Optima: Εφικτοί οι στόχοι των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών - Τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima: Εφικτοί οι στόχοι των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών - Τιμές στόχοι
Έτος ισχυρής κερδοφορίας, αύξησης των βασικών εσόδων και αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους, ήταν το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Optima σε μια σύντομη ανασκόπηση.

Έτος ισχυρής κερδοφορίας, αύξησης των βασικών εσόδων και αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους, ήταν το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Optima σε μια σύντομη ανασκόπηση.

Επιπλέον, οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών ενισχύθηκαν περαιτέρω, η ρευστότητα παρέμεινε άφθονη και η δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού παρέμεινε θετική, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως συνέπεια των καλύτερων, από το αναμενόμενο, αποτελεσμάτων και των business plan που κατήρτισαν οι διοικήσεις των τραπεζών, η Optima, εκτιμά πως οι στόχοι κερδοφορίας για φέτος είναι εφικτοί και υπό αυτό το πρίσμα διατηρεί τη σύσταση «buy», αναμένοντας υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Έτσι, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται προς ώρας στα 2,10 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,20 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ.

Optima

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/E για φέτος στο 5,93x, δηλαδή με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και με δείκτη P/TBV στο 0,78x, που συνεπάγεται επίσης ένα discount της τάξεως του 30%.

Ωστόσο, αναμένεται να προσεγγίσουν ένα μέσο RoaTBV (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) στο 13,5% για φέτος, υψηλότερα δηλαδή από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επομένως, ο αναλυτής της Optima εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες τράπεζες της περιοχής. Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της Optima για τον κλάδο, προσφέροντας τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου.

Παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους ως προς τις διανομές μερισμάτων (από τη χρήση του 2023 - υπόκεινται στην έγκριση των ρυθμιστικών - εποπτικών αρχών) μετά από μια μακρά χρονική περίοδο αποχής (2008). Η Eurobank στοχεύει να διανείμει μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή, η Εθνική Τράπεζα 0,36 ευρώ, η Alpha Bank 0,05 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 0,06 ευρώ και η Optima 0,44 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται μια μεικτή μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,8%.

Να σημειωθεί πως τα ενσώματα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 3,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, στα 28 δισ. ευρώ και η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 14,8%. Ο δείκτης CET1 fully loaded ενισχύθηκε στο 17% το 2023 από 12,5% το 2022.

Ως προς την ποιότητα ενεργητικού, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια LLPs (συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυγίανσης) αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση στα 1,43 δισ. ευρώ περίπου. Τα οργανικά NPEs αυξήθηκαν κατά μόλις 92 εκατ. ευρώ, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Τα NPEs σε επίπεδο ομίλων μειώθηκαν κατά 3,31 δισ. ευρώ στα 6,4 δισ. ευρώ περίπου και τα καθαρά NPEs ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 1,69 δισ. σε ετήσια βάση). Ο μέσος δείκτης NPE βελτιώθηκε περαιτέρω, στο 3,5% έναντι 5,2% το 2022, ενώ το μέσο επίπεδο κάλυψης αυξήθηκε στο 86,4% από 75,5% το 2022.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των τραπεζών παρουσίασαν τους στόχους κερδοφορίας τους για το 2024, οι οποίοι ξεπέρασαν τις προβλέψεις του αναλυτή της Optima στις περιπτώσεις της Eurobank, της Εθνικής και της Alpha και πιθανώς να συνεπάγονται ένα «upside risk» (επί τα βελτίω αναθεώρηση), δεδομένων των συντηρητικών παραδοχών για το «μείγμα» των προθεσμιακών καταθέσεων και των beta.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider