Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη για κρασί και εμφιαλωμένο νερό

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη για κρασί και εμφιαλωμένο νερό
Ορμητήριο για επενδύσεις σε κρασί και εμφιαλωμένο νερό η σύσταση της Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ από τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία, επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικού μετόχου της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η συμφωνία για τους αμπελώνες Navarino Vineyards, η διάσωση της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη και η απόκτηση του νερού Ιόλη. Η επόμενη μέρα και ο ρόλος των… Αντετοκούνμπο!

Βήμα βήμα ξεδιπλώνει το όραμά του για τις επενδύσεις στους κλάδους κρασιού και εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα ο ομογενής επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, χαράσσοντας προσεκτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικός μέτοχος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, εμφανίζεται διατεθειμένος να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον κλάδο των ποτών, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό της εγχώριας ποτοποιίας και ενισχύοντας το επιχειρηματικό του αποτύπωμα σε δύο νευραλγικούς πυλώνες της, όπως είναι το κρασί και το εμφιαλωμένο νερό. Και όλα αυτά βέβαια, σε άμεση συνάρτηση με τις επενδύσεις στο real estate που αποτελεί και τον βασικό βραχίονα της επιχειρηματικής του δράσης.

Το όραμα για την Ελληνικά Οινοποιεία

Ο Ηλίας Γεωργιάδης μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον αδελφό του Θωμά και δεν είναι τυχαίο ότι μέσω της Sterner Stenhus Greece, προχώρησαν στη σύσταση της Ελληνικά Οινοποιεία, μιας εταιρείας συμμετοχών η οποία θα αποτελέσει ορμητήριο για φιλόδοξες επενδύσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Βασικό πυλώνα των Ελληνικών Οινοποιείων αποτελεί η ιστορική οινοποιία Μπουτάρη, ενώ ήδη από τον περασμένο Μάιο τα αδέλφια Γεωργιάδη αποκάλυπταν, στο περιθώριο εκδήλωσης, πως έχουν στα σκαριά εξαγορές και άλλων οινοποιείων. Όπως άλλωστε δηλώνει ο ίδιος ο Ηλίας Γεωργιάδης, αποτελεί στρατηγικό στόχο η παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον χώρο του εμφιαλωμένου νερού, μέσω της Ιόλη Πηγή.

Το deal με ΤΕΜΕΣ για τους αμπελώνες Navarino Vineyards

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η Premia Properties ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία και δη να δημιουργήσουν μέσω μιας νέας επένδυσης, ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο, με σεβασμό στην οινική παράδοση της περιοχής.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκτήσει το 50% της εταιρείας Navarino Vineyards, η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα ιδρυθεί επίσης και νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο τα Ελληνικά Οινοποιεία και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στρατηγική συνεργασία της ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties και τα Ελληνικά Οινοποιεία

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νέο οινοποιείο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο ενισχύοντας τη δυναμική του πελοποννησιακού αμπελώνα, της μεγαλύτερης οινοπαραγωγού περιοχής της Ελλάδας. Ο χώρος του οινοποιείου θα είναι ανοικτός σε επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια αμπελοοινική ιστορία της περιοχής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.

Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι η ανάδειξη των ιστορικών αμπελώνων Navarino Vineyards και της ελληνικής και πελοποννησιακής οινικής ιστορίας, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση του οινικού τουρισμού, προβάλλοντας το αμπέλι και το κρασί, δύο σημαντικά προϊόντα της περιοχής. Μέσω άλλωστε των συνεργειών με τα Ελληνικά Οινοποιεία που διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, θα ενισχυθεί η δυναμική των αμπελώνων Navarino Vineyards.

Οι ιστορικοί ιδιόκτητοι αμπελώνες Navarinο Vineyards, ηλικίας έως και άνω των 50 ετών, βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400-600μ. και καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων. Στις εκτάσεις των Navarinο Vineyards έγινε διατήρηση και ανασύσταση των αμπελώνων με διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot που υπάρχουν στην Τριφυλία ήδη από τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αναμπέλωση τμημάτων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Μαλαγουζιά για τον εμπλουτισμό της οινικής παραγωγής.

Η διάσωση της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη

Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν η Premia Properties ανακοίνωνε την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε. και Ι. Μπουτάρης Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τους.

Η υπογραφή της συμφωνίας προέβλεπε τη ρύθμιση του συνόλου των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης ύψους 74 εκατ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους. Σε ρόλο επενδυτή η Ελληνικά Οινοποιεία, ανέλαβε την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Το επιχειρηματικό σχέδιο σχεδιάστηκε με ορίζοντα πενταετίας και περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand Boutari, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Μέσω της οινοποιίας Μπουτάρη, η Ελληνικά Οινοποιεία λειτουργεί πέντε οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα σε σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων με περισσότερες από 35 ετικέτες κρασιών, ενώ η εξαγωγική της δράση απλώνεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η απόκτηση του νερού Ιόλη

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2023 όταν έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση και το brand του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ αλλάζουν… ιδιοκτήτη και περνούν στον έλεγχο της Sterner Stenhus Greece από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Το εν λόγω deal μετέβαλε τις ισορροπίες στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα, καθώς σηματοδότησε την αποχώρηση της Heineken -μητρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας- από τον κλάδο αλλά και την είσοδο σε αυτόν της Sterner Stenhus Greece.

Με βάση τη συμφωνία, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, ήτοι οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτηριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ, περιήλθαν στην κυριότητα της Premia. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης έγινε η εταιρεία που συστάθηκε τότε, η Ιόλη Πηγή, ως θυγατρική της Sterner Stenhus Greece.

Το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη αναβλύζει στους πρόποδες της οροσειράς Οίτης και εμφιαλώνεται κατευθείαν στην πηγή, χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε επεξεργασία ή επέμβαση στη σύστασή του.

Στην οικογένεια... Αντετοκούνμπο το 10% της Ελληνικά Οινοποιεία

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο ελληνικό κρασί αποφάσισε να επενδύσει και η οικογένεια Αντετοκούνμπο!

Ειδικότερα, ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο μέσω της εταιρείας-ναυαρχίδας τους ANTE INC., αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ελληνικά Οινοποιεία. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Αντετοκούνμπο αποφάσισε να αποκτήσει το 10% περίπου της Ελληνικά Οινοποιεία «οδηγούμενη από το βαθύ ενδιαφέρον για τη γεωργία, το πάθος για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς και την επιθυμία να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης».

«Η απόφαση των Αντετοκούνμπο να επενδύσουν στα Ελληνικά Οινοποιεία αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή τους να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρασιού και εμφιαλωμένου νερού, διασφαλίζουν τη διατήρηση ενός παραδοσιακού και πολιτιστικά σημαντικού τομέα προϊόντων, που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της Ελλάδας εδώ και αιώνες», αναφερόταν τότε σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ώρα της ΔΕΗ – Το deal με τους αμπελώνες – Τα βλέμματα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δυναμική επέκταση δικτύου και ενίσχυση κύκλου εργασιών για την Pizza Fan

Εμφιαλωμένο νερό: Τι «ψάχνουν» Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης, Καραμούζης – Οι κινήσεις ματ στην επενδυτική σκακιέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider