Premia: Υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης με Μπουτάρη Οινοποιητική

Newsroom
Μοιράσου το
Premia: Υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης με Μπουτάρη Οινοποιητική
Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15,5 εκατ. ευρώ μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Μπουτάρη και τους πιστωτές της, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η υπογραφή Συμφωνίας Εξυγίανσης για τις εταιρείες «Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε.» & «Ι. Μπουτάρης & Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε.», ανακοίνωσε η Premia Properties.

Την συμφωνία υπέγραψαν δεσμευτικά και οι χρηματοοικονομικοί πιστωτές της Μπουτάρης και τελεί υπό την αίρεση επικύρωσης από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο Βέροιας).

Με την επικύρωση της Συμφωνίας ρυθμίζεται το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιριών της Μπουτάρης ύψους 74 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους). Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15,5 εκατ. ευρώ μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές. Η Premia συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρεία «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ» (θυγατρική της Sterner Stenhus Greece AB η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Premia) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα Εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης.

Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Το επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand Boutari, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η Premia ευχαριστεί το δικηγορικό γραφείο Σεραφείμ Σωτηριάδης & Συνεργάτες καθώς και την PricewaterhouseCoopers για την πολύτιμη υποστήριξή τους στην ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης Πρόεδρος της Premia Properties & Διευθύνων Σύμβουλος της Sterner Stenhus Holding δήλωσε: «Με την επένδυση στην εταιρεία Μπουτάρης η οποία λειτουργεί για πάνω από 140 χρόνια, ανοίγονται οι δυνατότητες για την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν τόσο οι παραγωγικές δυνατότητες όσο και η τεχνογνωσία και η εμπειρία που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της Μπουτάρης ώστε τα προϊόντα της να απολαμβάνονται από περισσότερους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Boutari Holding δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς για την συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus καθώς μας δίνεται η δυνατότητα μιας υγιούς ανάπτυξης της Μπουτάρης η οποία είναι συνώνυμο της ποιότητας στον χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα και στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Premia Properties δήλωσε: «Η Premia παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ιδιαίτερα με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας όπως τα ακίνητα της Μπουτάρης. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης η Premia υλοποιεί μια πρωτοποριακή συναλλαγή στον κλάδο του real estate η οποία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο και τα έσοδα της Εταιρείας».

Η ανακοίνωση της Μπουτάρη

Η Διοίκηση της εταιρίας Μπουτάρη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους κ.κ. Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη (των εταιρειών Premia και Sterner Stenhus) για τη συμμετοχή τους στην αναδιοργάνωση της εταιρίας Μπουτάρη.

Με τη συμφωνία αυτή υπεγράφη και κατετέθη στο Πρωτοδικείο Βέροιας, την Πέμπτη 31/03/2022, συμφωνία εξυγίανσης του αρ. 31επ. του Ν. 4738/2020, ως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για το μέλλον της ιστορικής οινοποιίας και τίθενται οι βάσεις για την πλήρη αναδιοργάνωσή της. Ρυθμίζονται όλες οι υποχρεώσεις των εταιρειών Μπουτάρη Holding και Μπουτάρη Οινοποιητική προς τους Τραπεζικούς Οργανισμούς, το Δημόσιο, του Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τους Προμηθευτές και τους Πιστωτές της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών, κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, δήλωσε:

«Είμαστε ευτυχείς και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι αδελφοί Γεωργιάδη αποφάσισαν να επενδύσουν στο όραμα της συνέχισης της ιστορίας της εταιρείας. Ο σκοπός της δημιουργίας μιας εταιρείας πρότυπο στον χώρο της παραγωγής εξαιρετικών κρασιών στον διεθνή χώρο είναι πλέον εφικτός. Με την παρουσία των νέων επενδυτών, είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια μας να πείσουμε τον παγκόσμιο καταναλωτή για την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών κρασιών, θα ευοδωθεί πλέον με επιτυχία. Τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ηλία και τον Θωμά για την καταλυτική συμμετοχή τους σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπουτάρης: Σε συζητήσεις με την Premia Properties και την Sterner Stenhus

Premia: Επιβεβαιώνει τις διερευνητικές συζητήσεις με την Μπουτάρης

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρωσία: Όπλα που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη «μαύρη αγορά»

23:44

Βόρεια Μακεδονία - Βουλγαρία: Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ

23:31

Κίνα: Κλείνουν σχολεία, μπαρ, πολιτιστικοί χώροι στην πόλη Σιάν μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της Όμικρον

23:21

Σπίρτζης: Να μην έχουν οι κάτοικοι της Φωκίδας την αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Ηλείας

23:06

Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

22:59

Κιρ Στάρμερ: Ο ηγέτης των Εργατικών θα δεχόταν τις πρόωρες εκλογές - «Χρειαζόμαστε αλλαγή, η κυβέρνηση καταρρέει»

22:45

ΡΑΕ: Οδηγίες προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου

22:27

Πυροσβεστική: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

22:15

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

22:10

Πετρέλαιο: Ραγδαία πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

22:00

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

21:55

Μακελειό 4ης Ιουλίου: Ο δράστης έκανε σχέδια επί εβδομάδες - Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μην τον αναγνωρίσουν

21:40

Τουρκία: Δακρυγόνα ενάντια σε πορεία Pride στην Άγκυρα

21:28

Τσίπρας: Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

21:19

Πανελλήνιες: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

21:11

Μενδώνη: Ο φωτισμός του ανελκυστήρα της Ακρόπολης έγινε για λόγους συντήρησής του

21:03

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

21:01

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λαμβάνουν 5 λίτρα πόσιμου νερού την εβδομάδα

20:35

Grivalia Hospitality: Στις πύλες του Amanzoe έφτασε η φωτιά - Ασφαλείς ένοικοι και προσωπικό

20:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Τζια

20:24

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

20:19

ΗΠΑ: «Μπλόκο» βουλευτών κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

20:07

Gazprom: Καθυστερήσεις στις πληρωμές κουπονιών σε δολάρια και φράγκο για τους κατόχους ομολόγων της

20:07

Δεύτερες σκέψεις από Eurogroup για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία καθώς ξεφεύγει η ενεργειακή κρίση

20:03

Dimand: Στα 98 εκατ. ευρώ τα αντληθέντα κεφάλαια από τη Δημόσια Προσφορά - Από 6/7 οι μετοχές στο ΧΑ

19:51

Η Hellenic Cables εισέρχεται στην ασιατική αγορά προμηθεύοντας inter-array καλώδια

19:44

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό

19:40

doValue: Στην Αθήνα ο CEO του Ομίλου, A. Mangoni – Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής θυγατρικής

19:24

Morgan Stanley: Χειρότερη από το αναμενόμενο η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

19:20

ElvalHalcor: Ολοκληρώθηκε η διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου