Ε. Μυτιληναίος: Οι 5 άξονες ανάπτυξης – Επόμενο success story τα ηλεκτρικά δίκτυα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ε. Μυτιληναίος: Οι 5 άξονες ανάπτυξης – Επόμενο success story τα ηλεκτρικά δίκτυα
Η δυναμική μεγέθυνσης της Mytilineos θα προέλθει από την προμήθεια ρεύματος, την ηλεκτροπαραγωγή, την εμπορία φυσικού αερίου, την κατασκευή ενεργειακών έργων και υποδομών δικτύου, καθώς και τη μεταλλουργία. Πιθανή επιτάχυνση του τμήματος M Renewables, τι είπε για το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας και dual listing.

Η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεί διαρκή στόχο για τη Mytilineos, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Σημείωσε πως ο μετασχηματισμός της εταιρείας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με το επίπεδο των επιδιωκόμενων συνεργειών να αγγίζει ήδη το 50-60%, κάτι που σημαίνει πως απομένει ένα υπόλοιπο 30-40%.

Όσον αφορά τον επόμενο αναπτυξιακό «κύκλο» της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως θα προέλθει από 5 τομείς, ξεκινώντας από την προμήθεια ηλεκτρισμού. Όπως σημείωσε, η προοπτική είναι να διπλασιαστεί το μερίδιο της εταιρείας από το 15% στο 30%. Αυτή τη στιγμή, η Protergia έχει φτάσει στο 30%, ενώ θα αγγίξει το 30% τους επόμενους μήνες, με την τροφοδοσία της Αλουμίνιον.

Αναπτυξιακός πυλώνας θα είναι και η ηλεκτροπαραγωγή, καθώς αυτή τη χρονιά θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η νέα μονάδα CCGT, ισχύος 826MW, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές μονάδες στην Ευρώπη. Σημαντική θα είναι και η συμβολή των υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.

Διευρυμένο «καλάθι» προμήθειας αερίου

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ενίσχυση των μεγεθών της εταιρείας αναμένεται και από την εμπορία φυσικού αερίου, ο οποίος φέτος είχε πολύ υψηλά αποτελέσματα. Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι οι τιμές του καυσίμου έχουν μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι, αναμφίβολα θα προκαλέσει πίεση στα margins στον κλάδο.

Επισήμανε πως ένας τρόπος να αντισταθμιστούν οι χαμηλές τιμές είναι με τη διεύρυνση του «καλαθιού» προμήθειας, μέσω γεωγραφικής επέκτασης. Κάτι που είναι στόχος της Mytilineos για φέτος, ώστε να διαφοροποιήσει περαιτέρω γεωγραφικά τις πηγές από τις οποίες διασφαλίζει καύσιμο. Μάλιστα, αποκάλυψε πως σύντομα η εταιρεία θα ανοίξει γραφείο στη Δυτική Ευρώπη, διευρύνοντας την παρουσία της στις εν λόγω αγορές.

Στην αναπτυξιακή δυναμική θα εισφέρει επίσης και ο κλάδος των Power projects, με την ανάληψη κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Μάλιστα, επισήμανε ότι η ανάληψη υποδομών ηλεκτρικού δικτύου πρόκειται να γίνει «η επόμενη M Renewables» της εταιρείας, γνωρίζοντας δηλαδή ισχυρή μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια, όπως έχει συμβεί με τον τομέα ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.

Επισήμανε πως το συγκεκριμένο τμήμα θα δραστηριοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εκτίμησε ότι θα γίνει το μεγαλύτερο τμήμα της εταιρείας στην «πράσινη» μετάβαση. Για αυτό τον σκοπό, η Mytilineos διαθέτει τόσο το know-how, όσο και τις πηγές χρηματοδότησης.

Θετική έκπληξη από τις ΑΠΕ

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι ΑΠΕ θα είναι το επόμενο success story. Υπενθύμιζε τις τεράστιες ανάγκες για ανανέωση των απαρχαιωμένων υποδομών στα δίκτυα, αλλά και αναβάθμισής τους για τη σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ, με την Κομισιόν να τοποθετεί τις απαιτούμενες επενδύσεις στην Ε.Ε. στα 584 εκατ. δολάρια την τρέχουσα 10ετία.

«Πηγή» ανάπτυξης θα αποτελέσει και η μεταλλουργία, η οποία έχει θετικές επιδόσεις. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καθετοποιημένη παραγωγή και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού που έχουν υλοποιηθεί, ώστε η παραγωγή να γίνεται με μεγάλη απόδοση.

Σημαντική μεγέθυνση αναμένεται επίσης από την M Renewables, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου τμήματος να αποτελέσουν έκπληξη για το 2024 και τουλάχιστον τα 2-3 επόμενα χρόνια. Τόνισε πως η ζήτηση για φωτοβολταϊκά έργα είναι ανεξάντλητη, με την κερδοφορία της συγκεκριμένης δραστηριότητας να συναρτάται από την οργάνωση μίας εταιρείας και το know-how που έχει – δύο στοιχεία στα οποία η Mytilineos έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία έργα 834 MW, ενώ βρίσκονται σε κατασκευή επιπλέον μονάδες 1.538 MW που θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024. Επομένως, έως το τέλος του έτους το χαρτοφυλάκιο της Mytilineos θα αθροίζει 2383 MW. Από τις συνθήκες της αγοράς θα εξαρτηθεί ποιο τμήμα από αυτό το portfolio θα παραχωρηθεί.

Την ίδια στιγμή, το αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο που έχει ακολουθήσει στον κλάδο, δηλαδή το Asset Rotation Plan (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), χρειάζεται 2-3 χρόνια για να υλοποιηθεί ανά πρότζεκτ. Επομένως, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε ένα έργο το 2022 θα «επιστραφούν» το 2024 με την πώλησή του.

Αυτό σημαίνει πως το 2024 θα προκύψουν έσοδα για την εταιρεία από το πρώτο μεγάλο «κύμα» φωτοβολταϊκών που ξεκίνησε να κατασκευάζει το 2022. Μάλιστα, τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από την επένδυση, καθώς με την εξαγορά καλύπτεται όχι μόνο το CAPEX και το κέρδος.

Η επενδυτική βαθμίδα

Παράλληλα με τα επενδυτικά κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η εταιρεία με αυτό τον τρόπο, φέτος προγραμματίζει να διαθέσει επιπλέον 400 εκατ., από τα περίπου 500 εκατ. που θα είναι το συνολικό CAPEX για το 2024, για φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Επίσης, πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία χρηματοδότησης με την EIB, για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε ερώτηση αναλυτών για την επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε πως η εταιρεία βρίσκεται μόλις ένα «σκαλί» χαμηλότερα, με βάση τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της Fitch και της S&P. Όπως σημείωσε, το ζητούμενο είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στον ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του χρέους. Σημείωσε πως θεωρεί καθήκον να κρατά σε αναπτυξιακή τροχιά την εταιρεία και την ίδια στιγμή η ρευστότητα να διατηρείται σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 και την παρουσίαση του μετασχηματισμού του Ομίλου -όταν του τέθηκε για πρώτη φορά αυτή η ερώτηση- τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έτσι, τη στιγμή που τότε με βάση την κεφαλαιοποίηση η Mytilineos βρισκόταν στην 152η θέση, τώρα έχει αναρριχηθεί στην 80η.

Υπογράμμισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά, για όποια κι από δύο εναλλακτικές, πάντως τα μεγέθη της εταιρείας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. «Είναι θέμα τελικής απόφασης», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Στα top picks της Optima για το 2024 η μετοχή - Στα 47 ευρώ η τιμή-στόχος

H S&P αναβαθμίζει σε "ΒΒ+" από "ΒΒ" την πιστοληπτική ικανότητα της Mytilineos

Ευ. Μυτιληναίος: Στόχος της Mytilineos να παράγει το 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider