Microsoft και OpenAI μηνύθηκαν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft και OpenAI μηνύθηκαν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Δύο συγγραφείς κατηγορούν τις εταιρείες ότι «έκλεψαν» τα έργα τους για να εκπαιδεύσουν το ChatGPT. Αντίστοιχη μήνυση έχουν καταθέσει και οι ΝΥΤ.

Δύο συγγραφείς βιβλίων μήνυσαν τη Microsoft και το OpenAI, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι «έκλεψαν» τα έργα των συγγραφέων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, έρχεται σχεδόν μετά από μια εβδομάδα αφότου οι New York Times μήνυσαν τη Microsoft και την OpenAI- που δημιούργησαν το chatbot AI ChatGPT- σε μια παρόμοια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, που ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες χρησιμοποίησαν το περιεχόμενο της εφημερίδας για να εκπαιδεύσουν το chatbot.

Η Microsoft είναι επενδυτής στην OpenAI και πάροχος του ChatGPT.

Η νέα μήνυση των συγγραφέων Nicholas Basbanes και Nicholas Gage αναφέρει ότι μετά την αγωγή των Times, οι κατηγορούμενες εταιρείες «αναγνώρισαν δημοσίως ότι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων όπως οι Ενάγοντες πρέπει να αποζημιωθούν για τη χρήση του έργου τους από τους Εναγομένους». Η αγωγή των Times επιδιώκει «δισεκατομμύρια δολάρια» σε χρηματικές αποζημιώσεις.

Οι Basbanes και Gage είπαν στη μήνυση τους ότι επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν μια κατηγορία συγγραφέων «των οποίων το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα έχει συστηματικά κλαπεί από τη Microsoft και το OpenAI». Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην προσφυγή τους, οι Microsoft και OpenAI «δεν διαφέρουν από οποιονδήποτε άλλο κλέφτη». Οι ίδιοι διεκδικούν ως και 150.000 δολάρια για κάθε έργο τους που θεωρούν ότι «εκλάπη» από τις κατηγορούμενες εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Υποχώρησε η μετοχή μετά από δημοσίευμα για επερχόμενη αντιμονοπωλιακή δίωξη στις ΗΠΑ

Τα «στοιχήματα» των αγορών το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider