Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024 - 2026

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024 - 2026
Βασίλης Ψάλτης
Προς διανομή μερίσματος του 20% των κερδών για το 2023, υπό την προϋπόθεση σύμφωνης γνώμης του SSM. Η υψηλή κερδοφορία που πέτυχε η Τράπεζα το 2023 οδήγησε αύξησε την Ενσώματη Καθαρή Θέση του Ομίλου στα 6,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Διοίκησης. Πρόβλεψη για καθαρά έσοδα από τόκους το 2026 υψηλότερα κατά 5% από το 2023. Το 20% των εσόδων του 2026 από προμήθειες.

Προτεραιότητα για τη διοίκηση της Alpha Bank είναι η επιβράβευση των μετόχων της, δήλωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023, ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα γίνει συνετή χρήση των επιπλέον κεφαλαίων προκειμένου η Τράπεζα είναι παραμένει θωρακισμένη έναντι των διεθνών αβεβαιοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του SSM, η Διοίκηση της Alpha Bank σχεδιάζει διανομή μερίσματος του 20% των κερδών για το 2023, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024-2026.

Στη χρήση 2023 η Alpha Bank πέτυχε κέρδη ανά μετοχή 0,32 από 0,23 ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση και αυξημένα κατά 91% σε σχέση με το 2022. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα επέτρεψαν επίσης στη Διοίκηση να ανακοινώσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας, λαμβάνοντας δε συντηρητικές παραδοχές για την πορεία των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να ανέλθει στο 14% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,35 ευρώ το 2026, ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η υψηλή κερδοφορία που πέτυχε η Τράπεζα το 2023 οδήγησε επίσης σε σημαντική αύξηση της Ενσώματης Καθαρής Θέσης του Ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε στα 6,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Διοίκησης. Η ενίσχυση της Ενσώματης Καθαρής Θέσης φέρνει ακόμα πιο κοντά τον στόχο που έθεσε η Διοίκηση για το 2025 στο Investor Day του Ιουνίου, απέχοντας μόλις 9%.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023 στους αναλυτές, η Διοίκηση της Alpha Bank επεσήμανε την διαφοροποίηση των εσόδων της ως καθοριστικό παράγοντα για την κερδοφορία της, εκτιμώντας για το 2026 ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι 5% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023.

Ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με την Τράπεζα:
• η αναμενόμενη αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου
• η ανατίμηση του χαρτοφυλακίου αξιογράφων, κυρίως χάρη στην ωρίμανση ομολογιών ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2024-2026, με τα κεφάλαια να επανεπενδύονται σε αξιόγραφα υψηλότερης απόδοσης
• η μείωση του κόστους χρηματοδότησης που θα προκύψει από τη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από το β΄ εξάμηνο του 2024 και τα έσοδα που θα προκύψουν χάρη στη θέση που έλαβε από νωρίς η Τράπεζα σε παράγωγα για να αντισταθμίσει το κόστος από τη μείωση των επιτοκίων.

Η Διοίκηση αναφέρθηκε και στα έσοδα από προμήθειες, τα οποία στο δ΄ τρίμηνο 2023 αυξήθηκαν κατά 8%, αντιπροσωπεύοντας το 18% των εσόδων της. Προέβλεψε ότι τα έσοδα από προμήθειες θα διαμορφωθούν στα 470 εκατ. ευρώ το 2026, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών εσόδων.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες διαδραμάτισε η αύξηση που σημείωσαν τα Περιουσιακά Στοιχεία υπό διαχείριση (Assets under Management – AuMs) τα οποία αυξήθηκαν κατά 49% (+ 1,3 δισ.), ως αποτέλεσμα των 8 νέων επενδυτικών προϊόντων που εισήγαγε η Alpha Bank το 2023, επαναφέροντας την Τράπεζα στην πρώτη θέση σε Αμοιβαία Κεφάλαια με 30% μερίδιο αγοράς. Η Τράπεζα βλέπει συνέχεια στη δυναμική άνοδο των Εσόδων από Προμήθειες, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 470 εκατ. το 2026, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών εσόδων.

Καταλυτική και στο σκέλος της αύξησης των εσόδων από προμήθειες θα είναι η συμφωνία με την Unicredit, με τη συμφωνία να αποδίδει καρπούς σε επίπεδο προϊόντων bancassurance και wealth management από το β΄ εξάμηνο του 2024.

Η Διοίκηση της Alpha Bank αναφέρθηκε και στην πιστωτική επέκταση ρεκόρ ύψους 1,1 δισ. ευρώ που πέτυχε η Τράπεζα το δ΄ τρίμηνο, χάρη στη μείωση του ρυθμού αποπληρωμής δανείων (σ.σ. εκτιμήθηκε ότι οι πρόωρες αποπληρωμές θα συνεχίσει να είναι πρόκληση το 2024, αν και σε μικρότερο βαθμό), αλλά κυρίως χάρη στη δυναμική που παρουσίασαν οι εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,8 δισ., σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση (+3%) τριμήνου το 2023.

Κινητήρια δύναμη της σημαντικής αυτής πιστωτικής επέκτασης που πέτυχε η Τράπεζα αποτέλεσε το Wholesale Banking, όπου η Alpha Bank έχει εδραιώσει την ηγετική της θέση σε σημαντικούς κλάδους όπως είναι ο τουρισμός, με ένα χαρτοφυλάκιο σχεδόν 3 δισ. ευρώ, αλλά και τη Ναυτιλία με χαρτοφυλάκιο ύψους 3,1 δισ.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Διοίκηση έθεσε ως στόχο μείωση του δείκτη NPE κάτω του 5% φέτος και κάτω του 4% το 2025, αναφέροντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τυχόν παράθυρα ευκαιρίας φέτος για αύξηση τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3», ενώ πρόσθεσε ότι το 1/3 της μείωσης θα προέλθει από ρευστοποιήσεις και διαγραφές. Η Διοίκηση ανέφερε επίσης ως θετικό το γεγονός ότι η Τράπεζα έχει πολλά στεγαστικά δάνεια κατηγοριοποιημένα στο stage 3 (επισφαλή), τα οποία όμως εξυπηρετούνται ομαλά και με την παρέλευση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος θα ιαθούν. Αναφερόμενη στα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, η Διοίκηση είπε ότι η Alpha Bank κατέχει δάνεια της κατηγορίας αυτής μόλις 0,1 δις. που δεν είναι ανησυχητικό για σημαντική αύξηση των εισροών νέων κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider