DBRS για ελληνικές τράπεζες: Υψηλό και το 2024 το NIM - Σημαντικός ο έλεγχος του κόστους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS για ελληνικές τράπεζες: Υψηλό και το 2024 το NIM - Σημαντικός ο έλεγχος του κόστους
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2023, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση (ετησίως), αν και το 2022 περιελάμβανε σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συναλλαγών και άλλα έσοδα, όπως επισημαίνει η DBRS σε ανάλυσή της.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2023, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση (ετησίως), αν και το 2022 περιελάμβανε σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συναλλαγών και άλλα έσοδα, όπως επισημαίνει η DBRS σε ανάλυσή της.

- Τα έσοδα του 2023 ενισχύθηκαν από την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων και χρεογράφων έχουν υψηλότερες αποδόσεις ενώ το κόστος χρηματοδότησης των καταθέσεων έχει αυξηθεί οριακά. Τα καθαρά έσοδα από τόκους πιθανότατα θα μειωθούν το 2024 αντανακλώντας κυρίως τις αναμενόμενες, αν και δυνητικά πιο αργές, μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης καταθέσεων και χονδρικής και υψηλότερο ανταγωνισμό για όγκους δανείων. Η ισχυρή πειθαρχία στη μείωση του κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις έχει συμβάλει στη στήριξη της λειτουργικής κερδοφορίας, σύμφωνα με τη DBRS.

- Το 2023, το κόστος κινδύνου, ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος. Πιθανότατα θα παραμείνει υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο άμεσο μέλλον, καθώς τα προφίλ κινδύνου εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο αδύναμα, αν και σημαντικά βελτιωμένα, από ό,τι στην Ευρώπη, και οι τράπεζες παραμένουν γενικά επιφυλακτικές όσον αφορά τους μελλοντικούς κινδύνους ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στο τρέχον περιβάλλον.

- Η ρευστότητα του κλάδου επωφελείται από μεγάλες και τις σταθερές καταθετικές βάσεις και τις αποπληρωμές του TLTRO III που προχωρούν σύμφωνα με το πλάνο. Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί, ωστόσο η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη. Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε αύξηση της διάθεσης των επενδυτών να τοποθετηθούν σε αυτές, επιτρέποντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

Το πλαφόν που έχει μπει στα στεγαστικά δάνεια που ισχύει επί του παρόντος, καθώς και η μηδενική αποζημίωση για τα υποχρεωτικά αποθεματικά που τηρούνται στην κεντρική τράπεζα αντιπροσωπεύουν μια πρόσθετη επιβάρυνση για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Ωστόσο, οι τράπεζες εφαρμόζουν στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου στο πλαίσιο της προσδοκίας για χαμηλότερα βασικά επιτόκια στην ΕΚΤ, προκειμένου να κλειδώσουν κάποιο όφελος των NII και να μειώσουν τη μελλοντική ευαισθησία στις αλλαγές των επιτοκίων. Ως εκ τούτου, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) πιθανότατα θα παραμείνουν ισχυρά το 2024.

«Τα υψηλότερα βασικά έσοδα και ο έλεγχος του κόστους υποστήριξαν τα αποτελέσματα το 2023 παρά την αύξηση του πιστωτικού κόστους», δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της ομάδας Morningstar DBRS European Financial Institution Ratings. «Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε risk on, επιτρέποντας στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider