Intrakat: Τι σηματοδοτεί το deal στις ΑΠΕ με ΔΕΗ - Προσδοκά ισχυρές ροές/EBITDA με μεγάλο «συμπαίκτη»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Τι σηματοδοτεί το deal στις ΑΠΕ με ΔΕΗ - Προσδοκά ισχυρές ροές/EBITDA με μεγάλο «συμπαίκτη»
Η στόχευση του κατασκευαστικού ομίλου στις «πράσινες» τεχνολογίες και σε σταθερές ροές/EBITDA από τις ΑΠΕ. Η αναζήτηση «συμπαικτών» για την ανάπτυξη επενδύσεων 1 δισ. ευρώ και η συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Δεύτερο μεγάλο deal στο 2023 μετά τη απόκτηση της ΑΚΤΩΡ.

Πρωταγωνιστής σε ένα ακόμα μεγάλο deal στον τομέα υποδομών είναι μέσα στο 2023 ο όμιλος Intrakat. Μετά την ολοκλήρωση, σχετικά πρόσφατα, της απόκτησης της ΑΚΤΩΡ, κίνηση που έφερε την εισηγμένη με τη νέα της μορφή στη δεύτερη θέση του κλάδου των κατασκευών, η Intrakat προχώρησε στο φίνις της χρονιάς σε μια ακόμα μεγάλη συμφωνία, αυτή τη φορά με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗ.ΑΝ.), στις ΑΠΕ, τομέας που επίσης ενδιαφέρει ιδιαίτερα το γκρουπ που προσδοκά έσοδα και EBITDA δεκάδων, ή μάλλον εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επί της ουσίας, Intrakat και ΔΕΗ.ΑΝ. θα προωθήσουν από κοινού ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο αξίας που σε πρώτη φάση εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ και σε βάθος χρόνου σε περίπου 1 δισ. ευρώ, μέσω της από κοινού ανάπτυξης ενεργειακών projects στις ΑΠΕ. Κάποια εκ των οποίων πάντως ήδη είναι σε τροχιά υλοποίησης ή σε λειτουργία, ενώ θα υπάρξουν και μετοχικού είδος συναλλαγές αλλά σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του κατασκευαστικού ομίλου. Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τίμημα της συναλλαγής και ίσως έχουμε νεότερα με την τελική υπογραφή του deal.

Όπως χτες ανακοινώθηκε, Intrakat και ΔΕΗ σύναψαν δεσμευτική Συμφωνία-Πλαίσιο Συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Όπως ανέφερε προ ημερών το insider.gr, ο επικεφαλής του ομίλου, Αλ. Εξάρχου, είχε προαναγγείλει 1-2 νέες κινήσεις εντός του 2023, με την αγορά να αναμένει εξελίξεις και στον τομέα της ενέργειας, και ειδικότερα των ΑΠΕ, όπως και έγινε. Με το επενδυτικό κοινό (εγχώριο ή διεθνές) να έχει οδηγήσει τη μετοχή στα επίπεδα των 4,3 ευρώ και σε κεφαλαιοποίηση κοντά στα όρια των 700 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την ως μία από τις πρωταγωνίστριες του 2023.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 6μήνου, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη μεγάλου χαρτοφυλακίου απαιτεί και σημαντική χρηματοδότηση, πέραν της τεχνογνωσίας, η Intrakat, όπως άλλωστε έχει αναφέρει η διοίκησή της, στόχευε σε συνεργασίες με τρίτα μέρη (εταιρείες ή funds) και ισχυρούς «συμπαίκτες» για την από κοινού προώθηση επενδύσεων ή και σε μοντέλο πώλησης πάρκων ώστε με τα έσοδα να προχωρά νέα projects. Από την δική της πλευρά η ΔΕΗ έχει καταστήσει σαφές, και με άλλες κινήσεις της εντός κι εκτός Ελλάδας (π.χ. Ρουμανία) ότι σχεδιάζει το περαιτέρω «πρασίνισμα» του ενεργειακού της προφίλ, εξετάζοντας το τελευταίο χρονικό διάστημα την πε΄ριπτωση της Intrakat, με την οποία ήλθε σε συμφωνία.

Προσδοκίες για EBITDA

Όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, η Intrakat εστιάζει, πέραν των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων που εξασφαλίζουν μακροχρόνιες και σταθερές ροές, και στις ΑΠΕ, προσδοκώντας όταν ωριμάσει το επενδυτικό πλάνο σε pro forma ebitda πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως in full capacity (χωρίς τις μπαταρίες, βάσει σημερινών τιμών). Πρόσφατα επίσης, ο CFO του ομίλου, Κ. Αδαμόπουλος (μιλώντας στο συνέδριο του OT), σημείωνε ότι το γκρουπ έχει άδειες για 2,8GW, δηλαδή υπάρχει εκτεταμένο πρόγραμμα έως το τέλος της 10ετίας, που μεταφράζεται σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ και μπορεί να εισφέρει 240 εκατ. ευρώ EBITDA στον όμιλο. Το project στις ΑΠΕ αποτελεί «στοίχημα» για το γκρουπ, που κοιτάζει βέβαια για χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, πέρα από εξαγορές. Επίσης, η Intrakat εστιάζει και σε άλλους τομείς ενέργειας, όπως η αποθήκευση ή άλλες νέες τεχνολογίες. Πρόσθεσε, ότι η Intrakat έχει εξασφαλίσει χωρητικότητα 100 MW σε έργα αποθήκευσης μέσω του διαγωνισμού της ΡΑΕ, αλλά είναι απαραίτητο να θεσπιστεί το πλαίσιο για την τεχνολογία αυτή.

Το deal

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη ΔΕΗΑΝ, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις.

Η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ ευρώ. Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Η έναρξη αυτής της στρατηγικής συμμαχίας με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιταχύνει τον φιλόδοξο σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και θα συμβάλει καταλυτικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας - ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πιστεύουμε ότι με την στρατηγική αυτή συνεργασία, όχι μόνο θα δημιουργήσουμε περαιτέρω αξία για τους μετόχους μας και τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και θα προσφέρουμε τη δυνατότητα στη χώρα να επιταχύνει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, συμβάλλοντας στην αποανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας. Ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη και είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας μας για το μέλλον. Η στρατηγική αυτή συμφωνία μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι γενικότερα σε διεθνές επίπεδο προχωρούν τέτοιου είδους συνεργασίες ανάμεσα σε ενεργειακούς ομίλους και εταιρείες υποδομών για την κοινή προώθηση «πράσινων» επενδύσεων (ΑΠΕ, αποθήκευση) στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με τέτοιου είδους projects, που έχουν και χαρακτήρα ESG, να προσελκύουν χρηματοδότηση (π.χ. τραπεζική). Προφανώς δε, η ανάπτυξη ενός mega χαρτοφυλακίου απαιτεί πολλά κεφάλαια, ως εκ τούτου, η Intrakat, ως σχεδίαζε, προχώρησε σε συμφωνία με έναν πανίσχυρο εταίρο για να προωθήσει μεγάλες επενδύσεις, από τις οποίες σε βάθος χρόνου θα αποκομίζει σταθερές ροές και σημαντικές λειτουργικές αποδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Άμεσες ξένες επενδύσεις 1,64 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2023 – Σημαντικές προοπτικές, πού «κρύβεται» διόρθωση

Ακίνητα: Ποιες περιοχές προτιμούν οι Αμερικανοί αγοραστές 

Ποιο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο με… δικαστικό «παρελθόν» προχωρά στην Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider