Καραβίας (Eurobank): Νέοι στόχοι για το 2024 – 2026 με δυναμική ισχυρού upside από την Ελληνική

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας (Eurobank): Νέοι στόχοι για το 2024 – 2026 με δυναμική ισχυρού upside από την Ελληνική
Στα 9 σεντς αναμένεται το μέρισμα φέτος. Η διανομή μερίσματος θα φτάσει το 50% των κερδών το 2026 από τουλάχιστον 25% φέτος. Δυνατότητες επέκτασης με εξαγορές και συγχωνεύσεις, δίνει η υπερεπάρκεια κεφαλαίων με δείκτη CET 1 σταθερά άνω του 17% στην τριετία. Αύξηση δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024 και κατά 8,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2026.

Στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, την οργανική ανάπτυξη και την ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, στοχεύει η Eurobank.

Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2023 και το επιχειρηματικό πλάνο 2024 – 2026, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026.

Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος φέτος, ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για μέρισμα περίπου 9 σεντς και διανομή τουλάχιστον του 25% των κερδών του 2023. Ερωτώμενος για το μέρισμα του 2025, ανέφερε ότι θα υπάρχει εικόνα τον Μάιο. Ο CEO της Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή παρουσία της Τράπεζας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που προσφέρει διαφοροποιημένες πηγές εσόδων και στοχεύει στην αύξηση των κερδών σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη του Ομίλου.

Οι στόχοι της περιόδου 2024-2026, όπως ανέφερε, έχουν ως εξής:

  • Σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 15% φέτος και 13% το 2026
  • Ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή 2,30 ευρώ το 2024 και γύρω στα 2,70 ευρώ το 2026
  • Ποσοστό διανομής κερδών άνω του 25% το 2024 και περίπου 50% το 2026
  • Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 3,5% φέτος και περίπου 3% τα επόμενα χρόνια (ο Καραβίας είπε ότι η εικόνα της ποιότητας ενεργητικού είναι καλύτερη από ό,τι θα αναμενόταν και τόνισε ότι η Τράπεζα έχει μείωση περίπου μισού δισ. ευρώ στα δάνεια του stage 2)
  • Δείκτη κεφαλαίων CET 1 άνω του 17% σε όλη την τριετή περίοδο, 250 – 300 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και μάλιστα χωρίς έκδοση ομολόγου ΑΤ 1. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα θα επιτρέψει στην Τράπεζα να εξερευνήσει τυχόν ευκαιρίες μεγέθυνσής της μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως να διασφαλίζει τους υψηλούς δείκτες διανομής μερίσματος για την ανταμοιβή των μετόχων της. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την επέκταση της Eurobank μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο κ. Καραβίας είπε ότι αρχή είναι ότι η τραπεζική χρειάζεται μέγεθος. Επομένως, η Eurobank θα ενισχύσει την παρουσία της στις τρεις υφιστάμενες αγορές μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και δεν θα επιδιώξει είσοδο σε νέες αγορές, αποκτώντας μικρή παρουσία. Πρόσθεσε επίσης ότι η μεγέθυνση θα επιδιωχθεί και μέσω αύξησης του πελατολογίου στο asset management και private banking εκτός Ελλάδας και Κύπρου, στην Ευρώπη και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, με δυναμική τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει 20 εκατ. πελάτες. Ερωτώμενος για την αγορά της Ινδίας, ο κ. Καραβίας είπε ότι στόχος της Eurobank είναι να αποτελέσει την πύλη για την είσοδο ινδικών κεφαλαίων στην ΕΕ.

Ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι η Eurobank αναμένει φέτος αύξηση δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ και κατά 8,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2026 και αύξηση καταθέσεων κατά 2 και 6,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ερωτώμενος για την εξαγορά εξυγιασμένων δανείων, είπε ότι δεν θα είναι μία δουλειά του 2024, αλλά του 2025 και 2026, καθώς ο επόπτης (SSM) θα ήθελε να δει ακόμη περισσότερα στοιχεία για να δώσει κατεύθυνση.

Το επιχειρηματικό πλάνο της Eurobank, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας έχει στηριχθεί στην πρόβλεψη για τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος (στο 3,25%) και στην πρόβλεψη για επιτόκιο 2,75% το 2025 και το 2026. Η εκτίμηση για την επίπτωση για κάθε μείωση επιτοκίων κατά 0,25 μ.β. (και μάλιστα αν γίνουν 4 αντί 3 μειώσεις που προβλέπει το σενάριο της Eurobank) θα έχει κόστος 30 εκατ. ευρώ στα επιτοκιακά έσοδα.

Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι το επιχειρηματικό πλάνο της Eurobank είναι στατικό και έχει περαιτέρω δυναμική υπέρβασης των στόχων, καθώς έχει εκπονηθεί χωρίς να περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (άνω του 55,3% που κατέχει σήμερα, δεδομένου ότι με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις κυπριακές αρχές μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους, θα προχωρήσει σε πρόσκληση δημόσιας πρόταση προς τους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής, ενώ απώτερος στόχος είναι η συγχώνευση Eurobank Κύπρου – Ελληνικής), ούτε συνέργειες σε επίπεδο εσόδων και κόστους, ούτε αύξηση των μεγεθών του ισολογισμού.

Ο CEO της Eurobank αναφέρθηκε και στην υπερβάλλουσα ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας ή δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε, για κάθε 1 ευρώ υπερβάλλουσας ρευστότητας που θα χρησιμοποιείται, υπολογίζεται αύξηση 20 – 25 εκατ. ευρώ για τα έσοδα της Ελληνικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη περίπου 9 φορές στο placement – Μοναδική συναλλαγή στην Ευρώπη με premium

Αλλάζει ο «χάρτης» των Εταιρειών Διαχείρισης – Έρχονται πωλητήρια, συμπράξεις και «λουκέτα»

Τράπεζες: Κόκκινα δάνεια, ρευστότητα, ψηφιοποίηση – Πώς άλλαξε η εικόνα από τα χρόνια της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider