Έρχονται αλλαγές στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΤΧΣ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΤΧΣ

«Μετεξεταστέα» αφήνει σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση τους.

Τα ευρήματα της Επιτροπής σε δεύτερο στάδιο οδηγούν αναπόφευκτα σε αλλαγές προσώπων τα οποία στελεχώνουν σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής η οποία λογοδοτεί απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα τεθούν και τα στελέχη του ΤΧΣ που προέρχονται από το Δημόσιο και τα οποία έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο έλεγχος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός καθώς πολλά από τα στελέχη αυτά αμείβονται με μισθούς δυσανάλογα υψηλούς για το έργο που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής. Εξάλλου η πρώτη εντύπωση που έχει σχηματίσει η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν είναι ιδιαίτερα θετική για το μείζον θέμα της εποπτείας και του ελέγχου των διοικήσεων των τραπεζών που φαίνεται να έχει ασκήσει πλημμελώς το ΤΧΣ, παρόλο που το Ταμείο ως βασικός μέτοχος διέθετε επαρκές νομικό οπλοστάσιο ως προς τούτο.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης στην οποία πρόεδρος έχει τεθεί το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντζέσκο Παπαντία, έγινε η αρχική αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ αποφασίστηκε το έργο της Επιτροπής να το συνδράμει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σύμβουλος προσλήψεων.

Στο τέλος του μήνα η Επιτροπή, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας Τζούλια Κιράλι και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μπαίνοντας πλεον στην ουσία των θεμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Επιτροπή, η οποία σημειωτέον ενημερώνει για τα πεπραγμένα της και το Euro Working Group, θα καταθέσει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτές θα περιλαμβάνουν θετικές εισηγήσεις για την παραμονή των στελεχών εκείνων που κριθούν επαρκή ενώ αντίθετα θα προτείνεται η απομάκρυνση των μελών του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα υψηλά «στάνταρντ» που θα τεθούν.

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις θα είναι πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες. Στο έργο επίσης της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η υποβολή λίστας προς τον υπουργό Οικονομικών η οποία θα περιλαμβάνει υποψηφίους οι οποίοι θα μπορούσαν να καταλάβουν τις κενές θέσεις που θα προκύψουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider