Βρεττού: Επιτάχυνση της λειτουργικής συγχώνευσης, σε ρυθμούς CrediaBank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρεττού: Επιτάχυνση της λειτουργικής συγχώνευσης, σε ρυθμούς CrediaBank
Τις διαδικασίες υλοποίησης της ενοποίησης των δύο συστημάτων, Attica Bank - Παγκρήτια (λειτουργική συγχώνευση) επιταχύνει η διοίκηση της νέας τράπεζας, με στόχο τον Οκτώβριο του 2025. Ένα βήμα απαραίτητο και αναγκαίο προκειμένου η τράπεζα να περάσει στην νέα της εποχή, υπό την επωνυμία της CrediaBank.

Τις διαδικασίες υλοποίησης της ενοποίησης των δύο συστημάτων, Attica Bank - Παγκρήτια (λειτουργική συγχώνευση) επιταχύνει η διοίκηση της τράπεζας, θέτοντας ως στόχο τον Οκτώβριο του 2025. Ένα βήμα απαραίτητο και αναγκαίο προκειμένου η τράπεζα να περάσει στην νέα της εποχή, υπό την επωνυμία της CrediaBank.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα θα προχωρήσει στην εξωτερική αναδιαμόρφωση του δικτύου καταστημάτων της, 65 στο σύνολο (νέο σήμα σε εξωτερικές πινακίδες, ΑΤΜs αλλά και νέες πιστωτικές κάρτες) και εν συνεχεία στην εσωτερική ανακαίνιση, με αφετηρία - ως πρώτο ολοκληρωμένο κατάστημα υπό το νέο concept - το νέο κατάστημα στην οδό Σκουφά, που θα αποτελέσει «flagship» προσφέροντας μια σύγχρονη και ευέλικτη μορφή. Θα ακολουθήσει το κατάστημα στην Πανεπιστημίου καθώς και κάποια κεντρικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Το κόστος αναδιάρθρωσης, μετασχηματισμού - rebranding εκτιμάται σε 85 εκατ. ευρώ και θα περάσει στις χρήσεις 2025 και 2026.

Όπως έκανε γνωστό, η διευθύνουσα σύμβουλος Ελ. Βρεττού, η τράπεζα εξετάζει μια ήπια διεύρυνση του δικτύου της, με δυνητική προσθήκη πέντε ακόμη καταστημάτων σε βάθος χρόνου (2026 - 2027), ενώ συμπλήρωσε πως δε αλλάζει τίποτα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης της πελατειακής βάσης της τράπεζας και στο καθεστώς προσέλευσης του κοινού χωρίς ραντεβού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το όνομα προέκυψε από δύο κύρια συστατικά: Credia, η αξιοπιστία (το μπλε τμήμα του συμβόλου σχηματίζει το γράμμα «C») και Bank η τράπεζα (το πράσινο τμήμα του συμβόλου σχηματίζει το γράμμα «B»), σηματοδοτώντας τη στιβαρότητα και την ασφάλεια που προσφέρει η τράπεζα. Σχετικά με το νέο σήμα, η μπλε απόχρωση επελέγη καθώς βρίσκονταν στο σήμα, τόσο της Attica, όσο και της Παγκρήτιας, ενώ το πράσινο, αποτελεί μια επιλογή που δεν υπάρχει σε κάποια άλλη τράπεζα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, προσφέροντας έτσι διαφοροποίηση, ενώ περιβάλλει και την έννοια του ESG.

Στα άμεσα πλάνα της τράπεζας είναι η δημιουργία και η προώθηση νέων και ανταγωνιστικών προϊόντων (για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδυτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά προϊόντα) σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, τα οποία θα παρουσιαστούν μετά το πέρας Οκτωβρίου. Παράλληλα, ένας από τους «βραχίονες» που δεν έχει αφήσει στην άκρη η τράπεζα και υπάρχουν σκέψεις ανάπτυξης σε δεύτερο χρόνο, στη βάση του capital allocation είναι αυτός του brokerage, που θα ενισχύσει τη γραμμή προμηθειών. Μάλιστα, όπως επισήμανε η κα. Βρεττού, μετά την άντληση 250 εκατ. ευρώ από την ταυτόχρονη έκδοση των AT1 - Tier II, η τράπεζα δεν έχει κάποιο θέμα - πρόσθετες ανάγκες, κεφαλαιακά, μέχρι το 2027 (στη βάση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της τράπεζας).

Πέραν αυτών, η κα. Βρεττού ανέφερε πως είναι απόλυτα ορατός και επιτεύξιμος ο στόχος καθαρής πιστωτικής επέκτασης άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2 δισ. ευρώ σε νέες εκταμιεύσεις καθώς ήδη επιτυγχάνονται μεγέθη 40% υψηλότερα από το 2024, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από το μικρομεσαίο χώρο.

Το χαρτοφυλάκιο στο shipping, το οποίο υπάρχει εδώ και 18 μήνες, διαμορφώνεται στα 280 εκατ. δολάρια με στόχο να φτάσει στα 600 - 700 εκατ. το 2027. Τα στεγαστικά, με βάση τα στοιχεία χρήσης 2024 ανέρχονταν στα 300 εκατ. ευρώ, με εφικτό στόχο, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο, να διπλασιαστούν το 2027. Την ίδια στιγμή στιγμή για το «Σπίτι μου II» αν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, που αποτυπώνεται στον όγκο αιτήσεων, εντούτοις η στενότητα της προσφοράς ακινήτων «φρενάρει» τη ροή εκταμιεύσεων. Για τον κλάδο πράσινης ενέργειας ανέφερε ότι ήδη τρέχει με σημαντικούς ρυθμούς και αποτελεί το 20% του συνόλου.

Η κα. Βρεττού στάθηκε τους στόχους της νέας τράπεζας, για δείκτη ROTE άνω του 20% το 2027, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερα του 40%, έναντι 69,1% στα τέλη χρήσης 2024, κέρδη προ προβλέψεων σε επίπεδα υψηλότερα των 280 εκατ. ευρώ, έναντι 48,8 εκατ. και δείκτη NPE, σταθερά χαμηλότερα του 3%. Άλλωστε, από το 2021 η τράπεζα έχει ελάχιστα έως μηδαμινά νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κάτω του 1%, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται από τα προηγούμενα έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη» της πρώτης μεγάλης διασταύρωσης

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider