγωγής μέσω ΑΠΕ από το 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ε. Μυτιληναίος: Απόλυτη προτεραιότητα η ηλεκτροδότηση της βιομηχανικής παραγωγής μέσω ΑΠΕ από το 2030

Τη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων της Mytilineos στις ΑΠΕ, αλλά και στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο conference call για τα ετήσια αποτελέσματα του 2020. Ο κ. Μυτιληναίος έθεσε αυτές τις επενδύσεις στο «κάδρο» της δραστικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, μείωση που η ευρωπαϊκή στρατηγική για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων καθιστά αδήριτη ανάγκη για όλες τις βιομηχανίες στη «Γηραιά Ήπειρο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos, ανάγεται σε υπόθεση επιβίωσης για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες η ενεργειακή τους τροφοδοσία από πηγές χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών. Σε αυτό το πλαίσιο, όχι απλώς επισήμανε πως παραμένει εν ισχύι ο στόχος για την ηλεκτροδότηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 100% από ΑΠΕ από το 2030, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αλλά ανέφερε πως αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την εταιρεία.

Υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος κατ' ελάχιστο 3.000 MW. Τόνισε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον «οδικό χάρτη» υλοποίησης αυτού του «πράσινου» χαρτοφυλακίου θα δοθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει η εταιρεία με αντικείμενο τους τομείς του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, περιέγραψε τις κινήσεις που προγραμματίζονται για την επόμενη διετία και τις οποίες χαρακτήρισε «μια καλή αρχή».

Έτσι, όσον αφορά τον κλάδο των αιολικών, σημείωσε πως στα ήδη λειτουργούντα πάρκα ισχύος 217 MW που διαθέτει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο, θα προστεθούν επίσης έργα 44 MW τα οποία βρίσκονται σε κατασκευή. Κατά συνέπεια, πριν από το τέλος του 2021, η εγκαταστημένη αιολική ισχύς της εταιρείας θα αγγίξει τα 261 MW.

Την ίδια στιγμή, πάρκα συνολικής ισχύος 96 MW βρίσκονται στο στάδιο τελικής επενδυτικής απόφασης (FID), η οποία αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος 2021 με αρχές 2022. Κάτι που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2023 η Mytilineos θα κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο 357 MW.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, έως το τέλος του 2021 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος 350 MW. Επομένως, σε έναν χρόνο τα λειτουργούντα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα ανέρχονται σε 650-700 MW.

Ανάλογο αναπτυξιακό πλάνο έχει καταρτίσει η εταιρεία και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, η στρατηγική για τα επόμενα δύο χρόνια θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, «δείχνοντας» κατά πάσα πιθανότητα την εκδήλωση της 18ης Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του 2020, ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για μία καλή χρονιά, όπου παρά το δύσκολο δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει οικονομικά αποτελέσματα παραπλήσια με το 2019, όπως είχε δεσμευθεί.

Σημείωσε πως η ρευστότητα αγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μεγάλους βαθμούς ελευθερίας στην εταιρεία, για νέες επενδύσεις και εξαγορές. Εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μία ακόμη καλύτερη χρονιά, με πιο θετικά αποτελέσματα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι το ανεκτέλεστο έργο στον τομέα του CES (υποδομές, κατασκευές, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, διαχείριση απορριμμάτων) φτάνει το 1 δισ. ευρώ, από το οποίο το 50% θα υλοποιηθεί εντός του 2021. Τα 500 εκατ. ευρώ αγγίζει το ανεκτέλεστο στον κλάδο του RSD (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση), με το 90% να προγραμματίζεται να υλοποιηθεί φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider