Microsoft: Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών ανταγωνισμού η επένδυση στην OpenAI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft: Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών ανταγωνισμού η επένδυση στην OpenAI
Στο στόχαστρο της βρετανικής αρχή ανταγωνισμού (CMA) βρίσκεται η επένδυση των 10 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει η Microsoft στην OpenAI, καθώς η CMA εκτιμά πως ενδεχομένως η συνεργασία των δύο εταιρειών συνιστά απόκτηση ελέγχου του αμερικανικού κολοσσού επί της δημιουργού του ChatGPT.

Στο στόχαστρο της βρετανικής αρχή ανταγωνισμού (CMA) βρίσκεται η επένδυση των 10 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει η Microsoft στην OpenAI, καθώς η CMA εκτιμά πως ενδεχομένως η συνεργασία των δύο εταιρειών συνιστά απόκτηση ελέγχου του αμερικανικού κολοσσού επί της δημιουργού του ChatGPT.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η βρετανική αρχή ανταγωνισμού ανέφερε ότι αναζητά τις θέσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών ώστε να εξετάσει εάν η επένδυση 10 δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI οδήγησε σε μια «σχετική κατάσταση συγχώνευσης», όπου δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πάψει ή θα πάψουν να είναι διακριτές ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, η πρωτοβουλία της CMA συνιστά την πρώτη αντίστοιχη κίνηση από μεγάλη ρυθμιστική αρχή που επισημαίνει πιθανές ανησυχίες ανταγωνισμού για τη σχέση της Microsoft με την OpenAI.

Σημειώνεται πως απόκτηση ελέγχου θεωρείται η κατάσταση όπου μια εταιρεία έχει ουσιαστική επιρροή, de facto έλεγχο ή πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου σε μια άλλη εταιρεία.

Η Microsoft αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της OpenAI

Από την πλευρά της η Microsoft αρνήθηκε την Παρασκευή ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της OpenAI, μετά την ανακοίνωση της αντιμονοπωλιακής ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ωστόσο πως «θα συνεργαστεί στενά με την CMA για να παρασχεθούν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται».

«Το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι η Microsoft θα έχει πλέον έναν παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από μία κατάσταση όπως εξαγορά όπως εκείνη της DeepMind από την Google στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Google κάνει έφοδο στην τεχνητή νοημοσύνη με το Gemini -Θα καταφέρει να κυριαρχήσει;

Binance: Αποσύρεται απ' τη διεκδίκηση άδειας στο Άμπου Ντάμπι

gazzetta
gazzetta reader insider insider