Λιμένας Βόλου: Απορρίφθηκε η κύρια προσφυγή της Goldair – Επικράτηση Σαββίδη ή πάμε στο ΣτΕ;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιμένας Βόλου: Απορρίφθηκε η κύρια προσφυγή της Goldair – Επικράτηση Σαββίδη ή πάμε στο ΣτΕ;
Απορρίφθηκε από την ΕΑΔΗΣΥ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, και η κύρια προσφυγή της κοινοπραξίας «Goldair Cargo A.E. - Goldair Handling Α.Ε.» κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Απορρίφθηκε από την αρμόδια Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, και η κύρια προσφυγή της κοινοπραξίας «Goldair Cargo A.E. - Goldair Handling Α.Ε.» κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., διαδικασία που προώθησε το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία είχε επικρατήσει ο ΟΛΘ, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, με προσφορά 51 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία, που φέρονταν να έχει δώσει τίμημα 25-26 εκατ. ευρώ, δηλαδή το «μισό» από αυτό του ΟΛΘ, είχε ανακηρυχθεί ως Επιλαχόντας Προτιμητέος Επενδυτής αλλά προσέφυγε κατά της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται, όπως είχε αναδείξει και τον Οκτώβριο το insider.gr, ότι η ΕΑΔΗΣΥ είχε απορρίψει την προσφυγή για την αναστολή του διαγωνισμού και εκκρεμούσε η κύρια προσφυγή που εκδικάστηκε μέσα στον μήνα, με την Αρχή να την απορρίπτει.

Πλέον, θεωρητικά ανοίγει ο δρόμος για την πλευρά ΟΛΘ – Σαββίδη για να «καπαρώσουν» τη σύμβαση, ωστόσο, μένει να φανεί αν η κοινοπραξία «Goldair Cargo A.E. - Goldair Handling Α.Ε.» προσφύγει και στο ΣτΕ, καθώς είχε εκφράσει ενστάσεις για τον διαγωνισμό εξαρχής, με το σχήμα να επικαλείται θέμα εσωτερικής πληροφόρησης και παρουσίας μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ στον ανταγωνιστή της (στο Δ.Σ. του ΟΛΘ). Πάντως, είναι η δεύτερη «δικαίωση» για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς πρόσφατα είχε απορριφθεί και η κύρια προσφυγή για την Αττική Οδό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου αποσφραγίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ οι 4 δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την ανακήρυξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ως Προτιμητέου Επενδυτή για την απόκτηση 67% των μετοχών του ΟΛΒ έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακήρυξε, επίσης, την Κοινοπραξία «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.» ως Επιλαχόντα Προτιμητέο Επενδυτή.

Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Ο.Λ.Β. A.E. έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της και λήγει το 2062. Οι κύριες δραστηριότητες της Ο.Λ.Β. Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο μαζί με υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας, ενώ στην ατζέντα είναι και χρήσεις car terminal. Η περιοχή είναι σε κομβικό σημείο, σε απόσταση 330 χλμ. από την Αθήνα και 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, με το λιμάνι να έχει οδική σύνδεση (10 χλμ.) με τον κεντρικό οδικό άξονα αλλά και σύνδεση με το αεροδρόμιο (Αγχιάλου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: «Γεμίζουν τα ταμεία» με τις οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό

ΑΒΑΞ: Στη «γραμμή εκκίνησης» 4 μεγάλες συμβάσεις – Τι «παίζει» για έργα 1,6 δισ.

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Πακέτο» 312 διαγωνισμών - συμβάσεων 2,75 δισ. ευρώ - Τα εμβληματικά projects και τα στάδια ωρίμανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider