Μόλις το 4% των κορυφαίων εταιρειών πληρούν τις οδηγίες του ΟΗΕ για το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόλις το 4% των κορυφαίων εταιρειών πληρούν τις οδηγίες του ΟΗΕ για το κλίμα
Παρά τις καλές προθέσεις ελάχιστες εταιρίες πληρούν τα κριτήρια του ΟΗΕ για τις εκπομπές άνθρακα.

Οι μισές από τις 2.000 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου έχουν θέσει στόχο να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, αλλά μόνο ελάχιστες πληρούν τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το τι συνιστά δέσμευση ποιότητας, αναφέρει έρευνα.

Η Net Zero Tracker, μια ανεξάρτητη κοινοπραξία συλλογής δεδομένων συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέφερε ότι οι εταιρικοί στόχοι από επιχειρήσεις του δείκτη Forbes2000 αυξήθηκαν κατά 40% σε 1.003 τον Οκτώβριο του 2023, από 702 τον Ιούνιο του 2022, καλύπτοντας τα δύο τρίτα των εσόδων, περίπου 27 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, μόλις το 4% των εταιριών πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται από την εκστρατεία Race to Zero του ΟΗΕ, για παράδειγμα καλύπτοντας όλες τις εκπομπές, ξεκινώντας την άμεση μείωσή τους και συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας ενημέρωσης προόδου σχετικά με ενδιάμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Από τις εταιρείες που έθεσαν στόχο, μόλις το 13% είχε καταρτίσει κανόνες για την αντιστάθμιση εκπομπών άνθρακα. Οι αλλαγές σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πρόκειται να αποτελέσουν κεντρικό θέμα των συνομιλιών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι που ξεκινούν στα τέλη Νοεμβρίου.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι μεγάλης αξιοπιστίας αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου στοχεύουν στις μηδενικές εκπομπές» είπε ο John Lang, Επικεφαλής Έργου, του Net Zero Tracker.

«Πλέον τίθεται ένα απλό ερώτημα: οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε, εργαζόμαστε και αγοράζουμε τα προϊόντα τους βρίσκονται στη σωστή ή τη λάθος πλευρά;». Να σημειωθεί πως στο στόχαστρο του Net Zero Tracker εκτός από εταιρείες παρακολουθούνται και οι δεσμεύσεις εθνών, πολιτειών και περιφερειών χρησιμοποιώντας ανάλυση δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Βίκος φύτεψε 1.000 δενδρύλλια στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση της We4all

Ανθυγιεινά τρόφιμα: «Κρυφά κόστη» 10 τρισ. δολ. ετησίως για την παγκόσμια οικονομία

Tesla: «Έρχεται» το προσιτό μοντέλο των 25.000 ευρώ - Θα παράγεται στη Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider