Kafea Terra: «Βλέπει» αύξηση του κύκλου εργασιών το 2023 – Η αναπτυξιακή στρατηγική

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kafea Terra: «Βλέπει» αύξηση του κύκλου εργασιών το 2023 – Η αναπτυξιακή στρατηγική
Τζίρο 96 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2022 η γνωστή βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ, ενώ ποντάρει σε περαιτέρω αύξησή του το 2023. Οι πληθωριστικές πιέσεις που έπληξαν την κερδοφορία και οι προσπάθειες για μη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. Τα επόμενα σχέδια της εταιρείας. Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Στις νέες επενδύσεις, την ενίσχυση του πελατολογίου στους ήδη υπάρχοντες αλλά και σε νέους τομείς, τη βελτίωση των παραγωγικών διεργασιών, καθώς και στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών της, συνοψίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της Kafea Terra, της γνωστής βιομηχανίας επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ.

Για το άμεσο μέλλον η εταιρεία επικεντρώνεται στην απόκτηση ακόμη μεγαλύτερου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σχετικά με την ποιότητα των εμπορευμάτων και προϊόντων της, καθώς και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Ποντάρει σε αύξηση κύκλου εργασιών το 2023

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο ΓΕΜΗ, η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί τα επόμενα έτη σύμφωνα με τις πολιτικές και τις διαδικασίες που εφαρμόζει. Στη χρήση 2023, επιδίωξη της Kafea Terra είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, ενώ ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου εμφανίζουν τάση σημαντικής ανάπτυξης.

«Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπήρξε περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να συρρικνώνεται επιπρόσθετα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της καταναλωτικής δαπάνης και ζήτησης να επηρεαστούν αντίστοιχα αρνητικά, επηρεάζοντας συνακόλουθα τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία. Η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει αργή.

Πιθανή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το τέλος του 2023 και κυρίως στο 2024 θα οφείλεται στην εξασθένηση των επιδράσεων από προηγούμενες διαταραχές των τιμών της ενέργειας και από άλλες πιέσεις στα στάδια της αλυσίδας διαμόρφωσης των τιμών, με την έντονη αύξηση του κόστους εργασίας να γίνεται σταδιακά ο κυρίαρχος παράγοντας που συμβάλλει στον πληθωρισμό. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα παραμείνει υψηλός στη διάρκεια της περιόδου που εξετάζουμε, λόγω της αύξησης των κατώτατων μισθών και των μέτρων αντιστάθμισης του πληθωρισμού, σε ένα περιβάλλον όπου η αγορά εργασίας παρουσιάζει στενότητα, αλλά και εξασθένηση της δυναμικής της. Τα περιθώρια κέρδους θα πρέπει να απορροφήσουν μέρος του αυξημένου κόστους εργασίας και να περιορίσουν τη μετακύλισή του στις τελικές τιμές μεσοπρόθεσμα, εν μέσω αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους/δανείων. Λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που επικρατεί ήδη και με τον κίνδυνο ενίσχυσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς την επιχειρηματική μας επίδοση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χωρίς όμως να απωλέσουμε την αισιοδοξία μας για την συνολική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών μας στη χρήση 2023», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.

Στα 96,15 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2022

Ανοδική ήταν η πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της Kafea Terra και τη χρονιά που πέρασε. Στη χρήση 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 96,15 εκατ. ευρώ έναντι 84,81 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 13,38%. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 32,37 εκατ. ευρώ έναντι 30,71 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση ενώ τα EBITDA υποχώρησαν στα 15,51 εκατ. ευρώ από 16,00 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένα κατά 3,03%. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν το 2022 στα 11,00 εκατ. ευρώ έναντι 11,61 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 5,28%.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η Kafea Terra «τρέχει» επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ τη διετία 2023-2024, υλοποιώντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της δέσμευση για διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη τόσο των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, όσο και των προϊόντων της. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα επενδυτικά σχέδια των 6 εκατ. ευρώ αφορούν και στα τρία σύγχρονα κέντρα logistics που διαθέτει η εταιρεία σε Παιανία, Μαρκόπουλο και Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνουν: επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στο Μαρκόπουλο για την ολοκλήρωση κτιριακών εγκαταστάσεων σε γραφεία και συνεργείο επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού, 1,5 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, ενώ ένα ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ αφορά σε νέα μονάδα καβουρδίσματος στην Παιανία. Ταυτόχρονα, στις κτιριακές υποδομές της Παιανίας δρομολογούνται επενδύσεις 400 χιλ. ευρώ περίπου, με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σε ορίζοντα πενταετίας η εταιρεία έχει δομήσει ένα στιβαρό στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει περαιτέρω επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών της εταιρείας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανικής μονάδας με νέες τεχνολογίες και συστήματα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ το 2022 ολοκληρώθηκε ένα τετραετές (2018-2022) επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων, διεκδικώντας μερίδια σε μια άκρως δυναμική αγορά. Αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και δρώντας σε ένα ταχύτατα μεταλλασσόμενο περιβάλλον, η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει στο ελληνικό κοινό τη σειρά plant-based ροφημάτων με την επωνυμία INSTEAD OF MILK προκειμένου να αξιοποιηθεί από το κανάλι HORECA και δη την ελληνική αγορά και τους επαγγελματίες της καφεστίασης.

Μια επιχειρηματική διαδρομή 35 ετών

Η Kafea Terra Food & Drinks AEBE είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με κύριο πυλώνα δραστηριότητας την εισαγωγή, μεταποίηση και εμπορία καφέ. Ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την αποκλειστική αντιπροσωπεία και εμπορία του καφέ illy στην Ελλάδα, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1991 λανσάρεται η συνταγή freddo. Το 1994 συγκροτείται Δίκτυο Εμπορικών Συνεργατών, ενώ το 1997 ιδρύεται υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Το 2002 ξεκινάει το επενδυτικό πρόγραμμα για τον καφέ Dimello, ενώ το 2006 εγκαινιάζεται η βιομηχανική μονάδα στην Παιανία και λανσάρεται o καφές Dimello. Την ίδια χρονιά ιδρύεται εταιρεία στη Βουλγαρία και το 2009 εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Università del Caffè de la Grecia της illycaffé.

Το 2017 η εταιρεία συστήνεται στο κοινό των Specialty Coffees, λανσάροντας τον καφέ AREA 51, αποκτώντας ταυτόχρονα νέες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. Την ίδια χρονιά λανσάρεται η νέα σειρά κωδικών Dimello Retail, ενώ τη διετία 2018-2019 ιδρύονται εταιρείες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο. Μόλις το 2021 αποκτήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας - horeca, retail και office - με το 84% του τζίρου της να προέρχεται από τον κλάδο του horeca, το 14% από τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, ενώ το υπόλοιπο 2% να προέρχεται από άλλα κανάλια, μεταξύ των οποίων και ο τομέας γραφείου.

Στο κανάλι διανομής horeca η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε επαγγελματίες ξενοδοχείων, εστιατορίων και cafes, άμεσα μέσω των ομάδων πωλήσεων της εταιρείας και έμμεσα μέσω 70 εμπορικών συνεργατών, που φροντίζουν για την τροφοδοσία των λοιπών σημείων της χώρας. Συνολικά, το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας γεωγραφικά καλύπτει το 96% της ελληνικής επικράτειας.

Το κανάλι retail εξυπηρετείται άμεσα από την ομάδα πωλήσεων λιανικής της εταιρείας που φροντίζει για την τροφοδοσία όλων των σημείων του λιανεμπορίου, καθώς και από την ομάδα του e-commerce, που υποστηρίζει τη λειτουργία των e-shops.

Μέσα από το κανάλι οffice διατίθενται συστήματα μηχανών και κάψουλας καφέ espresso σε γραφεία, εταιρείες και ξενοδοχεία. Εξυπηρετείται πανελλαδικά από την ομάδα πωλήσεων της εταιρείας, καθώς και από το δίκτυο εμπορικών συνεργατών, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τροφοδοσίας, τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με κύριες χώρες αυτές της Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κύπρου, Ρουμανίας, Τουρκίας, Ιορδανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intralot: Το «βλέμμα» (και) στους ξένους επενδυτές – Το 9μηνο, η χρηματοοικονομική ενίσχυση, το road show της Morgan Stanley

ΟΛΘ: Στις 22 Δεκεμβρίου το νέο ορόσημο στον διαγωνισμό των 130 εκατ. για τον 6ο προβλήτα

Το «Deep Blue Project» των 132 εκατ. ευρώ με ξενοδοχείο/επιπλωμένες κατοικίες στη Σιθωνία Χαλκιδικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider