UniCredit: Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου - Αυξάνει το guidance για τα ετήσια έσοδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UniCredit: Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου - Αυξάνει το guidance για τα ετήσια έσοδα
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, επιβεβαίωσε ότι ο φόρος δεν θα εκτροχιάσει τα σχέδιά του να επιστρέψει τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ στους επενδυτές για το 2023 και παρόμοιο ποσό το επόμενο έτος.

Ενισχυμένα αποτελέσματα τριμήνου και καλύτερες προοπτικές ανακοίνωσε την Τρίτη η ιταλική τράπεζα UniCredit η οποία μάλιστα δήλωσε πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ρήτρα εξόδου για να αποφύγει την πληρωμή του έκτακτου τραπεζικού φόρου της κυβέρνησης Μελόνι, βοηθώντας στη διατήρηση των σχεδίων της για επιστροφή κεφαλαίων στους επενδυτές και θέτοντας τις βάσεις για να ακολουθήσουν οι ανταγωνιστές της.

Όπως ανακοίνωσε, τα έσοδα αυξήθηκαν περίπου 24% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα λόγω υψηλότερων εσόδων από δανεισμό εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων, διαχείρισης της μετακύλισης καταθέσεων και συναλλαγών που υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των προμηθειών.

Το κόστος μειώθηκε κατά 2,3%, καθώς η τράπεζα επιταχύνει την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και την περικοπή της γραφειοκρατίας.

Ο δείκτης CET 1 της UniCredit, ένας βασικός δείκτης μέτρησης της οικονομικής ισχύος, αυξήθηκε στο 17,2% από περίπου 16,6% στα τέλη Ιουνίου, με την τράπεζα να δηλώνει πως βρίσκεται σε «καλή θέση» για αυτή την περίοδο μακροοικονομικής αβεβαιότητας με πρόσθετες προβλέψεις - τις λεγόμενες επικαλύψεις - έναντι πιθανών ζημιών, που επιβεβαιώθηκαν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Η UniCredit θα διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ ως μη διαθέσιμα αποθεματικά για το 2024 αντί να πληρώσει την εισφορά. Το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Ιταλίας αύξησε τον στόχο εσόδων για ολόκληρο το έτος για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και σημείωσε καθαρά έσοδα καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η φορολογική ανακοίνωση της UniCredit θέτει περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με τα σχέδια της Ιταλίδας πρωθυπουργού να συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ από την εισφορά που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία εισήχθη στη βάση ότι οι τράπεζες απολάμβαναν απροσδόκητα κέρδη από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, επιβεβαίωσε ότι ο φόρος δεν θα εκτροχιάσει τα σχέδιά του να επιστρέψει τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ στους επενδυτές για το 2023 και παρόμοιο ποσό το επόμενο έτος.

Η UniCredit αναθεώρησε τον στόχο της για δημιουργία κεφαλαίου και σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού, ενώ επιβεβαίωσε τους ετήσιους στόχους της για τα κέρδη και τις αποδόσεις των επενδυτών. Η τράπεζα είπε επίσης ότι αναμένει τα κέρδη και οι πληρωμές των επενδυτών το 2024 να είναι σύμφωνα με το τρέχον έτος.

Ταυτόχρονα, ο Orcel είπε ότι είναι «πρόωρο» να δοθεί νέο guidance για τα καθαρά κέρδη ολόκληρου του έτους 2023, καθώς η τράπεζα μπορεί να επιλέξει να επενδύσει περισσότερα. Η τράπεζα εκτίμησε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη από τόκους, ένας σημαντικός παράγοντας κερδοφορίας, θα αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος καθώς οι πελάτες απαιτούν υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις ενώ οι προμήθειες θα αυξηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Ξεκινά η διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης για το deal UniCredit - Alpha Bank

Barclays: Ήπια υπέρβαση των προσδοκιών με κέρδη 1,27 δισ. στερλίνες στο τρίμηνο

UniCredit: Η πανευρωπαϊκή τράπεζα που επενδύει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά 17 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider