Ενεργειακή συμφωνία «μαμούθ» στο Αμπού Ντάμπι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακή συμφωνία «μαμούθ» στο Αμπού Ντάμπι
Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal του 2020.

Μια συμφωνία «μαμούθ» ύψους 20,7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν έξι μεγάλες διεθνείς εταιρείες με την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που υπογράφεται μέσα στο 2020 με την σύσταση κοινοπραξίας από κάποιους από τους μεγαλύτερους διεθνείς "παίχτες" της πετρελαϊκής αγοράς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος θα επενδύσει 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 49% σε μια νεοσυσταθείσα θυγατρική, ADNOC Gas Pipeline Assets, με δικαιώματα μίσθωσης 38 αγωγών. Η ADNOC θα κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% και θα διατηρήσει την κυριότητα των αγωγών ενώ θα διαχειρίζεται και τις δραστηριότητες και θα παραμένει υπεύθυνη για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Είναι η μοναδική μεγαλη επένδυση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή και η μεγαλύτερη στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι. Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της.

Οι έξι εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι Global Infrastructure Partners, η Brookfield Asset Management, το κρατικό ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης, η GIC, το Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Σχολείων του Οντάριο, η NH Investment & Securities και η Snam.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ολοκληρώσαμε αυτήν τη συμφωνία και για άλλη μια φορά συνεργαζόμαστε με μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες υποοδμών και θεσμικούς επενδυτές , δήλωσε ο Sultan al-Jaber, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ADNOC και υπουργός κράτους των ΗΑΕ.

«Είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο επίτευγμα, ιδιαίτερα δεδομένου του τρέχοντος δύσκολου οικονομικού κλίματος και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και είναι, αν μη τι άλλο, μια απόδειξη ότι το Αμπού Ντάμπι αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό », δήλωσε στο CNBC. H

Ο Al-Jaber είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην ADNOC να επανεπενδύσει υπεύθυνα και να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider