Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ θα «τρέξει» τη διετία 2023-2024 η KAFEA TERRA

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ θα «τρέξει» τη διετία 2023-2024 η KAFEA TERRA
Ολοκληρώνεται φέτος τετραετές επενδυτικό πλάνο 27 εκατ. ευρώ και δρομολογούνται οι νέες επενδύσεις. Ποια είναι η εικόνα στην αγορά καφέ.

Επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ αναμένεται να «τρέξει» την ερχόμενη διετία 2023-2024 η KAFEA TERRA, η πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ στην Ελλάδα, υλοποιώντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της δέσμευση για διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη τόσο των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, όσο και των προϊόντων της.

Όπως αποκάλυψε χθες στους δημοσιογράφους η αντιπρόεδρος και Chief Marketing Officer της εταιρείας, Νιόβη Καλλέργη, τα επενδυτικά σχέδια των 6 εκατ. ευρώ αφορούν και στα τρία σύγχρονα κέντρα logistics που διαθέτει η εταιρεία σε Παιανία, Μαρκόπουλο και Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνουν: ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα επενδυθεί στο Μαρκόπουλο για την ολοκλήρωση κτηριακών εγκαταστάσεων σε γραφεία και συνεργείο επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού, 1,5 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ολοκλήρωση κτηριακών υποδομών εντός του 2023, ενώ ένα ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί για τη δημιουργία νέας μονάδας καβουρδίσματος στην Παιανία. Ταυτόχρονα, στις κτηριακές υποδομές της Παιανίας αναμένεται να επενδυθούν 400 χιλ. ευρώ περίπου, με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σε ορίζοντα πενταετίας η KAFEA TERRA έχει δομήσει ένα στιβαρό στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει περαιτέρω επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών της εταιρείας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανικής μονάδας με νέες τεχνολογίες και συστήματα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ φέτος ολοκληρώνεται ένα τετραετές (2018-2022) επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ.

«Βλέπει» τζίρο 97 εκατ. ευρώ το 2022… και οι νέες αγορές-έκπληξη

Σύμφωνα με τον commercial director της εταιρείας, Νίκο Κουγιουμτζή, ο κύκλος εργασιών της αναμένεται να καταγράψει αύξηση 15% και να ανέλθει κοντά στα 97 εκατ. ευρώ το 2022, προερχόμενος κατά το ήμισυ από την οργανική ανάπτυξη και το υπόλοιπο 50% από τις αυξήσεις τιμών που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2021 ο κύκλος εργασιών της KAFEA TERRA διαμορφώθηκε στα 84,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 22% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, όταν ο κύκλος εργασιών δεν είχε ξεπεράσει τα 69,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το 2021 οι συνολικές πωλήσεις καφέ ανήλθαν σε 4.394 τόνους, έναντι 3.549 τόνων το 2020.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της KAFEA TERRA επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας - horeca, retail και office - με το 84% του τζίρου της να προέρχεται από τον κλάδο του horeca, το 14% από τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, ενώ το υπόλοιπο 2% να προέρχεται από άλλα κανάλια, μεταξύ των οποίων και ο τομέας γραφείου.

Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα παραγωγής της σε 14 χώρες του κόσμου, με τις εξαγωγές να ανέρχονται κοντά στο 2,5% του τζίρου της – χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Το πλέον πρόσφατο «άνοιγμα» της KAFEA TERRA έγινε στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπάρχει στόχευση και για νέες αγορές στο μέλλον.

Μάλιστα, το 2021 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση του όγκου των εξαγωγών του παραγόμενου καφέ κατά 10% σε σχέση με το 2019, ήτοι το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι κωδικοί

Μόνο το 2021 η εταιρεία προχώρησε στην εισαγωγή 23 νέων κωδικών παραγωγής και 68 νέων κωδικών εισαγωγής και εμπορίας στους τομείς horeca και retail. Μέσω ενός δομημένου, άλλωστε, πλάνου πωλήσεων, η KAFEA TERRA προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη των brands που διαθέτει στην αγορά. Με ένα ποσοστό κάλυψης 96% της ελληνικής επικράτειας, μέσω του δικτύου διανομής, η εταιρεία προμηθεύεται, επεξεργάζεται και διαθέτει εκλεκτό καφέ σε όλες τις μορφές και τύπους συσκευασίας σε Ελλάδα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και τον ευρύτερο κόσμο. Δραστηριοποιείται στην αποκλειστική εισαγωγή του καφέ illy και στην ολοκληρωμένη παραγωγή και διανομή του καφέ Dimello, καθώς και στην αποκλειστική εισαγωγή και διανομή ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων υψηλής ποιότητας. Σημαντική προσθήκη στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της KAFEA TERRA αποτελεί και η πρόσφατη εισαγωγή στην αγορά του πρώτου πιστοποιημένου καφέ Rainforest Alliance, παραγωγής της ίδιας της εταιρείας.

Μοναδική κατηγορία που έχει ανάπτυξη στο λιανεμπόριο ο εσπρέσο

Όπως αποκάλυψαν τα στελέχη της KAFEA TERRA, εκτίμησή τους είναι ότι η αγορά του καφέ θα σημειώσει οριακή πτώση μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Nielsen για τον κλάδο του λιανεμπορίου, ο εσπρέσο είναι η μοναδική κατηγορία που καταγράφει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της αγοράς εσπρέσο είναι της τάξης του 4% σε όγκο, με την ανοδική πορεία να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην κάψουλα, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η πιο ανταγωνιστική κατηγορία στο λιανικό εμπόριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η προωθητική ένταση στην αγορά εσπρέσο ανέρχεται σε 66%.

«Την όποια επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους την έχουμε απορροφήσει» παραδέχθηκαν τα στελέχη της εταιρείας, προβλέποντας πως το 2023 θα είναι πολύ καλύτερο έτος από πλευράς τιμών.

Η KAFEA TERRA απασχολεί φέτος 188 εργαζόμενους, από 181 το 2021, ενώ παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για τη γνωστή αλυσίδα καφέ Mikel, αλλά και για αλυσίδες της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Μια επιχειρηματική διαδρομή 34 ετών

Η KAFEA TERRA FOOD & DRINKS A.E.B.E. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με κύριο πυλώνα δραστηριότητας την εισαγωγή, μεταποίηση και εμπορία καφέ. Ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την αποκλειστική αντιπροσωπεία και εμπορία του καφέ illy στην Ελλάδα, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1991 λανσάρεται η συνταγή freddo. Το 1994 συγκροτείται Δίκτυο Εμπορικών Συνεργατών, ενώ το 1997 ιδρύεται υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Το 2002 ξεκινάει το επενδυτικό πρόγραμμα για τον καφέ Dimello, ενώ το 2006 εγκαινιάζεται η βιομηχανική μονάδα στην Παιανία και λανσάρεται o καφές Dimello. Την ίδια χρονιά ιδρύεται εταιρεία στη Βουλγαρία και το 2009 εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Università del Caffè de la Grecia της illycaffé.

Το 2017 η εταιρεία συστήνεται στο κοινό των Specialty Coffees, λανσάροντας τον καφέ AREA 51, αποκτώντας ταυτόχρονα νέες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. Την ίδια χρονιά λανσάρεται η νέα σειρά κωδικών Dimello Retail, ενώ τη διετία 2018-2019 ιδρύονται εταιρείες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο. Μόλις το 2021 αποκτήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι λέει ο «ισχυρός» άνδρας του καφέ, Αντρέα Ίλι περί εσπρέσσο, Μελόνι και βιωσιμότητας  

Αλλάζουν οι συσκευασίες από κάψουλες καφέ μέχρι πλαστικά μπουκάλια - Τι εξετάζει η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider