Σε επίπεδο ρεκόρ τα μερίσματα το 2023 - Η Microsoft στην κορυφή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επίπεδο ρεκόρ τα μερίσματα το 2023 - Η Microsoft στην κορυφή
Αύξηση 5% σημείωσαν το 2023 παγκοσμίως τα μερίσματα, φτάνοντας σε επίπεδο - ρεκόρ στα 1,66 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Janus Henderson.

Αύξηση 5% σημείωσαν το 2023 παγκοσμίως τα μερίσματα, φτάνοντας σε επίπεδο - ρεκόρ στα 1,66 τρισ. δολάρια, καθώς οι αυξήσεις στις τράπεζες αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες διανομές από τις εταιρείες εξόρυξης. Την κορυφή, ωστόσο, κατέκτησαν δυο τεχνολογικοί κολοσσοί.

Από την τριμηνιαία έκθεση της διαχειρίστριας κεφαλαίων Janus Henderson, που περιλαμβάνει τις 1.200 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου βάσει κεφαλαιακής αξίας, προκύπτει ότι το 86% των επιχειρήσεων είτε αύξησε τα μερίσματά του είτε τα κράτησε σταθερά.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν ισχυρό, με ανάπτυξη 7,2%, ενώ για το 2024 η Janus Henderson προβλέπει μερίσματα ύψους 1,72 τρισ. δολαρίων.

Είκοσι δύο χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Μεξικό και Ινδονησία, παρείχαν μερίσματα ρεκόρ. Η Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, συνείσφερε το 40% της παγκόσμιας αύξησης, καθώς τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 10,4%. Η Ιαπωνία συνέβαλε επίσης σημαντικά, με το 91% των εταιρειών είτε να αυξάνουν είτε να διατηρούν σταθερά τα μερίσματα.

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς κλάδους, οι τράπεζες ήταν αυτές που «σήκωσαν» το μεγαλύτερο βάρος, παρέχοντας μερίσματα ύψους 220 δισ. δολαρίων το 2023, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η China Construction Bank και η JPMorgan Chase βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα για το 2023.

Στον αντίποδα, ο τομέας εξόρυξης, του οποίου τα μερίσματα μειώθηκαν κατά 23 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση 11,5%.

Πέντε αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, με τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft και Apple στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα. Αν και οι μερισματικές αποδόσεις των δύο εταιρειών είναι πενιχρές στο 0,74% και 0,56% αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση των 3 τρισ. και 2,6 τρισ. δολαρίων καθιστούν τα μερίσματα τεράστια.

Αντίθετα, σε μεγάλες μειώσεις προχώρησαν οι BHP, Petrobras, Rio Tinto, Intel και AT&T.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ παραμένουν οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Κίνα: Οι ΗΠΑ θα πυροβολήσουν τα πόδια τους, αν απαγορεύσουν το TikTok

Η Βρετανία επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider