Τράπεζες: Πόσο χρεώνουν τις συναλλαγές – Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ρίχνει κατακόρυφα το κόστος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Πόσο χρεώνουν τις συναλλαγές – Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ρίχνει κατακόρυφα το κόστος
Όχι μόνο χρόνο, αλλά και χρήμα γλυτώνουν οι συναλλασσόμενοι, πραγματοποιώντας τις συναλλαγές τους μέσω του e-banking των τραπεζών και των αντίστοιχων εφαρμογών τους στο κινητό τηλέφωνο (m-banking) και δεν είναι τυχαίο ότι ποσοστό 97% - 98% των συναλλαγών στις ελληνικές τράπεζες γίνονται πλέον εκτός τραπεζικού καταστήματος.

Όχι μόνο χρόνο, αλλά και χρήμα γλυτώνουν οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, πραγματοποιώντας τις συναλλαγές τους μέσω του e-banking των τραπεζών και των αντίστοιχων εφαρμογών τους στο κινητό τηλέφωνο (m-banking) και δεν είναι τυχαίο ότι ποσοστό 97% - 98% των συναλλαγών στις ελληνικές τράπεζες γίνονται πλέον εκτός τραπεζικού καταστήματος.

Όπως έγραψε το insider.gr, οι χρεώσεις των συναλλαγών που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ φθηνότερες με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης . Για τους συναλλασσόμενους με τις ελληνικές τράπεζες, οι χρεώσεις γίνονται δε ακόμη φθηνότερες ή και μηδενικές όταν πραγματοποιούνται εκτός φυσικού καταστήματος. Οι μεγαλύτερες διαφορές στην τιμολόγηση εντός και εκτός τραπεζικού καταστήματος, με χρήση e-banking ή mobile banking, διαπιστώνονται στην αποστολή εμβασμάτων.

Το insider.gr παραθέτει την τιμολόγηση των βασικών τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα με βάση τα δελτία πληροφόρησης περί τελών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Όπως προκύπτει:

  1. Οι συναλλαγές αγορών με χρεωστικές κάρτες είναι χωρίς χρέωση.
  2. Η ανάληψη μετρητών με χρεωστικές κάρτες είναι χωρίς χρέωση όταν η ανάληψη γίνεται από ΑΤΜ της ίδιας τράπεζες. Χρεώνεται, όμως, από 0,60 έως 0,75 ευρώ όταν γίνεται από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Για την περίπτωση ανάληψης μετρητών σε ξένο νόμισμα η χρέωση που επιβάλλεται κινείται από 1 έως 4 ευρώ, πλέον τυχόν εξόδων μετατροπής συναλλάγματος.
  3. Η συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας χρεώνεται από 0 έως 20 ευρώ, αναλόγως του τύπου της κάρτας.
  4. Η παροχή αντιγράφου κινήσεων λογαριασμού στη διεύθυνση αλληλογραφίας σε μηνιαία συχνότητα χρεώνεται από 0 έως 1,50 ευρώ ανά αποστολή.
  5. Η παροχή αντιγράφου κινήσεων λογαριασμού κατόπιν αιτήματος του πελάτη σε τραπεζικό κατάστημα χρεώνεται από 3 έως 45 ευρώ.
  6. Η υπηρεσία ειδοποιήσεων (alerts) είναι δωρεάν μέσω e-mail, ενώ για ειδοποίηση με sms η χρέωση είναι από 0,2 ευρώ ανά sms και φτάνει έως 20 ευρώ ανά έτος.
  7. Οι άμεσες χρεώσεις με χρέωση λογαριασμού, αναλόγως του Οργανισμού (μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες – πάγιες) έχουν χρέωση από 0 έως 0,60 ευρώ.
  8. Η πληρωμή οφειλών και λογαριασμών με χρέωση λογαριασμού, αναλόγως του Οργανισμού, όταν γίνονται στο κατάστημα χρεώνονται από 0 έως 3 ευρώ, ενώ όταν γίνονται μέσω e-banking ή mobile banking η χρέωση διαμορφώνεται από 0 έως 1 ευρώ.
  9. Στα εμβάσματα, η εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 1.000 ευρώ εντός SEPA(Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ / Single European Payments Area), όταν γίνεται στο κατάστημα χρεώνεται από 12 έως 15 ευρώ, όταν γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking από 1 έως 1,40 ευρώ.
  10. Η αποστολή εμβάσματος (εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης) 5.000 ευρώ εντός SEPA, όταν γίνεται στο κατάστημα χρεώνεται από 12 έως 17 ευρώ, ενώ αν γίνει μέσω e-banking ή mobile banking, το κόστος πέφτει σε 1 έως 1,40 ευρώ.
  11. Η εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 15.000 ευρώ εντός SEPA, όταν γίνεται στο κατάστημα χρεώνεται από 8 έως 40 ευρώ, όταν γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking από 1,40 έως 5 ευρώ.
  12. Η λήψη εμβάσματος (εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης) 1.000 ευρώ εντός SEPA χρεώνεται από 3 έως 4 ευρώ. Ίδια τιμολόγηση ισχύει και για εισερχόμενα εμβάσματα 5.000 ευρώ. Οι χρεώσεις διαμορφώνονται από 5 έως 7 ευρώ για εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 15.000 ευρώ εντός SEPA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστηρό κάλεσμα Μπαρ (Fed) για πρόσθετους ελέγχους στις τράπεζες

Τράπεζες: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Αποδίδουν καρπούς οι δράσεις της ΕΕΤ 

Μεγάλου: Εφικτός ο στόχος για επιτοκιακά έσοδα 1,9 δισ. φέτος – Τι προβλέπουν οι νέοι επιχειρησιακοί στόχοι της Τρ. Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider