Ημέρα Σταδιοδρομίας ΕΜΠ: Γεφυρώνοντας την Τριτοβάθμια με την Αγορά Εργασίας στην πράξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημέρα Σταδιοδρομίας ΕΜΠ: Γεφυρώνοντας την Τριτοβάθμια με την Αγορά Εργασίας στην πράξη
Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της διατροφής, των τραπεζών και της αεροναυπηγικής, ήρθαν σε άμεση επαφή με τελειόφοιτους και αποφοίτους του ΕΜΠ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα η «Ημέρα Σταδιοδρομίας» που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο κτίριο του Μεγάρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Τριανταδύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της διατροφής, των τραπεζών και της αεροναυπηγικής, ήρθαν σε άμεση επαφή με τελειόφοιτους και αποφοίτους του ΕΜΠ πραγματοποιώντας περισσότερες από 800 συνεντεύξεις σε ειδικότητες του ενδιαφέροντός τους.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει πιστό σε μία παράδοση προσφοράς προς τους φοιτητές του και τους διπλωματούχους του και ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια του για σύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Ψαράκος, Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΜΠ. «Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε η "Ημέρα Σταδιοδρομίας" να γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να γίνει θεσμός για το Πολυτεχνείο και τους ανθρώπους του», πρόσθεσε.

Ο στόχος της εισόδου τελειοφοίτων και αποφοίτων του ΕΜΠ στην αγορά εργασίας ή ακόμα και της πρόσληψής τους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με τις σπουδές που προσφέρει το Πολυτεχνείο φάνηκε στην πράξη ότι είναι απτός.

«Είδαμε πάρα πολύ καλά βιογραφικά και έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα. Μία δεύτερη φάση συνέντευξης θα άξιζε τουλάχιστον στο 90% των ανθρώπων που έχουμε μιλήσει σήμερα », επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έκτορας Παπανικολάου, Recruitment Manager για το Southern Europe της Hill International. «Θέλουμε μέσω της εκδήλωσης αυτής να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους, που θα έρθουν στην εταιρεία και θα μεγαλώσουν μαζί μας, θα αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ιδιότητες τους και ουσιαστικά θα κάνουμε ένα φυτώριο νέων στελεχών για την εταιρεία για να μας βοηθήσουν στα έργα και να εξελιχθούν και εκείνοι», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει προοπτική για τα παιδιά και σίγουρα, με κάποιους από τους υποψηφίους που έχουμε δει θα υπάρξει επικοινωνία και σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο θέσεων που έχουμε ανοικτές αυτή τη στιγμή. Κάποιοι που έχουν και μια σχετική εμπειρία έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να συνεργαστούμε. Αλλά και σε πιο junior προφίλ, σε επίπεδο πρακτικής ή internship, είναι πολύ καλό το υλικό», ανέφερε από την πλευρά της η Αναστασία Κοβάνη, Talent Acquisition Specialist της ElvalHalcor.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διασύνδεση της βιομηχανίας στην πράξη με τις αντίστοιχες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να αναπτυχθεί. «Μακάρι τέτοιες πρωτοβουλίες να γίνουν θεσμός, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει βιομηχανία - δεν είναι η βαριά βιομηχανία ο τουρισμός - και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων και γενικά των ελληνικών πανεπιστημίων», τόνισε.

Πέραν, όμως, του τελικού στόχου για την είσοδο στην αγορά εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και απόφοιτοι επωφελούνται μπαίνοντας στη διαδικασία προετοιμασίας βιογραφικού και συνεντεύξεων.

«Είναι μία σημαντική ευκαιρία, να έρθουμε σε επαφή με τις ίδιες τις εταιρείες για να δούμε τι ακριβώς κάνει ένας μηχανικός εκεί και να έχουμε μεγαλύτερη εικόνα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Κάμτσιος, απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

«Για κάποιον που δεν έχει εμπειρία από συνεντεύξεις, είναι μία πολύ καλή προπόνηση. Βλέπει κανείς πώς είναι πραγματικά η διαδικασία των συνεντεύξεων», είπε με τη σειρά του ο Στέφανος Γκρέζιος, τελειόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Βοηθά πολύ, επίσης, και το γεγονός ότι μπορεί κανείς να κάνει πολλές συνεντεύξεις συνεχόμενες, γιατί μετά από ένα σημείο λύνεται και μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του πιο εύκολα και πιο καλά, ώστε να κεντρίσεις το ενδιαφέρον ενός εργοδότη», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι συμπληρωματικά με την «Ημέρα Σταδιοδρομίας», πραγματοποιήθηκε παράλληλη δράση για τελειόφοιτους και απόφοιτους του ΕΜΠ με ειδίκευση σε θέματα πληροφορικής, προγραμματισμού, μηχανικής υπολογιστών και συναφών αντικειμένων, κατά την οποία μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι ήρθαν σε επαφή με εταιρείες που ζητούν ανάλογες ειδικότητες.

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην «Ημέρα Σταδιοδρομίας» ήταν οι εξής:

Aegean Airlines, Archirodon Group N.V., Όμιλος Εταιρειών Asso.subsea, Όμιλος ΑΒΑΞ, Cenergy Holdings, Danaos Shipping, Deloitte Greece, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, EY Ελλάδος, Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Hill International, Intracom Telecom, MAS S.A., MΕΤΡΟΝ- Ενεργειακές Εφαρμογές, MOTOR OIL, Mytilineos, National Energy, Nestle, Nokia, Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ, Παπαστράτος, P&G Hellas, PepsiCo, PharOS Ltd, Planet, Real Consulting, Όμιλος Επιχειρήσεων ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, Σαράντης Α.Β.Ε.Ε., Sunlight Group, TITAN Α.Ε. Τσιμέντων, Τράπεζα Πειραιώς, VITAEL S.A.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider