Nvidia: Η μετοχή της θυμίζει... Tesla και ήδη ορισμένοι ανησυχούν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nvidia: Η μετοχή της θυμίζει... Tesla και ήδη ορισμένοι ανησυχούν
Η εκρηκτική της άνοδος που συνάδει με την επικράτηση του ΑΙ, παραλληλίζεται με την Tesla, τις προσδοκίες για επικράτηση της ηλεκτροκίνησης και την απότομη προσγείωση τους.

Η εκπληκτική άνοδος της Nvidia σαγηνεύει το χρηματιστήριο και οδηγεί τον δείκτη S&P 500 σε νέα υψηλά. Αλλά προκαλεί επίσης αποτελεί μια ηχηρή προειδοποίηση για «βίο παράλληλο» με μια άλλη αγαπημένη εταιρεία των επενδυτών, που όχι πολύ καιρό πριν ξεπετάχτηκε από τα όνειρα ενός τεχνολογικού μετασχηματισμού, για να πέσει ξανά στη γη όταν αυτές οι ελπίδες μετατράπηκαν σε απογοήτευση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό αυτή η εταιρεία είναι η Tesla η οποία η οποία πυροδότησε τη δική της μανία το 2017, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα επρόκειτο να κατακτήσουν τον κόσμο. Τότε, η εταιρεία του Έλον Μασκ ήταν φαινόμενο καθώς ξεπέρασε καταξιωμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η General Motors και η Ford σε κεφαλαιοποίηση και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων της Αμερικής. Μερικοί αναλυτές μάλιστα κοιτούσαν πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αποκαλούσαν ως «την επόμενη Apple».

Αυτές οι μέρες πλέον αποτελούν παρελθόν. Οι μετοχές της Tesla υποχωρούν περισσότερο από 50% από την κορύφωσή τους το 2021, ενώ και άλλες μετοχές ηλεκτρικών οχημάτων που κινήθηκαν υψηλότερα μαζί της, σήμερα είναι σκιές του πρώην εαυτού τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αποθαρρυντικά για τους επενδυτές της Nvidia, που βλέπουν τη μετοχή ως ένα απεριόριστο στοίχημα για ένα μέλλον τεχνητής νοημοσύνης.

«Έχουμε δει ξανά και ξανά ότι όταν οι επενδυτές ερωτεύονται την ιδέα της τεχνολογικής καινοτομίας, η λογική έρχεται σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο Adam Sarhan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments, σε συνέντευξή του. «Και όταν κυριαρχεί το συναίσθημα, ο ουρανός είναι το όριο».

Στοίχημα στην ανάπτυξη

Φυσικά, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της Nvidia και της Tesla, από τα προϊόντα που φτιάχνουν, μέχρι τις προσωπικότητες των ανδρών που διευθύνουν τις εταιρείες. Όμως οι παραλληλισμοί είναι εντυπωσιακοί.

Η άνοδος της Nvidia από εξειδικευμένη εταιρεία κατασκευής τσιπ σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, βασίζεται στην υπόθεση ότι η εκπληκτική αύξηση των πωλήσεών της τον περασμένο χρόνο έχει διατηρήσει την ισχύ της. Το μεγάλο ράλι της Tesla, το οποίο έλαβε χώρα το 2020 και ανέβασε την αποτίμησή της κεφαλαιοποίησης της πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, βασίστηκε στην υπόθεση ότι τα EV θα υιοθετούνταν ευρέως και γρήγορα και ότι θα ήταν η εταιρεία που θα κυριαρχούσε σε αυτήν την αγορά.

Αλλά η πραγματικότητα διέκοψε αυτό το αφήγημα. Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα επιβραδύνεται, καθώς το κύμα ενθουσιωδών πρώτων πελατών έχει ήδη αγοράσει EV και οι καταναλωτές πλέον είναι επιφυλακτικοί και ένας λόγος είναι η υψηλές τιμές απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος. Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει 31% από το πρόσφατο υψηλό της τον περασμένο Ιούλιο και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες υποχωρήσεις στον δείκτη Nasdaq 100 φέτος.

«Υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες με το όχημα αυτόνομης οδήγησης, με το cybertruck, αλλά παρόλα αυτά η μετοχή δέχεται πλήγματα. Γιατί; Χάνουν μερίδιο της αγοράς και χάνουν περιθώρια κέρδους. Στον κόσμο της τεχνολογίας αυτό είναι καταστροφικό», δήλωσε ο Sameer Bhasin, διευθυντής της Value Point Capital.

Για τη Nvidia, με όλον αυτόν τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, είναι νωρίς για να κάνουν την εμφάνισή τους τυχόν σημάδια επιβράδυνσης. Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια έδωσε θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, που τροφοδοτούνται από την ακόρεστη ζήτηση για τα τσιπ της που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, που τροφοδοτούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI.

Αφού υπερτριπλασίασε την απόδοσή της πέρυσι, η μετοχή της Nvidia το 2024 είναι και πάλι αυτή με την καλύτερη απόδοση στον δείκτη S&P 500, με άνοδο 66%. Την κεφαλαιοποίηση άνω των 2 τρισ. δολαρίων της Nvidia ακολουθούν μόνο δύο αμερικανικές εταιρείες, η Apple και η Microsoft.

Η συζήτηση για ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις φέρνει στο μυαλό τον ενθουσιασμό γύρω από το Διαδίκτυο και τα χρόνια που οδήγησαν στη φούσκα των εταιρειών dot-com. Αλλά σε αντίθεση με εκείνη την εποχή, όταν οι εταιρείες του Διαδικτύου αποτιμούνταν με νέες μετρήσεις, όπως τα «κλικ» ενώ έβγαζαν μετρητά, η Nvidia αντλεί τεράστια κέρδη. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν περισσότερο από 500% σε σχεδόν 30 δισ. δολάρια πέρυσι και προβλέπεται να διπλασιαστούν το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι κίνδυνοι καραδοκούν

Αυτά τα μεγάλα κέρδη και η ικανότητα της εταιρείας να ξεπερνά συνεχώς τις εκτιμήσεις, συνέβαλαν στη διατήρηση της αναλογίας τιμής προς προβλεπόμενα κέρδη, καθώς οι αναλυτές της Wall Street συνεχίζουν να αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους. Ωστόσο, με 18 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, είναι η πιο ακριβή μετοχή στον S&P 500 - και η τιμή της είναι περίπου εκεί που η Tesla βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.

Επί του παρόντος, ο κατασκευαστής ημιαγωγών έχει σημαντικό προβάδισμα στους τύπους των τσιπ γραφικών που διαπρέπουν στο να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά οι ανταγωνιστές της είναι πρόθυμοι να αρπάξουν ένα κομμάτι αυτής της αγοράς. Η Advanced Micro Devices (AMD) κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά τσιπ, ενώ ακόμη και πελάτες της Nvidia, όπως η Microsoft αγωνίζονται για την ανάπτυξη ημιαγωγών.

«Εάν πιστεύετε πραγματικά σε αυτή τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, μπορείτε να οραματιστείτε ένα μέλλον σε 10 χρόνια από τώρα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ενσωματωμένη σε πολλά μέρη και χρειάζεστε αυτά τα τεράστια συστήματα που τρέχουν τσιπ που μπορούν να παραδοθούν μόνο από τη Nvidia», είπε ο Sameer Bhasin της Value Point Capital. «Αν όμως αυτή η αντίληψη έστω και αμφισβητηθεί στην αγορά, η μετοχή θα χτυπηθεί».

Τίποτα από αυτά δεν έχει σκοπό να απορρίψει τη δυναμική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά εγείρει το ερώτημα, εάν οι επενδυτές πληρώνουν για μια μελλοντική ανάπτυξη που μπορεί να μην φτάσει ποτέ. Ακριβώς όπως μια αγαπημένη αγορά της εποχής των dot-com, η Cisco Systems, εξακολουθεί να είναι μια επιτυχημένη εταιρεία, αλλά οι επενδυτές που αγόρασαν τη μετοχή κοντά στο απόγειό της και την κράτησαν, ακόμα περιμένουν να ανακτήσουν τις απώλειές τους 24 χρόνια αργότερα.

«Η φούσκα υπάρχει επειδή η υποκείμενη ιδέα είναι πραγματική», δήλωσε ο Cole Wilcox, Διευθύνων Σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Longboard Asset Management. «Αλλά επειδή το γενικό κύμα μακροεντολών είναι πραγματικό, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα εγχειρήματα θα αποδειχθούν καλές επενδύσεις. Θα πρέπει να είστε σε θέση να διαχωρίσετε τους νικητές από τους ηττημένους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider