Έξι «μνηστήρες» για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξι «μνηστήρες» για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Μεταξύ των υποψηφίων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται και μια κινεζική εταιρεία. Πρόσφατα ο Μανώλης Παναγιωτάκης είχε μεταβεί στην Κίνα προκειμένου να παρουσιάσει στους επενδυτές τα δεδομένα της πώλησης των μονάδων. 

Έξι συνολικά υποψήφιοι - μεταξύ των οποίων και μια κινεζική εταιρεία - κατέθεσαν προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης υπέβαλαν τα ακόλουθα έξι ενδιαφερόμενα μέρη:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD

3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι σύμβουλοι της Δ.Ε.Η Α.Ε. αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

«Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίηση της και την προσδοκία της ότι με αυτή τη συμμετοχή και ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε πρόσφατα μεταβεί στην Κίνα προκειμένου να παρουσιάσει από κοντά στους επενδυτές τα δεδομένα της πώλησης των μονάδων.

Η ΔΕΗ προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι πιο ελκυστικοί καθώς έχουν λυθεί θέματα όπως είναι το εργασιακό κόστος ενώ είναι ανοιχτή στην δια ζώσης διαπραγμάτευση σχετικά με άλλους όρους όπως είναι ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing), ο οποίος κατά την προηγούμενη διαδικασία είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για όλες τις πλευρές.

Παρ' όλα αυτά, δύο θέματα εξακολουθούν να προβληματίζουν τους επενδυτές. Το ένα είναι ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) καθώς η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει δώσει μια απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και στη διαφωνία της ΔΕΗ με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης.

Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας θα διαδραματίσει το τίμημα καθώς η διοίκηση έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πολύ χαμηλό τίμημα για την πώληση των μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider