CEO πετρελαϊκής για κλιματική κρίση: Να μειώσει πρώτα ο Γκουτέρες την κατανάλωση, ας ερχόταν με ξύλινη βάρκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CEO πετρελαϊκής για κλιματική κρίση: Να μειώσει πρώτα ο Γκουτέρες την κατανάλωση, ας ερχόταν με ξύλινη βάρκα
Ακραία εριστικός εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Crescent Petroleum με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαχίντ Τζαφάρ ο οποίος συνέκρινε τους αγρότες, με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Crescent Petroleum με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαχίντ Τζαφάρ δήλωσε πως το να κατηγορούμε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κλιματική κρίση, είναι «σαν να κατηγορούμε τους αγρότες για την παχυσαρκία».

Το σχόλιο αυτό διατυπώθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, στην οποία και συμμετέχουν εκπρόσωποι και κρατικοί αξιωματούχοι από σχεδόν 200 χώρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η καύση του άνθρακα θεωρείται ο βασικός υπαίτιος για την κλιματική αλλαγή, καθώς ευθύνεται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Το να κατηγορείς τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κλιματική αλλαγή είναι σαν να κατηγορείς τους αγρότες για την παχυσαρκία. Η κατανάλωση της κοινωνίας μας είναι το θέμα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Crescent Petroleum, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC την Τρίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε οτι η χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ακόμα απαραίτητη και θα είναι καθ' όλη τη διάρκεια της μετάβασης.

«Τώρα, θα χρειαζόμαστε ακόμα πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθ' όλη τη διάρκεια της μετάβασης και δεν υπάρχει κανένα σενάριο, ακόμη και το πιο φιλόδοξο, που να μην το περιλαμβάνει» υποστήριξε ο ίδιος.

Από τις πρώτες ημέρες της Διάσκεψης, 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου από τις δικές τους δραστηριότητες έως το 2030.

Τη δέσμευση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος και σχολίασε ότι η ανακοίνωση ήταν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και σχολίασε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων «επιτέλους άρχισε να ξυπνά». Ωστόσο, τόνισε είπε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν «είναι ξεκάθαρα κατώτερες από αυτό που απαιτείται».

Να ξεκινήσει από τον ίδιο τον ΟΗΕ η μείωση της κατανάλωσης

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Γκουτέρες, ο Τζαφάρ εκτίμησε πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς πιο καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες.

«Με όλο τον σεβασμό για αυτήν την άποψη, ίσως θα έπρεπε, η μείωση κατανάλωσης να ξεκινήσει από τον ίδιο τον ΟΗΕ. Ίσως θα έπρεπε, ο Γενικός Γραμματέας να είχε ταξιδέψει εδώ με μια ξύλινη βάρκα, με πανιά, κωπηλατώντας », είπε και συμπλήρωσε «ίσως θα έπρεπε να μεταφέρει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο τμήμα της Νέας Υόρκης σε ένα δάσος κάπου όπου μπορούν να καλλιεργήσουν τη δική τους τροφή, χωρίς λιπάσματα. Πρέπει να τους αφαιρέσει όλα τα smartphone, να μην χρησιμοποιηούν email και να χρησιμοποιούν εφεξής ίσως ταχυδρομικό περιστέρι για επικοινωνίες του ΟΗΕ».

Ωστόσο ο Τζαφάρ συμφώνησε ότι είναι επιτακτική η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου με πιο «καθαρό» τρόπο, αλλά επέμεινε ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να βασίζονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών Μερών φιλοξενούνται περισσότεροι τραπεζίτες από ποτέ, με τους διοργανωτές της εκδήλωσης να θέλουν επίσης να φέρουν στο τραπέζι και τις Βig Οil, δηλαδή τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Πολλοί είναι αυτοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Ernest Moniz, που πιστεύουν ότι η συμμετοχή ενεργειακών κολοσσών πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη σε εκδηλώσεις όπως το COP28.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ΗΑΕ σήμερα ο Πούτιν - Συνομιλίες για πετρέλαιο και Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider