Google: Αρνητική εξέλιξη στο πρόστιμο-μαμούθ των 4,1 δισ. ευρώ της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Google: Αρνητική εξέλιξη στο πρόστιμο-μαμούθ των 4,1 δισ. ευρώ της ΕΕ
Την απόρριψη της έφεσης της Google κατά του προστίμου ρεκόρ 4,1 δισ. ευρώ (4,7 δισ. δολ) συνέστησε σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας πως οι ευρωπαϊκές αρχές ενήργησαν ορθά τιμωρώντας την εταιρεία.

Την απόρριψη της έφεσης της Google κατά του προστίμου ρεκόρ 4,1 δισ. ευρώ (4,7 δισ. δολ) συνέστησε σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας πως οι ευρωπαϊκές αρχές ενήργησαν ορθά τιμωρώντας την εταιρεία.

Η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott πρότεινε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορρίψει την έφεση της Google και ως εκ τούτου, να επικυρώσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, κρίνοντας ότι τα επιχειρήματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού δεν ήταν επαρκώς θεμελιωμένα, ενώ όπως τόνισε η Google εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της σε επιμέρους αγορές του Android, ώστε να κατευθύνει τους χρήστες στην υπηρεσία Google Search, αποκτώντας πολύτιμα δεδομένα για την περαιτέρω βελτίωση των προϊόντων της.

Το αρχικό πρόστιμο ήταν ύψους 4,34 δισ. ευρώ, αλλά μειώθηκε το 2022 σε 4,125 δισ. ευρώ.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Google την πρωτοφανή ποινή με το σκεπτικό ότι καταχράστηκε την κυριαρχία του Android σε κινητά για να δώσει αθέμιτο πλεονέκτημα στις δικές της εφαρμογές μέσω συμφωνιών προεγκατάστασης με κατασκευαστές smartphone.

Η Google δήλωσε ότι ήταν «απογοητευμένη» με την ετυμηγορία του γενικού εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι «θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις σε ανοιχτές πλατφόρμες και θα έβλαπτε τους χρήστες, τους συνεργάτες και τους προγραμματιστές εφαρμογών Android».

«Το Android έχει δημιουργήσει χιλιάδες περισσότερες επιλογές για όλους και υποστηρίζει επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC μέσω email.

Αν και η πρόταση του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική, οι δικαστές τείνουν να ακολουθούν τέσσερις από τις πέντε τέτοιες μη δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις. Το ΔΕΚ αναμένεται να εκδώσει τελική απόφαση τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Από την Αλάσκα στο Αιγαίο: Το επικίνδυνο προηγούμενο της ουκρανικής «διευθέτησης»

Ποιες εξαγγελίες μπαίνουν στο «καλάθι» της ΔΕΘ για τη στέγαση, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές

IX: Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα για 350.000 οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider