H Starbucks σχεδιάζει το άνοιγμα 35.000 νέων καταστημάτων ως το 2030 και... περικοπές 3 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Starbucks σχεδιάζει το άνοιγμα 35.000 νέων καταστημάτων ως το 2030 και... περικοπές 3 δισ. δολαρίων
Νέα καταστήματα αλλά και περικοπές σχεδιάζει η Starbucks σε όλο τον κόσμο.

Η Starbucks παρουσίασε τα σχέδια για την ανάπτυξή της που περιλαμβάνουν το άνοιγμα νέων καταστημάτων και την εξοικονόμηση 3 δισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια.

Επέκταση εκτός Αμερικής

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να επεκταθεί σε 35.000 τοποθεσίες εκτός της Βόρειας Αμερικής έως το 2030. Η Starbucks έχει επί του παρόντος περίπου 20.200 καφετέριες σε όλο τον κόσμο και στοχεύει να φτάσει σε 55.000 τοποθεσίες παγκοσμίως έως το 2030.

«Τρία στα τέσσερα νέα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν βραχυπρόθεσμα εκτός των ΗΠΑ, καθώς το χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων μας γίνεται όλο και πιο παγκόσμιο», δήλωσε ο Michael Conway, πρόεδρος των διεθνών τμημάτων και ανάπτυξης καναλιών των Starbucks, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας.

Ο συνδικαλισμός έφερε αυξήσεις μισθών;

Η Starbucks ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο εξοικονόμησης κόστους ύψους 3 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως το 1 δισ. θα προκύψει από την αποτελεσματικότερη λειτουργία των καταστημάτων και τα υπόλοιπα από την εξοικονόμηση κόστους των πωληθέντων αγαθών.

Στο πλαίσιο του «Triple Shot Reinvention Strategy», που ανακοίνωσε η εταιρία, ζήτησε να αυξηθούν οι μισθοί των barista, διπλασιάζοντας το ωριαίο εισόδημά τους σε σχέση με το 2020 και ως το τέλος του 2025. Να σημειωθεί πως η πρόταση αυτή ήρθε μετά από τη συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων σε πάνω από 350 καταστήματα.

Ακόμη εργαζόμενοι και εργοδοσία δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, όμως τα συνδικάτα κατηγορούν την πολυεθνική για παραβίαση της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης παρακράτησης αυξήσεων μισθών. Η εταιρεία από την πλευρά της αρνείται όλους τους ισχυρισμούς.

Οι καφέδες γίνονται όλο και πιο πολύπλοκοι – Στροφή στον αυτοματισμό

Νωρίτερα, η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Τα Starbucks ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street τόσο για τα τριμηνιαία κέρδη όσο και για τα έσοδά της, εκτινάσσοντας τις μετοχές της σε άνοδο 9,5%.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Laxman Narasimhan ανέφερε ότι το σχέδιο «επανεφεύρεσης» της εταιρείας που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρά μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, εκτοξεύοντας τα Starbucks.

Το σχέδιο για περισσότερο αυτοματισμό στοχεύει να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Starbucks τα τελευταία χρόνια καθώς οι παραγγελίες καφέ έχουν γίνει πιο περίπλοκες και απαιτούν χρόνο. Ταυτόχρονα όσοι παραγγέλνουν καφέ μέσω των εφαρμογών αναμένουν να έρθει γρήγορα η παραγγελία τους γεγονός που πιέζει τους baristas που αγωνίζονται για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας σε ελάχιστο χρόνο.

Για την επίλυση του προβλήματος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Howard Schultz, παρουσίασε το σχέδιο επανεφεύρεσης για την απλοποίηση των λειτουργιών και τη βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της ταχύτητας εξυπηρέτησης πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Η στρατηγική περιλαμβάνει νέο εξοπλισμό παρασκευής καφέ και μορφές καταστημάτων και περισσότερο αυτοματισμό.

Την τακτική δεσμεύτηκε να ακολουθήσει ο Narasimhan. Να σημειωθεί ότι τα Starbucks προέβλεψαν αύξηση κερδών ανά μετοχή 15% έως 20% ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια και ετήσια αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα από 7% έως 9%. Οι προοπτικές πωλήσεων στο κατάστημα από 5% έως 7% για το οικονομικό 2024 υπολείπονται αυτού του εύρους, αλλά οι υπόλοιπες προβλέψεις της για το επόμενο οικονομικό έτος πληρούν αυτούς τους στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις πτήσεις cargo στρέφεται η Emirates - Θα μετατρέψει δεκάδες επιβατικά αεροσκάφη σε εμπορικά

Ακυρώσεις ταξιδιών και μειωμένη ζήτηση σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, λόγω πολέμου

Ανθυγιεινά τρόφιμα: «Κρυφά κόστη» 10 τρισ. δολ. ετησίως για την παγκόσμια οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider