ΤτΕ: Ζητά πολιτική συναίνεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Ζητά πολιτική συναίνεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αμφίβολη θεωρεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στην ετήσια Έκθεση που δίδεται σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα, οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας είναι σαφώς πιο απαισιόδοξες από εκείνες της Κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί προς το τέλος του 2016.

Η μεγαλύτερη ύφεση που καταγράφηκε το 2015 αναγκάζει την Τράπεζα της Ελλάδος να αναθεωρήσει επί τα χείρω και τις δικές της προβλέψεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην περυσινή Γενική Συνέλευση της ΤτΕ που είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου ο κ. Στουρνάρας προέβλεπε για τη χρονιά που μας πέρασε «έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη» εφόσον βέβαια η νεοκλεγείσα τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε σε συμφωνία με τους δανειστές, η οποία όμως τελικώς δεν επετεύχθη. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά και η επίπτωση τους στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας ήταν να βυθιστεί εκ νέου σε ύφεση της τάξης του 0,7% σε μέσα επίπεδα το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό υπήρχε η πρόβλεψη για μηδενική ύφεση πέρυσι και πτώση του ΑΕΠ κατά 0,7% εφέτος, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% για το 2015.

Οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται και φέτος να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία της οικονομίας. Για το λόγο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να ζητήσει πολιτική και κοινωνική συναίνεση προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς. Εξέλιξη που θα βοηθήσει την οικονομία και πρωτίστως τις τράπεζες να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Παράλληλα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή των καταθέσεων. Έτσι θα καταστεί εφικτή και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων η οποία πάει όλο και πιο πίσω. Αρχικά οι προβλέψεις έκαναν λόγο για την άρση των capital controls στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Πρόσφατα όμως ο κ. Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε σχετικά από βουλευτές απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα που θίγει για μία ακόμη φορά η Ετήσια Έκθεση του διοικητή της ΤτΕ είναι αυτό της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το εγχείρημα αποτελεί για την ΤτΕ την μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι ΤτΕ πρόκειται να θέσει ποσοτικούς στόχους για κάθε πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μειωθούν κατά 30% έως το 2018. Ωστόσο ο στόχος κρίνεται μάλλον υπεραισιόδοξος, καθώς η επίτευξη του δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία όμως δεν δείχνει τέτοια σημάδια δυναμισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider