Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's με θετικό outlook

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's με θετικό outlook
Την πιστοληπτική ικανότητα των 3/4 συστημικών τραπεζών αναβαθμίζει η Standard & Poor's, αναθεωρώντας παράλληλα σε θετικό το outlook από σταθερό και για τις τέσσερις.

Μετά την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών με την εκκαθάριση περίπου 80 δισ. ευρώ από επισφαλή περιουσιακά στοιχεία από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την εκ νέου ισχυροποίηση της πιστωτικής επέκτασης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας, όπως αναφέρει η Standard & Poor's.

Ως εκ τούτου, ο οίκος αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα γυρνά σε θετικό το outlook για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank αναβαθμίζει το outlook σε θετικό, ακολουθώντας το δρόμο της Fitch.

Επιπλέον, η μείωση των κινδύνων για το δημόσιο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα και έχουν επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να αποπληρώσουν τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO), διατηρώντας την ρευστότητά τους, και να περιορίσουν τη μετάβαση των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις πελατών, με αποτέλεσμα η S&P να θεωρεί πλέον θετική την τάση κινδύνου του κλάδου.

Σύμφωνα με την S&P, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου και του αξιόχρεου. Κατά συνέπεια, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Πειραιώς, με θετικές προοπτικές.

Έτσι, ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank και της Εθνικής σε «BB» από «BB-», επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «B», ενω επίσης αυξάνει το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

Παράλληλα, αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς σε «BB-» από «B+» και επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «B», με θετικές προοπτικές. Ο οίκος αύξησε επίσης το μακροπρόθεσμο RCR σε «BB+» από «BB».

Ως προς την Alpha Bank αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε «BB-/B» και το RCR στο «BB+/B».

Το θετικό outlook για την Alpha Bank αντανακλά την προσδοκία για χαλάρωση των πιστωτικών και χρηματοδοτικών κινδύνων στο λειτουργικό περιβάλλον. Στο βασικό σενάριο, ο ιδιωτικός τομέας και η εγχώρια αγορά ακινήτων θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, αναμένεται περαιτέρω εξομάλυνση των ζημιών (80-90 μ.β) προς τα κυκλικά χαμηλά το 2024 και το 2025. Λόγω της μαζικής απομόχλευσης και του ισχυρού σχηματισμού καταθέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δείκτες χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, σύμφωνα με τη S&P.

Ως προς τη Eurobank, ο μετασχηματισμός της από το 2018 οδήγησε σε μια κερδοφόρα τράπεζα με καλύτερη ποιότητα ενεργητικού. Επίσης, η εξαγορά του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας θα επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση αλλά θα προσφέρει οφέλη μεσοπρόθεσμα. «Βλέπουμε σημαντικές συνέργειες από τη Eurobank και τις συμπληρωματικές οντότητες, όπως την ΕλληνικήςΤράπεζα, με τη βελτιωμένη διαφοροποίηση να ενισχύσει το προφίλ κινδύνου ενώ οι κίνδυνοι εκτέλεσης είναι περιορισμένοι» σύμφωνα με τη S&P. Στο βασικό σενάριο, ο ιδιωτικός τομέας και οι εγχώριες αγορές ακινήτων θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν. Ως εκ τούτου, αναμένεται περαιτέρω εξομάλυνση των ζημιών (80-90 μ.β) προς κυκλικά χαμηλά το 2024 και το 2025. Λόγω της μαζικής απομόχλευσης και του ισχυρού σχηματισμού καταθέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δείκτες χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Για την ΕΤΕ, η αναβάθμιση ακολουθεί τις αναθεωρήσεις των κεφαλαιακών προβλέψεων της S&P για τους επόμενους 12-18 μήνες, αντανακλώντας την επιτυχία της Εθνικής στη δημιουργία μεγαλύτερων κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας διατηρώντας παράλληλα έναν ανθεκτικό ισολογισμό. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης RAC της Eθνικής θα παραμείνει κοντά στο 8% το 2023-2025, αφού η τράπεζα έχει ήδη καταγράψει αύξηση 220 μ.β στον δείκτη CET1 μόλις στα τρία τρίμηνα του 2023, χάρη στα ισχυρά κέρδη. Επίσης, βλέπει θετικά την εξομάλυνση του βασικού κόστους κινδύνου της τράπεζας στις μόλις 66 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή, τυχόν μερίσματα και πιθανές επαναγορές ιδίδων δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά τα κεφάλαια της Εθνικής.

Για την Πειραιώς η S&P αναβάθμισε τις αξιολογήσεις τόσ για την τράπεζα όσο και για την εταιρεία συμμετοχών της, λόγω της άποψης του οίκου ότι ο όμιλος έκλεισε σε μεγάλο βαθμό το χάσμα ποιότητας του ενεργητικού της με τις υπόλοιπες συστημικές. Παράλληλα αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις σε «CCC» από «CCC-» στο junior subordinated instrument της Πειραιώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το προφίλ κινδύνου της τράπεζας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια και οι αναλυτές θεωρούν πλέον ότι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους αυτού έχει μειωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τι περιμένουν από τα «κόκκινα» δάνεια – Προς παράταση το «πάγωμα» επιτοκίων στα στεγαστικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider