Την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 απεβίωσε από φυσικά αίτια ο ιδρυτής της εταιρείας Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε., Νικόλαος Σφακιανάκης, σε ηλικία 98 ετών. Η εξόδιος ακολουθία  θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020.

Πρόκειται για έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία με καταγωγή από την Κρήτη, ο οποίος κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στο χώρο της εμπορίας αλλά και της κατασκευής οχημάτων, για περισσότερο από μισό αιώνα. Το όνομά του συνδέθηκε με την εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών Suzuki στην Ελλάδα, αλλά και με την κατασκευή αμαξωμάτων λεωφορείων και αυτοκινήτων.

Η επιχειρηματική του άνοδος

Η λαμπρή επιχειρηματική πορεία του Νικόλαου Σφακιανάκη ξεκίνησε το 1960, με τη συμφωνία εισαγωγής και διάθεσης στην Ελλάδα των φορτηγών και λεωφορείων της γερμανικής Bussing. Ταυτόχρονα, δημιουργεί στη Μαγούλα Αττικής την αμαξοποιία με την επωνυμία Bussing Hellas.

Η επιχειρηματική δεινότητα του Νικόλαου Σφακιανάκη δεν σταματά ωστόσο εκεί. Το 1967 είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τη δυναμική εξάπλωσης των ιαπωνικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση και διανομή των προϊόντων της Suzuki στη χώρα μας.

Suzuki Sfakianakis
Η εταιρεία Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. αντιπροσωπεύει τα οχήματα Suzuki στην Ελλάδα από το 1967.

Ο Νικόλαος Σφακιανάκης συνεχίζει να αναπτύσσει τον όμιλο των εταιρειών που έχει δημιουργήσει και τη δεκαετία του '70 επεκτείνεται με την εξαγορά της Hino Motor Hellas. Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της εταιρείας του, η οποία εν τω μεταξύ έχει μετονομαστεί σε Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε., είναι η εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Αθήνας το 1997.

Σήμερα ο Όμιλος Εταιρειών Σφακιανάκη έχει δημιουργήσει, εκτός από την αντιπροσώπευση των προϊόντων της Suzuki στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, πολλές παράλληλες δραστηριότητες όπως λιανική πώληση καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, υπηρεσίες μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης, ασφάλισης οχημάτων και εμπορίας ανταλλακτικών.

BMW Sfakianakis
O όμιλος εταιρειών Σφακιανάκη διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο λιανικής πώλησης 13 μαρκών αυτοκινήτων.

Σύντομο βιογραφικό

Το Δεκέμβριο του 1922 ο Νικόλαος Σφακιανάκης ήρθε στη ζωή στο χωριό Μελέσσες του νομού Ηρακλείου. Παρότι καταγόταν από αγροτική οικογένεια, έδειξε από πολύ μικρός μεγάλη έφεση στα μηχανοκίνητα οχήματα. Έτσι, σε ηλικία 25 ετών αφήνει το χωριό του και ξεκινά στο Ηράκλειο να ασχολείται με εμπορία κινητήρων και οχημάτων, χερσαίων και θαλάσσιων.

Πολύ σύντομα ο Νικόλαος Σφακιανάκης αντιλαμβάνεται ότι τα όνειρά του δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στην Κρήτη και συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Αθήνα, το 1948.

Ο Νικόλαος Σφακιανάκης υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για το αυτοκίνητο στη χώρα μας και ένας από τους ελάχιστους οραματιστές και πρωτοπόρους, που προσπάθησαν να βάλουν ισχυρά θεμέλια για μια αμιγώς ελληνική βιομηχανία οχημάτων.

Από την πλευρά μας εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους φίλους του.