ΔΕΗ: «Τέλος χρόνου» για τις μη δεσμευτικές προσφορές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Τέλος χρόνου» για τις μη δεσμευτικές προσφορές
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο νέο διαγωνισμό αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι είχαν προσέλθει και στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Η διοίκηση της επιχείρησης αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αισιοδοξούν ότι ο νέος αυτός διαγωνισμός θα έχει αίσιο τέλος ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ελληνικές και ξένες βιομηχανίες προκειμένου να διευρυνθεί η συμμετοχή με την είσοδο νέων επενδυτών στη διεκδίκηση των μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο νέο διαγωνισμό αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι είχαν προσέλθει και στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος, δηλαδή ο όμιλος «Μυτιληναίος», η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy.

Ωστόσο, σήμερα θα κριθεί και η παρουσία νέων επενδυτών εκτός Ευρώπης, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Παναγιωτάκης είχε πρόσφατα μεταβεί στην Κίνα προκειμένου να παρουσιάσει από κοντά στους επενδυτές τα δεδομένα της πώλησης των μονάδων.

Η ΔΕΗ προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι πιο ελκυστικοί καθώς έχουν λυθεί θέματα όπως είναι το εργασιακό κόστος ενώ είναι ανοιχτή στην δια ζώσης διαπραγμάτευση σχετικά με άλλους όρους όπως είναι ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing), ο οποίος κατά την προηγούμενη διαδικασία είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για όλες τις πλευρές.

Παρ' όλα αυτά, δύο θέματα εξακολουθούν να προβληματίζουν τους επενδυτές. Το ένα είναι ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) καθώς η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει δώσει μια απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και στη διαφωνία της ΔΕΗ με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης.

Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας θα διαδραματίσει το τίμημα καθώς η διοίκηση έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πολύ χαμηλό τίμημα για την πώληση των μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider