Γιατί είναι σημαντική η «ενεργειακή συνεργασία» ΗΠΑ-Ελλάδας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί είναι σημαντική η «ενεργειακή συνεργασία» ΗΠΑ-Ελλάδας
Ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, Στρατηγικός Αναλυτής Ενεργειακών Αγορών και Ναυλαγορών και Αντιπρόεδρος του «Greek Energy Forum» μιλά στο insider.gr για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η Ελλάδα ξεκινά επίσημη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ένα νευραλγικό τομέα της οικονομίας και της πολιτικής, την ενέργεια, και πλέον η χώρα μας θα προμηθεύεται ενέργεια από ... μακρυά. Το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έφθασε στη τρίτη δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG.

Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ από σχιστολιθικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα και το πρώτο που παραδίδεται από το νέο τερματικό σταθμό της Cheniere στο Corpus Christi του Τέξας.

Φυσικά, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων κρατών που υποδέχονται αμερικανικό αέριο μετά την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ (η οποία ίσχυσε για 40 χρόνια), η Ελλάδα δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που προχωρά σε σύσφιξη των σχέσεων με την Αμερική με βασικό πυλώνα τον ενεργειακό κλάδο.

Ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, Στρατηγικός Αναλυτής Ενεργειακών Αγορών και Ναυλαγορών και Αντιπρόεδρος του «Greek Energy Forum» μιλά στο insider.gr για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Όπως εξηγεί, «οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον ένα νέο προμηθευτή για την Ελλάδα. Η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί πολλαπλότητα πηγών. Οι ΗΠΑ αποτελούν μία επιπλέον διαθέσιμη πηγή για το ενεργειακό μας μείγμα. Και η Αμερική είναι η πιο μακρινή πηγή. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, τα νούμερα «δουλεύουν» και αυτό δείχνει ότι η αγορά βρίσκει την ισορροπία της στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε τέτοια συνεργασία με τις ΗΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες επίσης εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, ήταν θέμα χρόνου να προκύψει. Θα το χαρακτήριζα ως «νομοτελειακό». Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η εμπορική λογική. Εφόσον οι ΗΠΑ πωλούν στην Ινδία (και φορτώνουν από τη Λουιζιάνα με προορισμό τη συγκεκριμένη χώρα), ήταν επόμενο να πουλήσουν και στην Ελλάδα».

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει από τη συνεργασία με την Αμερική είναι το κατά πόσο συμφέρει τη χώρα να εισάγει αέριο από τις ΗΠΑ λόγω του ενδεχόμενου υψηλότερου κόστους (κόστος μεταφοράς κλπ). Όπως επισημαίνει ο κ. Λαγάκος, «το αέριο από το οποίο παράγεται το αμερικανικό LNG προέρχεται από σχιστόλιθο και τιμολογείται με βάση την αξία του αερίου στις ΗΠΑ (είναι λιγότερο διασυνδεδεμένη με τις τιμές που πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά). Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου έφθανε π.χ στα 100-120 δολάριο το βαρέλι αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές του αμερικανικού LNG θα ακολουθούσαν απαραίτητα ανοδική πορεία. Αποτελεί δηλαδή μια δικλείδα ασφαλείας».

Οι εισαγωγές αμερικανικού LNG αποτελούν μια συμφέρουσα λύση από ό,τι φαίνεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα φορτία που θα καταλήγουν στην Ελλάδα δεν θα έχουν περιορισμό όσον αφορά στον προορισμό τους και έτσι δεν θα δημιουργείται κάποιο άγχος για την πορεία της ζήτησης. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η πίεση στα συμβόλαια (όπως συμβαίνει με το ρωσικό και τη ρήτρα take or pay) και οι ελληνικές εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ θα μπορούν να μεταπωλούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider