Συνωμοσία Nissan και ιαπωνικής δικαιοσύνης καταγγέλλει ο Κάρλος Γκον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνωμοσία Nissan και ιαπωνικής δικαιοσύνης καταγγέλλει ο Κάρλος Γκον
Ο φυγόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nissan υποστήριξε ότι επειδή η εταιρεία φοβόταν την απορρόφηση από τη Renault, αποφάσισε να τον διώξει.

Σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα στη Βηρυτό του Λιβάνου, σήμερα Τετάρτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ο πρώην CΕΟ των Nissan και Renault μίλησε για πρώτη φορά “ελεύθερα” μετά τη σύλληψή του από τις ιαπωνικές αρχές στις 19 Νοεμβρίου 2018, όπως ο ίδιος δήλωσε ξεκινώντας. Το εμβληματικό πρώην κορυφαίο στέλεχος της συμμαχίας Renault/Nissan/Mitsubishi, ο άνθρωπος που έχει αναδειχθεί σε μάνατζερ της χρονιάς το 2002 και ένας από τους πιο επιδραστικούς CEO της νέας χιλιετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατηγορείται για διασπάθιση πόρων της Nissan με στόχο το ίδιο όφελος αλλά και για φορολογικές ατασθαλίες.

Ο Κάρλος Γκον κατάφερε να διαφύγει στις 29 Δεκεμβρίου 2019 από το Τόκιο, όπου βρισκόταν υπό περιοριστικά μέτρα κατ' οίκον και, μέσω Τουρκίας, να φτάσει στο Λίβανο του οποίου είναι υπήκοος. Η χώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς η Ιαπωνία δεν έχει συμφωνία έκδοσης με το Λίβανο.

Σήμερα υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την ιαπωνική δικαιοσύνη και δήλωσε αθώος. Εντύπωσε προκάλεσε επίσης η αναφορά του στον πρώην υπεύθυνο του νομικού τμήματος της Nissan Γκρέγκ Κέλι, ο οποίος συνελήφθη μαζί του ως δεξί του χέρι και ακόμα κρατείται στην Ιαπωνία, χωρίς να έχει οριστεί δικάσιμος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Τον χαρακτήρισε ακέραιο και επίσης θύμα αβάσιμων κατηγοριών.

Ο Γκον ανάφερε ότι δεν θα παρουσιάσει λεπτομέρειες όσον αφορά στην απόδρασή του, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη. Καθώς, όπως υποστήριξε, “η ιαπωνική δικαιοσύνη είχε εκδικητικές προθέσεις, δεν αναγνώρισε το τεκμήριο της αθωότητας και προσπάθησε να εδραιώσει αβάσιμες κατηγορίες, αντί να αναζητά την αλήθεια”.

Θα πέθαινα στην Ιαπωνία”

Σύμφωνα με τον πρώην CEO της Nissan, οι συνθήκες της κράτησής του για όσο καιρό βρέθηκε στη φυλακή ήταν απάνθρωπες και πέρα από αυτό, στις πολύωρες ανακρίσεις του οι διωκτικές αρχές δεν επέτρεπαν την παρουσία των δικηγόρων του. Με τα δεδομένα του ιαπωνικού δικονομικού συστήματος ο χρόνος που θα απαιτούνταν, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, για να φτάσει σε τελεσιδικία η υπόθεσή του θα ήταν πάνω από 5 έτη.

Δεν άργησα λοιπόν να φτάσω στο λογικό συμπέρασμα ότι είτε θα πέθαινα στην Ιαπωνία, είτε θα έφευγα” υποστήριξε ο Γκον. Αναζητώντας λοιπόν δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Γκον το έσκασε για το Λίβανο.

Τώρα έχω αποδείξεις για την αθωότητά μου”

Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του Γκον, έγιναν αποδέκτες πληθώρας εγγράφων που σύμφωνα με τον ίδιο και τους δικηγόρους του, αποδεικνύουν την αθωότητά του και καταρρίπτουν κάθε κατηγορία. Φυσικά δεν μπορεί κάποιος, χωρίς να έχει τα στοιχεία της δικογραφίας, να βγάλει κάποιο συμπέρασμα. Ο Γκον ωστόσο, παρουσίασε ένα γεγονός που μάλλον ενισχύει τα επιχειρήματά του.

“Διάβασα πρόσφατα στο Bloomberg ότι η έρευνα εναντίον μου κόστισε στη Nissan περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Έπρεπε να προσλάβουν πολύ κόσμο για να την πραγματοποιήσουν. Πόσο λογικό είναι να ξοδεύεις ένα τόσο μεγάλο ποσό, όταν η υποτιθέμενη κατάχρηση είναι με τεράστια διαφορά μικρότερη σε κόστος”;

Τέλος αναφέρθηκε στη χρηματιστηριακή αξία της Nissan, η οποία καταποντίστηκε μετά τη σύλληψη και την αποπομπή του. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η αξία των μετοχών της Nissan μειώθηκε κατά 10 δις δολάρια.

Χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία”

Ο Γκον δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη δίωξή του, δεν επέτρεψαν να τελεσφορήσει η πρόταση εξαγοράς της FCA από την Renault. Είναι απίστευτο. Πως μπορείς να προσπεράσεις κάτι τέτοιο; Πως μπορείς να αφήσεις μια τέτοια ευκαιρία για να γίνεις ο κυρίαρχος του παιχνιδιού της αυτοκινητοβιομηχανίας”; αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα ο Γκον. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι η PSA, ο έτερος γαλλικός Όμιλος των Peugeot, Citroen, DS, Opel και Vauxhall, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με το νέο χρόνο θα γίνουν ένα με την FCA.

Mission Impossible”

Ίσως και περισσότερο από τον Τομ Κρουζ, o Γκον υποστήριξε ότι είναι συνηθισμένος στις “Επικίνδυνες αποστολές”.

Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση αλλά δεν πιστεύω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό. Μπορώ. Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου. Θα βρω τον τρόπο να αποκαλύψω όλη την αλήθεια”, υποσχέθηκε στους δημοσιογράφους. Έδωσε επίσης την υπόσχεση για την παρουσίαση πολλών περισσότερων στοιχείων που θα υποστηρίζουν την αθωότητά του στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider